Friday, December 25, 2015

Al-Qamariah vs Asy-Syamsiah

Peringatan: Hasil tulisan orang yang bukan bersekolah aliran agama dan baru belajar bahasa Arab. Kalau salah, sila tunjukkan. Perkataan dieja mengikut bunyi, untuk ejaan lebih tepat sila rujuk kamus atau google je.

Bila kita tengok tafsir al-Quran, perasan tak untuk nama surah (dalam rumi) ada yang dimulai dengan huruf ‘al-‘, ‘an-’atau ‘asy-‘.  Masa bila guna awalan ini? Biasanya saya sebut semuanya ‘al-‘ je. Akhirnya bila dah belajar bahasa Arab baru tahu penggunaannya.

Kita kena tahu kategori huruf-huruf qamariah dan huruf-huruf syamsiah. Kedua-duanya dieja dengan huruf alif dan lam (al) tetapi untuk huruf qamariah sebutan alif dan lam disebut dengan jelas tetapi untuk huruf syamsiah huruf lam itu tidak dibunyikan tetapi terus sebut huruf seterusnya. Contoh: Ad-Dukhan, An-Naml, Ar-Rad.

Huruf qamariah ada 14. Baki 14 huruf lagi huruf syamsiah. Jadi kita hafal huruf qamariah sahajalah. Lebih senang. Maksudnya kalau jumpa huruf lain tu kena baca ikut prinsip huruf syamsiah la.

Kategori huruf qamariah dengan contoh perkataan:
  1. Alif –  al-abu (ayah)
  2. Ba – al-babu (pintu)
  3. Jim – al-jannatu (syurga)
  4. Ha – al-himaru (keldai)
  5. Kho- al-khubzu (roti)
  6. Ain – al-ainu (mata)
  7. Ghin- al-ghoda’u (makan tengah hari)
  8. Fa – al-famu (mulut)
  9. Qaf- al-qamaru (bulan)
  10. Kaf- al-kalbu(anjing)
  11. Mim- al-ma’u (air)
  12. Wau – al-waladu (budak lelaki)
  13. Ha- al-hawa’u (udara/angin)
  14. Ya- al-yadu (tangan)

Susah kalau nak hafal satu-satu macam ni. Jadi cara saya buat macam cerita sambil membayangkan:


AL-ABU pakai AL-YADU buka AL-BABU guna AL-AINU tengok AL-HIMARU bagi AL-KHUBZU untuk AL-GHODA’U guna AL-FAMU halau AL-KALBU bagi AL-MA’U pada AL-WALADU tengok AL-QAMARU rasa AL-HAWA’U macam AL-JANNATU

Friday, December 18, 2015

33 Tip Kuasai Bahasa Arab

Kepentingan bahasa Arab, untuk memahami al-Quran:

Surah 12 : 1-2

Alif Lam Ra. Ini ialah ayat-ayat al-Quran yang jelas.

Sesungguhnya Kami telah menurunkannya sebagai al-Quran yang dibaca dengan bahasa Arab agar kamu berfikir.

KUISAS kat belakang rumah aja memang ada kursus bahasa Arab.. beratus jugak lah satu semester. Mahal tu takut hangat-hangat tahi ayam je.  Rugi pulak kalau bayar mahal. Huhu. Sebab bukan peringkat pelajar dah ni, kena ada semangat juang yang tinggi kalau peringkat sekarang ni.


Tajuk: 33 Tip Kuasai Bahasa Arab
Penulis: Dr Abd Razak bin Abu Chik
Penerbit: Dr Abd Razak bin Abu Chik , Pusat Bahasa Arab al-Mustayaar    Cetakan Pertama 2009
ISBN: 978-983-44607-0-9
Harga:RM 29.90 tetapi di Mydin Meru Raya RM28.50

Sinopsis:
Tujuan penerbitan buku ini;

Menyatakan bahawa bahasa Arab adalah keperluan utama sesiapa sahaja yang ingin maju dalam bidang yang diceburi. Ini kerana semua hal kehidupan di dunia dan di akhirat dibacarakan dalam al-Quran dan al-Hadis. Kedua-duanya dalam bahasa Arab.

Membuktikan bahawa bahasa Arab adalah bahasa yang paling mudah dipelajari oleh sesiapa sahaja yang berminat terutamanya bagi orang Melayu dan yang beragama Islam.

Membantu menyelesaikan beberapa masalah dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab yang dihadapi oleh pelajar dan guru.

Komen:

Jumpa buku ni kat Mydin, kalau tengok buku belajar bahasa Arab yang lain memang awal-awal dah surrender. Ism, Fi’l, Harf, Mudhakkar, Mu’annath, Mudaf, Mudaf Ilaih. Adoi tengok itu pun dah pening. Tapi buku ni menarik sebab dia tak mengajar terus tapi bagi tips kuasai bahasa Arab. Setiap helaian berwarna-warni dari segi teks,  gambar dan jadual. Seronok nak tengok, taklah macam baca buku teks.

