Sunday, July 31, 2011

Makan-makan sebelum menyambut puasa

Sesiapa yang lalu lebuh raya PLUS dari KL ke utara biasanya akan nampak bangunan tinggi ni di sebelah kiri. Selalu juga tertanya-tanya bangunan apa ni sebab memang satu tu je ada kat situ. Tapi baru-baru ni mak cik dan pak cik bawa bersarapan di sini. Memang nampak sepi kat sini. Bangunan ni namanya Perak Techno-Trade Centre(PTTC). Kawasan MSC.


Kafe ni terletak di dalam PTTC di bahagian bawah. Hiasan ala-ala hotel.
Pagi-pagi dah ada pulut durian. Makanan dihidangkan secara bufet tetapi boleh juga tempah secara ala carte cuma lambat sikitla pagi-pagi ni.

Bersarapan dengan makanan barat. Dah ada orang nak belanja, kan.
Menu pilihan, Chicken Mushroom. Sedap. Saya memang suka western food. Alhamdulillah, kenyang sangat sampai skip lunch.

Selamat berpuasa semuanya. Semoga Ramadan kali ni berjaya merebut ganjaran-ganjaran yang telah disediakan.

Wednesday, July 27, 2011

Telur Pindang

Kenduri kahwin kat Johor biasanya telur pindang. Kulitnya hitam hasil dari rendam dengan daun-daun. Bukan semua orang suka makan ni. Saya pun tak berapa suka sangat tapi bolehlah makan. Lupa nak minta resepi dekat mak cik. So saya ambil dari sini.

Daun manggis
Daun lengkuas
Daun jambu untuk beri warna hitam pada telur
Daun serai + isi Daun senduduk
Kicap pekat
Ketumbar 2 kg
Jintan halus 100g
Jintan kasar 100g kisar semuanya
Bawang kecil 3 kg dengan kulitnya
Bawang putih 1kg
Cili kering 200 g
Isi lengkuas
Cuka 1 cawan
Garam secukup rasa


Cara membuatnya:
- apabila semua daun telah dicuci, susun sedikit demi sedikit daun dalam periuk.
-letakkan semua bahan- bahan yang digunakan sedikit demi sedikit sambil diselangi telur
-Buat sehingga habis bahan
-kemudian, telur hendaklah direbus pada api yang kecil dalam jangka masa 2 hari.

Dah macam telur coklat pun ada

Tuesday, July 26, 2011

Tol Kahwin

Baru ni ke Johor, kenduri. Kali kedua datang sini. Dulu-dulu datang siang tapi kelmarin malam. Aduh tak jumpa jalan. Sesat larat. GPS pun tak membantu sebab tak keluar pun alamat yang dicari. 4 stesen minyak berhenti tanya. Kalau malu, memang sesat jalan. Mujur juga ada orang yang dengar saya nak cari Taman Kemas dan dia membantu sebab satu jalan. Terima kasih. Tu la dalam buat satu-satu hal kita tak boleh cepat berputus asa. Jumpa juga akhirnya tanpa menelefon tuan rumah. Dah agak, tuan rumah mesti sibuk so tak naklah menyusahkan.

Majlis perkahwinan di Johor dan Melaka masih dihiasai dengan acara tol. Dikenakan pada pengantin lelaki sebelum dapat bertemu pengantin perempuan. Tol ni sebenarnya untuk suka-suka je. Dulu-dulu derang tak banyak hiburan, jadi acara beginilah yang memeriahkan majlis untuk tetamu dan pekerja.

Biasanya dalam sampul letak 50sen atau RM1. Seboleh mungkin jurutol akan minta duit yang lebih banyak daripada rombongan pengantin lelaki. Kalau pengantin lelakinya dari negeri lain mesti bengang kalau tengok banyak tol yang ‘tersedia’ di depan. Jangan marah ar...suka-suka je. Dapat gak singgit, b0leh beli kuih makan pagi.


Dah prepare duit tol dalam bakul yang dihias lagi."Tak cukup!"
Ada yang kata lebih kejam dari plus lagi. Hehehe. Suka-suka je.
Tol Pertama

Pengantin lelaki menunggu dengan sabar.

Tol Kedua
Tak boleh duduk kat pelamin lagi.
Tol Ketiga
Pengapit tutup muka pengantin. Bayar duit tol baru boleh buka.

Alhamdullillah

*seronok tengok bola Malaysia lawan Singapore ramai-ramai dengan sedara mara. Walaupun kalah masih ada peluang. Ngaum!!!

Monday, July 25, 2011

Draw and describe yourself


Ditag oleh En Blabber.

