Saturday, April 27, 2013

Turkiye (12-21 April 2013) Bahagian 1



Perjalanan selama 11 jam. Oleh kerana selalu naik AA, sampai terlupa keseronokan naik MAS. Dilayan bagai raja. Disediakan selimut dan bantal. Pramugari datang bawa jus epal dan oren dengan kacang. Dalam tempoh dua jam diberi makan hatta walaupun masa tu pukul 1.45 pagi. Flight pukul 12.30 malam, dah plan nak tidur, sekali diberi makan. Rezeki jangan ditolak.  Kenyang. Akibatnya tak boleh tidur. Terus tengok tv. Satu pengalaman. Dan tersangatlah peghaknya bila dapat fon telinga/kepala? tak jumpa mana nak cucuk. Bila pramugara datang bawa air terus tanya, camne nak pakai ni? hehe malu gak la. Tengok Life of Pi. Tetiba datang lagi snack, biskut, keju dan coklat.  2 jam sebelum sampai dapat sarapan pulak. Seronoknya terbang bersama MAS.

Sampai je kat lapangan terbang, mesti terdengar “Istanbul aku datang!” pengaruh filem la ni.
Turki negara yang terletak antara dua benua iaitu benua Asia dan benua Eropah. Dikelilingi oleh Laut Mediterranean, Laut Hitam, Laut Aegean dan Laut Marmara. Turkiye merupakan sebutan dalam bahasa Turki. Dulu-dulu orang Barat susah nak sebut jadi terus jadi Turki je tapi sekarang dia nak ubah kepada Turkiye dan sedang buat perubahan sedikit demi sedikit.




Mula-mula terus ke Bursa. Cuaca kat sini tak sejuk sangat tak perlu pakai jaket tapi bila dah sampai Cappadocia dan Istanbul cuaca antara 3 ͦ C – 13 ͦC angin kuat sampai kena pakai glove.


Dekat sini kebanyakan tandas awam kena bayar 1 Lira. Bayangkan 1 USD = RM 3,  1 USD = 1.80 lira. Cuba kira  berapa RM kalau sehari pun masuk tandas 3, 4 kali akibat sejuk punya fasal lagipun perjalanan dengan bas jauh-jauh. Bila bas berhenti untuk toilet stop, memang pergilah sebab tak tau bila lagi nak jumpa tandas. Turkish style toilet ialah tandas cangkung dengan bekas macam kole plastik untuk isi airnya. Tiada getah paip atau cebok ya. Satu lagi lambang western style toilet tapi tak tengok macam mana mungkin tandas duduklah. Kebanyakan di sana pakai bidet. Bay tanda untuk lelaki dan Bayan untuk wanita. Ada juga bahasa lain untuk tandas, lupa dah tapi ini tanda yang biasa dipakai.


Bahasa yang sama dengan kita antaranya, telefon, zaman, sabun.  Kalau nak beli barang dengan harga murah cakap Kashpara? Tapi yang kelakarnya lupa nak belajar jawabnya so bila orang tu jawab jumlah, sendiri termangu-mangu. Lain kali belajar sampai habis ya.
 

Kebanyakan urus niaga boleh dibayar dengan Lira, Euro atau USD. Di kedai ni jangan lupa beli Apple Tea dan Pomegranate Tea, sedap. 

 Dekat sini banyak kucing dan anjing di jalanan. Besar-besar pulak tu, tapi tak nampak kebesarannya bila dalam gambar. Padanlah dengan orang-orangnya pun besar, ya dak?

Asklepion


 Istana Topkapi- kalau nampak tanda ni, bermakna signature Uthmaniyah. Kadang-kadang boleh nampak di pashmina atau baju-t
Aya Sofia

Menaiki private boat merentasi Selat Bosphorus

No comments:

Related Posts with Thumbnails