Monday, December 30, 2013

Mini Malaysia dan Mini Asean, Melaka

Pagi-pagi lagi dah gerak ke Ayer Keroh nak melihat Mini Malaysia. Tiket RM5 dewasa. Buka 9 pagi  hingga 6 petang. Last masuk rasanya zaman sekolah menengah. Kini mengulang kaji semula. 

Pergi hari biasa, antara yang terawal. Kaunter pun tak buka lagi.

Rumah Limas Terengganu.* teringat kuih limas/ limeh bahasa Peraknya. Tepung pelita bahasa bukunya.  Kalau di dalam bahasa Inggeris, Terengganu Five-Roofed House. Kalau check dalam kamus, limas tu atap rumah dll yang tirus ke atas seperti piramid. Makna lain limas tu sejenis timba atau takir yang dibuat daripada daun pisang (upih dll). So memang kuih limas tu tak ada kena-mengena dengan bumbung rumah. Ada dua makna.

Rumah Bumbung Panjang Kelantan

Rumah Bumbung Panjang Negeri Sembilan

Rumah Perak, apalagi bergambar dengan sange (sangai) atau tudung saji. Kesemua rumah diambil mengikut plan asal rumah setiap negeri. Binaannya sama macam masjid Kuala Dhal Kuala Kangsar dan Istana Kenangan.

Dalam tu ada buat pameran pasal sejarah Hang Tuah dan Melaka. Bayaran lain. Cawan ni terkandung wajah Puteri Hang Li Po. Sultan Mansur Syah hantar utusan untuk pinang puteri Hang Li Po. Oleh kerana pada masa tu tak ada kamera, Maharaja Dinasti Ming membekalkan kepada utusan raja cawan teh yang mengandungi wajah Puteri Hang Li Po. 

Bila balik, singgah kedai cenderamata. Lepas tu baru perasan, dekat tiket tulis Mini Malaysia dan Mini
Asean. Mana Mini Aseannya? Ek eleh dah nak keluar baru sedar hehe. Orang di kaunter tu kata tengah rennovate.

Wednesday, December 25, 2013

Melaka River Cruise

Kami sampai di Alor Gajah lewat petang. Kena cari tempat menginap sekarang, kalau malam nanti dah tak nampak jalan. Nampak signboard hotel. Ikut je, masuk kawasan perumahan. Ohhh rumah tu dia jadikan rumah tumpangan. Sewa RM95. Dua katil single, bilik air dalam tapi lokasi macam tak menarik. Jauh dari bandar. Kena pilih dekat bandar so boleh jalan malam.  Ikut je signboard Bandar raya Melaka akhirnya terjumpa Yong An Hotel. RM100 single bed dan queen, air cond, tv, bilik air dalam. Sebelah Petronas so kawasan letak keretanya terang.  Bila dah bayar rupanya deret tu ada 2 lagi hotel, ceh kalau tau, mesti check harga dulu.

Malam tu naik Melaka River Cruise, parking tiket RM2. Tiket cruise RM10 untuk warganegara so kena tunjuk IC. Melintasi Kampung Morten yang dihiasi lampu lip lap lip lap dan bangunan-bangunan yang dilukis gambar-gambar menarik. Rasanya kalau pergi siang mesti tak cantik sangat sebab kita tengok macam-macam tapi bila malam ni pandangan cuma tertumpu kat situ je. Duduk paling hadapan sekali di dalam bot, tak strategik rupanya beberapa kali juga terkena percikan-percikan air, kalau la spec ada wiper, kan senang!! Hehe.  Lepas tu tak boleh dengar pulak apa yang driver bot tu terangkan sebab enjin kuat. Perjalanan lebih kurang 45 minit. Oleh sebab Kampung Morten tu nampak cantik, kami jalan kaki ke sana, ikut Boardwalk untuk melihat lebih dekat dan bergambar. Fuh jauh rupanya!
 

Naik monorail pun kat sini. Boleh beli individual tiket atau pakej

Menunggu bot di hentian ini


Monorail

Model rumah pun comel

Cantik tangganya bunga-bunga


Ada homestay di sini. Biasanya kalau hujung-hujung minggu penuhlah

Homestay lagi.. rate lebih kurang RM140 atau RM160 semalam kalau tak silap

Cantik kan lukisan dia, kalau siang memang tak nampak sangat tapi kalau malam memang nampak 'hidup' so suggest pergi malam untuk lebih menghayati.

Friday, December 20, 2013

Muzium Diraja Seri Menanti


Oleh sebab dah biasa ikut jalan tol, nak ikut jalan kampung ikut mana pun tak tau itulah padahnya bila asyik ikut tol. Ikut Kajang gamaknya so ikut je signboard warna biru yang bermakna jalan lama. Jangan ikut signboard hijau maknanya jalan tol. Dalam perjalanan oh ah oh,  ini tempatnya. Rugi pulak tak tulis tempat-tempat yang dilalui supaya boleh ingat nama-nama tempat untuk akan datang.
  
