Friday, January 10, 2014

Batam

Kenal Batam melalui sitcom Phua Chu Kang. Itu pun sebab tagline dia selalu sebut Batam. “Phua Chu Kang! Best in Singapore and  JB and some said Batam.” Kalau dah ada di Johor tu.. kalau terasa nak p  keluar negara boleh lah sediakan pasport je. Singapore boleh, Indonesia pun boleh. Seberang je. Ke Batam, naik feri  lebih kurang 1 jam ½. 

Pertengahan abad ke-18, pulau Batam ini berada di bawah kekuasaan Sultan Johor. Abad ke-17 Inggeris dan Belanda bersaing untuk menguasai perairan Selat Melaka.  Abad ke-18, Lord Minto dan Raffles dan Kerajaan Inggeris melakukan barter dengan pemerintah Hindia Belanda sehingga Pulau Batam diserahkan kepada pemerintah Belanda.

Kalau google di blog pun biasa yang pergi nak shopping kain, telekung, baju, beg dan purse yang pirate tapi kami yang pergi ni takde pula matlamat nak shopping. Alang-alang dah kat JB saja je nak tengok. Mujur la, duduk dekat rumah adik ipar kawan tu, jadi tak delah nak fikir kat mana nak letak kereta dan macam mana nak pergi ke Stulang Zone. Naik feri di situ. 

Bayaran mahal juga, harga tiket pergi balik dan sehala berbeza. Kalau balik hari murah sikit RM125. Kalau sehala rasanya RM 80 lebih. Sila check balik ya kalau yang nak pergi. Beli tiket balik hari. Open ticket so takde tulis pukul berapa balik. Jadi kita boleh pilih ikut time sendiri dan sahkan tiket tu dekat kaunter Batam. Kami naik feri yang kedua pukul 8.30. Sebelum tu dah diingatkan oleh orang tu masa balik nanti kena bayar cukai lebih kurang Rp120 000.  Money changer ada di Stulang Zone tu tapi ada satu je kalau di hentian Batam banyak jugalah money changer. Dan seperti biasa, bila p Indon peningnya bab duit yang beribu-ribu.  Rp 50 000 lebih kurang RM16.

Sampai –sampai sana wah disambut dengan hujan lebat sungguh dalam pukul 10. Kami tanya kaunter pertanyaan je kat mana nak sewa teksi. Orang tu cakap, kawan dia boleh bawa ke mana-mana sahaja yang kita nak. Sepanjang hari Rp 450 000. So bahagi 3 seorang Rp 150 000 (RM50) kira ok je la. 

Menuju ke ikon Batam. Jambatan Barelang. Alhamdulillah sampai je situ cuaca mulai cerah. Jambatan ini menghubungkan tiga pulau iaitu Batam, Rempang dan Galang (Barelang). Mengikut kata pak supir, Batam dimajukan semasa Presiden B.J Habibie dengan tujuan untuk mengembangkan industri di Kepulauan Riau.


Cantik juga tengok pemandangan daripada jambatan ni.
Barelang - Batam, Rempang dan Galang
Kampung Vietnam seberang jambatan ni. Ada sejarahnya. Kira jauh la lagi perjalanannya.
Seterusnya pergi ke Batam Miniature House Indonesia.  Kat sini memang jarak antara tempat tu jauh-jauh. Tambah pula macetnya bila ada kecelakaan. Terkeluar pula bahasa Indon hehe. Jenuh nunggu. Memandangkan dah terdengar azan, suruh pak supir singgah solat dululah. Mula-mula nak suruh dia singgah di Masjid Raya (Masjid Negeri) tapi bukan dalam laluan so just jalan terus dan jumpa masjid ni. Wah,kagum juga, waktu zuhur ramai perempuan yang solat jemaah.  Lepas solat kami makan dulu di restoran Minang yang ada dekat dalam masjid ni. Tidak lagi diragui halalnya. 
Masjid Al Falah. Macam belum siap sepenuhnya lagi.
Siapa yang nak melawat ke Karimun so boleh naik feri ni. Apa yang ada di Karimun, tak pasti tapi derang kata pemandangan cantik.

Agenda sebelum balik, shopping.  Pak supir bawa p Nagoya Shopping Mall. Takde la beli apa sangat, duit dah kering. Beli fridge magnet ngan baju t je. Cuci-cuci mata je.
 
Nagoya Hill Shopping Mall. Menarik juga di sini tapi tak sempat pusing-pusing sebab nak kejar feri nak balik.
Masakan padang memang kena dengan selera kita. Kami berempat (termasuk pak supir) Rp 71 ribu kesemuanya. Kalau duit Malaysia mau terkejut badak dah mendengarnya.
Di Batam Miniature House ada semua replika rumah dari seluruh kepulauan Indonesia. Memandangkan Indonesia merupakan negara kepulauan terbesar jadinya banyak jugalah rumah kat sini lebih kurang 30 buah. Tak dapat pergi semua. Hujan turun.  Ada tasik tepi tu tapi memang tak sempat langsung la nak tengok. Nak beli cenderamata pun tak dapat.

Batam Miniature House Indonesia
Destinasi wajib untuk bergambar berlatarbelakangkan tulisan Batam.
Kami naik feri yang kedua akhir pukul 4.30 petang waktu Indonesia. Sebenarnya takut feri last nanti penuh so tu yang plan naik kedua akhir. Yang ni pun memang penuh gak. Lagipun sampai  JB nanti tak delah lewat sangat. Waktu Indonesia lewat sejam ya so tu yang kena bajet masa.   Ok la tu walaupun sekejap dapat tengok apa yang ada di sana.  Merasa.

Dalam feri ada movie. Best gak ni cerita gergasi. Ingat tak Jack dengan kacang. Feri Batam ke Stulang lagi selesa berbanding feri Stulang ke Batam.


No comments:

Related Posts with Thumbnails