Tuesday, May 6, 2014

Hari Kelima : Universal Studio Japan


Jika di Tokyo ada Disneyland. Di Osaka ada Universal Studio.  Beli tiket dari Malaysia lagi, lebih mudah tak payah berbaris panjang bila sampai di sini.



Biasanya orang nak tangkap gambar dengan glob kan tanda dah pergi. Walaupun tak beli tiket tapi bolehlah bergambar di sini.

Sampai-sampai hujan lebat. Kalau sebelum ni sejuk sampai kena pakai heat pack, tapi bila hujan rasa macam di Malaysia aje. Biasa. Mujur payung sentiasa ada di dalam beg. Tak perlu belanja lebih nak beli payung atau baju hujan.  Baju hujan laris macam goreng pisang panas lebih-lebih lagi dibuat khas bentuk Elmo dan Snoopy.
Kalau di Universal Studio Singapore highlight Madagascar dengan Shrek. Kat sini nampak banyak Sesame Street dengan Hello Kitty.  Kami tengok 4D movie Sesame Street. Walaupun cakap Jepun, boleh faham dan menghiburkan. Selalu kalau 4D kita rasa macam air keluar, kerusi bergoyang dan angin. Tapi paling best boleh terbau harum biskut yang baru masak. Cookie monster kan suka cookies.
Jalan susah gak hujan-hujan ni takut licin. Jaws pun menarik gak. Pandai sungguh derang ni berlakon. Larikkk!!, jaws. Nenenenenene (bayangkan lagu jerung datang) Semua tempat pun cakap Jepun tapi no hal. Enjoy. Hello Kitty original Jepun lagi. Comel.




Teringin nak naik roller coaster, ujan pula tak berani. Lagipun kena naik sorang-sorang tak best.
Tak bestnya kat sini berbanding USS tak ada fridge magnet, atau t-shirt USJ. Key chain dengan phone strap yang banyak.
Tutup pukul 5. Ini merupakan hari terakhir kami di sini. Last makan naan di Osakako.  Paling murah.Memandangkan sebelum ni tengok portion besar, kitaorang kongsi je, tukang masak tu geleng kepala sambil senyum sinis. Gamaknya dalam hati dia kata, tak de duit la tu. Dekat sini semua dapat air kosong masa order makan so jimat sikit dari order air.

No comments:

Related Posts with Thumbnails