Wednesday, December 15, 2010

Main Masak-masak bersama Chef Kamarul

Buku ni dapat sebab menang peraduan.


Tajuk: Main Masak-masak bersama Chef Kamarul
Penerbit: Telaga Biru
Pengarang: Chef Kamarul
Bilangan halaman: 82 m/s Tahun terbitan: Cetakan 1 - Okt 2010
Harga: RM 30.00 (Semenanjung) RM 32.00 (Sabah & Sarawak)
ISBN:978-967-5102-97-4

Kamarul Hasni Che Ros, 1976
Main masak-masak bersama Chef Kamarul/ Chef Kamarul
ISBN 978-967-5102-97-4
1. Cookery, Malaysian. 2. Recipes--Malaysia. I. Judul.
641.59595

Sinopsis:
Chef Kamarul menunjukkan kaedah memasak bersama anak-anak dengan pilihan sajian yang sesuai untuk kanak-kanak, sukatan yang mudah dengan menggunakan cawan dan sudu, gambar yang menarik serta nota dan tip ringkas sebagai panduan.

Komen:
Kalau tengok dari tajuknya macam tak serius je kan. Jangan tak percaya ni bukan main-main punya resepi. Chef mengambil inspirasi buat tajuk buku ni dari istilah "main masak-masak" yang kita selalu pakai masa kecil-kecil dulu. Buku ni sesuai untuk ibu bapa melakukan aktiviti memasak bersama anak-anak di dapur. Malah orang yang tak pandai masak gak sesuai cuba resepi dalam ni. Antara resepi yang menarik Ayam Boxing(saya memang dah pernah cuba buat ni..susah juga nak diboxingkan huhu..ntah macam mana nak tarik kepak tu), Lasagna Daging, Tart Telur Mudah, Pisang Coklat, Queen Puding dan Zesty Anggur Smoothies. Resepinya disusun dari A-Z.

First time tengok chef ni masak kat NTV7 rancangan A La Carte. Memang masakannya mudah main campak-campak je. Saya dah beli kedua-dua buku masak Chef Kamarul "Resepi 30 minit Chef Kamarul" dan "Dapur Ekspres Chef Kamarul". Kalau saya tak dapat free buku ni pun, memang saya akan beli. Buku keluaran Telaga Biru selalunya menarik. Berkualiti, kertas tebal, layout menarik dan ada info serta tips yang menarik di setiap muka surat.

No comments:

Related Posts with Thumbnails