Thursday, March 1, 2012

Conteng-conteng

Saya ada banyak buku nota untuk diconteng-conteng. Setiap satu mempunyai tajuk yang berbeza-beza. Daripada menconteng arang ke muka keluarga lebih baiklah menconteng ke atas buku, ya tak. Bukan conteng sangat pun..mencatat sebenarnya..tapi yang betul-betul conteng tu bila satu apa pun tak boleh dibaca.


Jumpa buku ni kat rumah. Daripada rugi dibiarkan kosong, lebih baik guna. Saya tak pandai masak tapi suka mencuba. Sejak tengok kat blog macam-macam kuih trend terbaru ada, rajin benor mencubanya. Kek karamel la, apam polkadot la, puding trifle, macam-macam kan. Jadi buku ni saya jadikan diari kuih. Macam buku penilaianlah. Sekali buat selalunya tak jadi. Jadi kenalah tulis hari ni apa silapnya. So kalau nak buat lagi, bolehlah rujuk balik apa silapnya. Buku ni pun dah tamat. Masuk buku baru.

Hari tu tengok buku ni menarik untuk diconteng-conteng jadi belilah. Sayang pulak nanti kalau dah conteng-conteng kena buang jadi tukar untuk jadikan diari kuih so boleh simpan sampai bila-bila. Siapa berminat boleh dapatkan di sini. Buku ni tebal jadi dapatlah tulis banyak sikit.

Ha yang ni memang betul-betul conteng. Diari lama, diari Islam. Dulu-dulu setiap tahun rajin beli diari. Baru sebulan dah malas. Tu yang terbiar kosong je. Segala idea-idea semua tercatat di sini. Otak berfikir lebih cepat dari menulis, so selalunya tangan tak terkejar. Sudahnya jadilah tulisan yang ntah apa-apa sampai tak boleh baca. Sendiri susah!


Buku nota free ni dari pondok piza. Dulu-dulu rajin menyalin resepi dari majalah-majalah. Tak mainlah print-print sebab selalunya lepas print hilang ntah ke mana. Bila tulis ni sekuran-kurangnya ingatlah apa resepinya. Dah ada 3 buku weh. Punyalah rajin masak sampai lekang-lekang muka suratnya.


Masa tuisyen BM dulu cikgunya selalu suruh tulis ayat-ayat menarik supaya karangan lebih mantap macam mutiara kata, peribahasa yang tak pernah dengar dll. Sampai sekarang masih amalkan lagi so boleh guna bagi karangan berbunga-bunga sikit.

Ni pula buku untuk tulis slogan-slogan yang menang. Kiranya buku untuk peraduan ni.

Ada lagi buku yang tak tersenarai gambarnya, buku ngaji, buku untuk catatan masa melancong, buku untuk teka silang kata. Pendek kata selagi ada buku kosong/buku nota dapat free selagi tu terisi.

No comments:

Related Posts with Thumbnails