Nak lukis macam tak cantik je nanti so untuk muka kita tekap je. Bukan bermaksud cantik macam Kareena Kapoor tapi kawan saya pernah cakap mata saya besar macam orang India. Saja tak letak artis Mollywood, apa kelas, Bollywood glamer sikit dan pernah kena ngorat dengan lelaki-lelaki dari Bollywood juga hahaha bukan kes perasan, pernah terjadi. Padahal orang suka Chinese look.

Orang lidi ni maksudnya saya kurus orangnya. Masa sekolah lagilah sekeping je sampai diberi gelaran Ciki dari cikeding ke chikedees ntahlah yang mana satu. Lupa. Kawan ni memang berpengaruh sikit orangnya sampai orang lain pun panggil nama Ciki gak. Sampai sekarang derang ingat. Walaupun tak berapa nak suka nama tu tapi nama tu glamer dari nama sendiri lagi.Huhuhu

Nampak tak pisau tikam kat hati tu. Baru-baru ni dikhianati oleh Z bukan nama sebenar. Rasa ditikam dari belakang...tapi kenapa ada pisau kat depan lak?..hahaha..tak reti nak lukis kat belakang. Sakitnya hati ini. Semoga dia mendapat balasan nanti. Opps bunyi macam pendendam pulak. Oklah selamat berbahagia hingga ke akhir hayat. Reverse psychology.

Ok kita tag orang lain pulak untuk suka-suka je:

1.Cik Noorma Gebu

2.BSB


Thursday, July 21, 2011

Safari di rumah

Dulu kawasan rumah ni hutan, tapi sekarang ni tak lagi sebab ramai yang dah buat rumah dekat-dekat sini. Jadi perkara biasalah kalau banyak binatang-binatang yang “menziarah”. Ada kera, babi hutan (sekarang ni babi yang pink tu, dari mana pulak terlepasnya?), tenggiling, tupai, ayam, kambing, pelbagai jenis burung, biawak, ular sawa (sampai panggil bomba suruh tangkap), keluang dan musang (malam-malam kalau dengar macam bunyi budak menangis tu musanglah sebenarnya)

Baru-baru ni pula ada seekor lagi binatang, tak tahu sama ada lotong atau siamang. Warnanya hitam dan ekornya panjang. Dia seekor je tak bercampur dengan geng-geng kera yang warna perang tu. Inilah namanya kera sumbang. Betul tak? Saya gelarkannya Si Amang sahaja. Ngada-ngada tau Si Amang ni, bila orang tengok dia mulalah dia melompat dari satu pokok ke satu pokok ala-ala gimnastik, akrobatik, sampailah dekat dengan kita. Takut juga dibuatnya, manalah tau dirampasnya kamera atau melompat kat kita, baik saya cabut lari dulu. Kalau kita tengok dari jauh pulak dia boleh cak cak dari celah daun-daun. Aduh kelakar dan comel. Menceriakan pagi saya! Pukul 6.15 pagi je dah dengar bunyi dia melompat dari pokok ke pokok.

Tak nampak lagi ni

Nampak tak ekornya yang panjang


close up sikit

bibirnya putih
melompat dari pokok ke pokok

Wednesday, July 20, 2011

Kurma

Ramadan bakal menjelang, masa untuk mencari kurma. Sunat berbuka puasa dengan kurma. Kurma Upin&Ipin terbaharu di pasaran. Pek yang menarik dan dilengkapi dengan doa berbuka puasa dibelakangnya. Semoga dengan adanya kurma Upin&Ipin ni budak-budak yang tak suka kurma akan makan kurma kerana meminati idola mereka. Kurmanya pun kecil sedikit.

Teringat masa budak-budak dulu ... lagi 1 jam nak berbuka dah terbaring kat ruang tamu. Letih bebenor. Bukannya seorang je, ngan adik beradik lain jugak. Abih ramai-ramai la terlantar. Pah kata kebelai (sangat lapar) nasi.

Makan kurma ni mengenyangkan. Saya biasa bersahur dengan 3 biji kurma, oat dan air masak je. Tahan sampai berbuka. Tapi kalau hari biasa makan kurma ni, lepas tu lapar balik. Mungkin sebab puasa tu disertakan dengan niat kot.

Sunday, July 17, 2011

Karnival Keselamatan Makanan 1Malaysia

Dirasmikan oleh Y.A.B Dato Seri Diraja Dr Zambry bin Abd kadir anjuran Jabatan Kesihatan Negeri Perak 16-17Julai di Arena Square Kuala Kangsar. Kali pertama ada pameran yang meriah macam ni, selalunya asyik buat jualan murah baju-baju je kat sini sampai naik jemu dibuatnya. Antara jabatan yang buat pameran Jabatan Pusat Kesihatan Daerah KK- check kesihatan, Jabatan Agama Islam Perak-mengenai barangan dan makanan halal. Bahagian Farmasi-boleh dapat maklumat mengenai bagaimana nak semak ubat yang telah berdaftar melalui Kementerian Kesihatan Malaysia. Boleh tahu apa itu meditag. Bahagian Pergigian-ada kaunseling pergigian. Paling best bila pergi pameran-pameran ni dapat barang free yang eksklusif. Yeay! Saya juga suka baca brosur-brosur yang disediakan sebab lebih ringkas dan mudah difahami.


