Saturday, December 25, 2010

Mi buatan sendiri

Kali ni mak saya teringin nak buat mi...last buat masa tahun 80-an, punya la lama tu...lepas dah tengok resepi mi dalam Mari Memasak2 Langkah Demi Langkah mula la mak teringat balik memori-memori lalu dengan arwah Wan Yang (mak saudara saya) yang mengajarnya. Lagipun mesin tu selalu guna buat karipap je...tak menggunakan sepenuhnya lagi.


Ni yang dah siap. Sudah dicelur.


Di belakang tabir. Resepinya mudah je semua ada dalam rumah. Tepung gandum, pewarna kuning, garam, air. Jadikan doh. Dalam resepi ada taruh air abu. Tapi kena la membeli pulak. Tak taulah fungsi air abu tu, tapi pakai sikit je. So tak taruhlah.


Gelek dulu.

Pindah pulak kat bahagian yang buat mi. Yang sebelahnya lagi sesuai buat kuetiau atau fettucini.

Masa buat ni teringat tengok Masterchef kat Star World...buat spageti sendiri. Oleh kerana terpengaruh gak dengan rancangan ni tu pasal yang rajin menolong mak buat mi. Derang pun pakai mesin yang sama gak.

Resepinya di dalam ni.


Komen: Memang senang je buatnya. Tapi lain kali beli aje la. Hehe. Malas la jugak. Kecualilah kalau tiba-tiba darurat dan tak boleh keluar rumah. Kuetiau, spageti dan mi semuanya akan dibuat sendiri.

No comments:

Related Posts with Thumbnails