Tuesday, October 5, 2010

Ting Ma Ma De Hua

Bulan Oktober merupakan Bulan Bahasa Kebangsaan. Kalau tengok tajuk entri lain la pulak. Kena baca sampai habis ya. Bulan bahasa ni diadakan dengan tujuan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kepentingan bahasa kebangsaan iaitu bahasa Malaysia sebagai wahana perpaduan serta bahasa komunikasi.

Bila cakap pasal bahasa Malaysia, subjek yang membosankan, dari kecil sampai sekarang ni belajar tak pandai-pandai pun lebih-lebih lagi dari segi tatabahasa. Tapi saya sentiasa menyokong penggunaan bahasa Malaysia ni sebagai bahasa kebangsaan tu pasallah seboleh-bolehnya dalam blog ni saya cuba mengelak dari menggunakan ringkasan-ringkasan ayat dan ejaan yang tidak betul. Walaupun tidak mengikut zaman tapi memuaskan hati sendiri. Laman web Dewan Bahasa dan Pustaka memang sering menjadi rujukan dan kalau tak duduk depan komputer, Kamus Dewan pula jadi panduan. Tetap kena belajar BM ni, nanti malu pula dengan bangsa lain yang mungkin lebih pandai dari kita.

Saya ni memang suka belajar bahasa-bahasa lain. Bahasa Thai belajar 3 tahun. Memang wajib ambil mana-mana bahasa dari negara Asia Tenggara masa belajar dulu. Bahasa Mandarin belajar kerana nak cantikkan resume dan minat cerita Meteor Garden. Bahasa Korea belajar basic je sebab minat Full House tapi bila semua tak pratikkan, habis macam tu aje. Tersangatlah ruginya. Huhu.

Saya meminati satu lagu Mandarin nyanyian Jay Chou. Liriknya memang bagus, pasal ibu. Nak dengar dan tengok videonya, kat bawah.

Ting Ma Ma De Hua (Listen to Mama's Words)

Little children, do you have a lot of questions, why
When other kids are reading manga, I am learning to draw and learning to communicate with the piano
When other kids are playing games, I am leaning on the wall memorizing my ABCs
I said that I wanted a large airplane, but I got an old recorder
Why should I listen to mother's words? When you grow up you will understand what I am saying
After I got older I started to realize why I run faster than others and fly further than other people
In the future, people will be reading my mangas and all the songs they sing will be written by me
Mother's hard work isn't seen by others. She knows the warm recipe by heart
When you have time, hold her hand and sleep dream together
Ting ma ma de hua, bie rang ta shou shang, xiang kuai kuai zhang da cai neng bao hu ta
(listen to mother's words, don't let her get hurt. You want to grow up quickly so you can take care of her)


2 comments:

Noorma Ismail said...

Dulu apsal ko tak amik kursus luar fakulti kat fac bahasa tu??

zarina said...

ntah tak terfikir pun nak ambik, itupun jadual dah pack

Related Posts with Thumbnails