  Akhirnya sampai di Seremban. Mencari tanda yang menunjukkan kami dah sampai Seremban untuk photoshoot hehe.   Mencari Masjid Negeri. Signboard dah nampak ai tapi bendanya tak jumpa.. berpusing sampai 3 kali pun tak nampak bayangnya.  Signboard warna coklat maknanya tempat menarik/tempat pelancongan. Nampak signboard taman di atas bukit. Terjumpa pula bangunan Perpustakaan Awam Negeri. Tapi macam tak digunakan aje.

 Akhirnya masa nak cari jalan keluar, terjumpa Masjid Negeri. La di sini rupanya, atas bukit dan seakan-akan tersorok dari kesesakan bandar.

Masjid Negeri, Negeri Sembilan Darul Khusus


Muzium Diraja Seri Menanti

Merupakan salah sebuah istana lama. Dibina tahun 1905 dan siap pada 1908. Pembinaannya tidak menggunakan paku. Seni bina empat tingkat mempunyai 99 batang tiang menggunakan kayu cengal. Masuk percuma. Cuma tanda tangan buku pelawat.  Buka kasut. Di dalamnya ada salasilah Yang diPertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Muhriz ibni Almarhum Tunku Munawir serta kerabat diraja.

Institusi rajanya bermula daripada ketibaan Raja Melewar dari Pagar Ruyung. Pembesar-pembesar negeri yang menjemput dan dirajakan. Berbeza dengan negeri lain yang memakai gelaran Sultan, di Negeri Sembilan dikenali sebagai Yang di Pertuan/Yamtuan.

9 nagari  iaitu Sungei Ujong, Jelebu, Rembau, Jelai, Kelang, Naning, Segamat, Pasir Besar dan Ulu Pahang

Bandar Diraja Seri Menanti

Masjid Diraja Tunku Munawir
Solat di Masjid Diraja Tunku Munawir yang terletak berdekatan Muzium ini sambil tu melawat makam.  Kita dapat melihat susur galur diraja. Kawan seorang ni memang pandai fasal sejarah walaupun dia ngajar BM tapi dia pandai menceritakan kaitan antara raja ni kahwin dengan negeri mana, yang ni nenda kepada sekian-sekian, kagum sungguh.  

Kami makan di Perkampungan Budaya Terachi, apalagi pekena Masak Lomak Cili Api sebelum menuju ke Melaka dan tidur di sana.

Thursday, December 19, 2013

Kembara Puteri Perak

Hehehe tajuk perasan ala-ala kembara Sultan Johor.  Melawat ke Selatan tanah air, bermula dengan Teluk Intan  - KL – Negeri Sembilan – Melaka – Johor. 
 Misi :
 1.Tengok tempat bersejarah seperti muzium dan makam. Murah dan ada yang free. 
 2.Tengok tempat menarik. 
3.Meminimumkan kos tol dengan ikut jalan kampung. 
4.Merasa makanan istimewa di setiap negeri.. Tapi tak berapa berjaya last-last makan makanan biasa gak sebab singgah kedai bila dah lapar so makan apa yang ada.

Dapat merasa pandu kereta hibrid kawan. Keseluruhan perjalanan 1500 km, minyak lebih kurang RM140 je. Bahagi 3 lebih kurang RM50 seorang. Lebih mengagumkan bila isi minyak penuh di Teluk Intan. Sampai KL minyak tak luak pun, pakai kuasa bateri. Fuyoo tapi adalah syarat pemanduannya,  tak lebih 90km/j, tak brek selalu dan ada lagi cara-cara pemanduan berhemah untuk menjimatkan minyak. Tu pasallah kami ikut jalan kampung je. Bersantai-santai sambil tengok apa yang ada di sekeliling.

Kitaorang memang bukan jenis pakai smart phone. Rancang mana nak pergi dengan google dahulu apa tempat yang menarik, lepas tu beli peta, banyak tanya orang dan baca papan tanda sahaja. Bawa GPS pun tak membantu, cari tempat yang nak pergi tapi tak keluar pun, jenis tak reti pakai gamaknya. Kesimpulannya redah sampai sudah. 

Alhamdullillah semuanya selamat. Jauh perjalanan luas pemandangan.
 
Tak pernah tahu ada tempat nama Selekoh di Perak

Tak pernah tahu kat Bagan Datoh  banyak tanam pokok kelapa. Kelas geografi main-main lagi hemmm.

Muzium Diraja Seri Menanti, Kuala Pilah

Kampung Morten, Melaka. Menarik rumah-rumahnya.

Makam Sultan Mahmud, Kota Tinggi, Johor

Tanjung Piai, Johor.  Penghujung Selatan Tanah Besar Asia

Orang Dari Bandar Diraja Kuala Kangsar melawat ke Bandar Maharani Bandar Diraja, Muar, Johor

Perkampungan Hang Tuah, Melaka

Muzium Tentera Darat di Port Dickson

Makam Almarhum Sultan Abdul Samad, Jugra

Alang-alang dah sampai ke JB, seberang ke Batam.

Terminal bersepadu

Terminal bersepadu seperti KL Sentral atau Terminal Bersepadu Selatan (TBS) memudahkan orang ramai mengunakan pengangkutan awam yang  menya...