Thursday, May 27, 2010

Variasi Olahan Cokelat

Kalau di KL kedai buku yang biasa dilawat, MPH, Popular, Times dan Kinokuniya. Tapi kat Medan ni yang nampak banyak Gramedia. Masa jalan-jalan kat situ je dah jumpa 3 buah. Mula-mula pergi yang pasar raya kat sebelah Pasar Ikan tu...esoknya kitaorang pergi yang kat Sun Plaza pula. Hajat di hati nak cari mold coklat, memandangkan tak tau mana arah tuju nak mencarinya dan beg pun dah terlebih muatan...arghh tak payahlah. Beli buku pun jadilah. Ringan je pun nak bawa. Paling suka tengok buku kraftangan dan masakan masa kat sini. Ralit gak dan paling suka, banyak buku yang langkah demi langkah.


Tajuk: Variasi Olahan Cokelat Candy Stick, Praline & Truffle
Penerbit: PT Kawan Pustaka, Jakarta Selatan
Pengarang: Yeni Ismayani
Bilangan halaman: 39m/s Tahun terbitan: Cetakan 3, 2009
Harga: RP 28,000

Sinopsis:
Dalam buku ini, olahan cokelat disajikan dalam berbagai variasi. Praline, truffle dan candy stick tampil sebagai camilan yang tidak membosankan. Green tea, lemon tea, madu, atau stroberi memberi rasa lain lebih dari sekadar rasa cokelat. Buku ini juga dilengkapi dengan VCD yang berisi step by step dan aneka tip yang dapat menuntun anda mempratikkannya.

Komen:
Harganya memang murah, tak sampai RM10. Siap ada VCD lagi. Tayangannya dalam 45 minit. Best gak tengok walaupun kita dah tahu cara membuatnya. Dalam buku tu dah bagi resepi so kita boleh rujuk VCD tengok step by stepnya. Lagipun ada sesetengah bahan kita tak faham bila bahasa Indonesianya so bolehlah tengok VCD apa yang disebut tu. Yang banyak dalam buku ni buat praline je. Tapi oklah asasnya semua sama. Ringkas je resepinya tapi berpuas hati dapat beli buku ni. Oleh-oleh dari luar negara.


Ismayani, Yeni
Variasi olahan cokelat; candy stick, praline, & truffle / Yeni Ismayani ;
Penyunting, Ida Ayu Maruti. –Cet. 1.-Jakarta: Kawan Pustaka, 2008
ii + 38 hlm ; 24cm

ISBN: 979-757-231-5

1.Cokelat I. Judul.
II. Ida Ayu Maruti III. Seri

641

No comments:

Related Posts with Thumbnails