Wah ada board games yang besar. Untuk budak-budak sahaja. Alamak, teringin!

Sila jaga kebersihan. Cam orang betul je.

Boleh check tekanan darah tinggi dan BMI. BMI yang ideal tapi darah tinggi sikit, aduh mungkin tension ni. Sebelum ni check ok je.
Ramai budak-budak dari PLKN
Piramid makanan, masih ingat tak lagi seperti yang dipelajari? Makan lebih banyak bijirin seperti nasi, roti dan mi. Tingkat kedua, makan banyak buah dan sayur-sayuran. Makan sederhana, susu, telur dan daging. Makan sedikit sahaja lemak, minyak dan gula. Tapi rasanya sekarang ni piramid makanan saya dah terbalik, yang patut makan sikit tu la yang banyak makan. Gratin, piza, spageti, cheese tart yang lebih banyak lemak memang terbaek. Adik-adik sila jangan ikut tabiat ni ya. Fast food dah dapat dikurangkan sekarang ni. Sekurang-kurangnya bila datang pameran ni ada niat nak berubah diet. Mujurlah Ramadan bakal menjelang, semangat sikit nak berdiet.


Masa untuk membaca brosur! Dapat note book dari bahagian farmasi dan fridge magnet dari JAIP. Memang elok letak kat peti ais ni. Boleh eksen sikit dengan orang lain. Hehehe.

Dalam tu juga ada jualan makanan, banyak jus-jus dari buah Roselle, Markisa dan jus belimbing buluh best juga. Tak rasa masam pun. Last-last beli kerepek juga yang banyak. Apa dah jadi dengan niat nak kurang makan berminyak tadi???? Tak bleh tahan wo. Kudap-kudapan untuk menonton TV.

Tazkirah Jumaat di hari Ahad


Pengajian Jumaat yang lepas tapi baru hari ni berkesempatan menjenguk blog ni. Perkongsian untuk semua berkaitan adab-adab. Ustaz menerangkan, sunat kita berlemah lembut dengan budak-budak. Kalau nak tegur pun janganlah sampai menjerit pada anak-anak tu. Namanya pun budak-budak, kenalah sabar memang tabiatnya begitu. Anak-anak dilahirkan bersih. Ibu bapa yang salah mendidiknya. Katakan anak itu berumur 10 tahun, Allah telah beri masa yang lama untuk kita mendidik, malah sebenarnya 10 tahun 9 bulan lagi iaitu ketika dalam kandungan. Mungkin cara pemakanan kita itu menyebabkan budak-budak itu terlalu aktif. Kalau nak pukul pun, pukul sayang iaitu pukul untuk mendidik. Jangan pula pukul tengah marah sebab itu pukul nak lepas geram namanya. Bertenang dahulu.

Bersikat rambut merupakan sunnah nabi. Walaupun kita pakai tudung jangan ingat tak payah nak merapi dan kata bukannya orang nampak pun. Dapat pahala kalau kita melakukannya.

Kisah memberi salam pula, sekarang ni di SMS ramai yang tulis salam, slm atau As salam. Tak wajib kita jawab sebab tak lengkap tapi nak jawab pun tak mengapa kerana kita tahu niatnya memang nak memberi salam. Satu perkara yang selalu kita terlepas pandang, dalam kad kahwin, di permulaan jemputan tu ada ditulis Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan barulah diikuti dengan nama orang yang menjemput tu. Wajib kita jawab masa tu juga dan dijawab penuh. Selalunya kita cuma tengok siapa yang kahwin dan tarikhnya sahaja.

Setiap Jumaat banyak perkara baru yang dipelajari. Bagi orang-orang Kuala Kangsar, (perempuan sahaja) dijemput datang ke Masjib Ubudiah setiap Jumaat 8.30-10.30 pagi mengaji. Respek pada orang yang datang dari jauh (Manong) sedangkan orang Bukit Chandan berapa kerat je yang datang. Sebelum ini AJK masjid ada menyuarakan, bilangan yang datang semakin kurang, maklumlah yang datang ni biasanya mak cik-mak cik. Ada yang telah meninggal dunia dan tidak diisi dengan orang lain.



Terminal bersepadu

Terminal bersepadu seperti KL Sentral atau Terminal Bersepadu Selatan (TBS) memudahkan orang ramai mengunakan pengangkutan awam yang  menya...