Antara tips:  Sebenarnya bahasa Arab lebih mudah kerana kita sebenarnya dah biasa dengan bahasa Arab ni melalui solat. Bahasa Melayu pun banyak sekali meminjam perkataan daripada bahasa Arab.
Kalau nak dibandingkan bahasa Inggeris, bahasa Arab lebih mudah.

 Contoh: perkataan school, teacher, learn, student, research, lessons, kita perlu hafal enam perkataan yang berbeza tetapi kalau dalam bahasa Arab kita hanya perlu tahu 3 huruf dasar sahaja iaitu huruf dal-ro-sin (belajar) dan untuk perkataan-perkataan yang lain cuma tambah dua tiga huruf sahaja lagi kepada kata dasar itu.

Elok pula bila dah beli buku ni, dapat mesej dari Whatsapp Group ada Belajar Bahasa Arab Asas melalui WhatsApp. RM20 je sebulan. Murah je lagipun belajar di rumah.

Buku ni berjaya mengubah persepsi bahasa Arab ni SUSAH. Errk tapi memang tengah belajar dan dah peringkat pening-pening lalat dah hehe. Biasalah tu, kalau main games pun makin lama makin susah, kan? So cabaran bertambah. You can do it! Chaiyok!

Thursday, December 17, 2015

Kipidap! Dongibap! Gudbai!

Setiap zaman ada bahasanya. Masa zaman sekolah menengah, tiada telefon bimbit lagi. Kalau ada pun, mungkin yang berat yang bimbit macam beg tu... ha tu betul namanya telefon bimbit.(Tua pulak rasanya bila dikenang semula) Bukan semua orang ada ya. Jadi zaman tu karangan Bahasa Malaysia masih tidak tercemar dengan bahasa SMS. Paling cool pun ejaan ekspedisi menjadi XPDC. Itupun setelah kemunculan kumpulan XPDC. Kalau ejaan Kuala Kangsar pun di eja Kay Kay. Stailo konon.

Dah ada handphone 3210 zaman 2000 baru pakai. Munculnya zaman bahasa SMS. Ni kalau siapa yang tulis penuh tanpa short form sama ada orang tu baru pakai telefon, orang tua, atau orang yang mementingkan bahasa Melayu. Bahasa  SMS bahasa ringkas yang mudah difahami oleh semua orang kebiasaannya. Misalnya:
  • yg - yang, 
  • kalu/kalo - kalau
  • mn - mana
  • ko - engkau
Masuk zaman sekarang yang ada Whatsapp yang ada Facebook, yang free dan ruang yang panjang untuk ditulis tapi lagi teruk bahasanya. Nak kata bahasa Melayu, bukan. Bahasa Inggeris, bukan. Bahasa Perak pun idok. Pening pikior. Terpaksa pula menjadi lebih kreatif untuk berfikir.
  • Kipidap - Keep it up
  • Dongibap- Don't Give Up
  • GudLak - Good Luck
  • Gudnait - Good Night
  • Jilake - Damn You
  • Hawauyu - How Are You
  • Siyusun - See You Soon
  • Kopipes - Copy & Paste
  • Gudbai-Good Bye
Menahan diri daripada menggunakan perkataan ini supaya tidak terpengaruh. Bukanlah polis bahasa sangat tapi Bahasa Jiwa Bangsa.



Tuesday, December 15, 2015

“Kucing jantan tiga warna bertuah,” kata opah.

Pedoman ni hehe. Dia pun dapat tahu dari maknya. “Kucing jantan tiga warna dan lelangitnya hitam, bertuah.”

Kenapa opah kata begitu ya? Cer kita tengok kucing jantan, biasanya satu warna yang sama atau dua warna  je.  Tak macam ni, kan. Kuntum The Cat – betina.  Jadinya, kalau ada kucing jantan yang banyak warnanya ni, of course lah bertuah.

Kuntum The Cat

Saya suka tengok cerita Sidewalk Scientist  8tv, pukul 3, Ahad. Rupa-rupanya ada penjelasan saintifik juga pasal warna bulu kucing ni. Ia berkaitan dengan DNA juga. Nak cerita panjang  lupa dah tapi point penting dari pakar itulah dianya. Kucing jantan memang satu atau dua warna kebiasaannya.

Betapa specialnya orang dahulu bila hanya melalui pengamatan dah boleh buat analisis.
Jadi kalau nak lukis gambar family kucing tu janganlah papa cat tu 3 warna sebab nanti nampak macam kucing betina pulak. Mummy cat takpe.


*Rancangan Sidewalk Scientist pengacaranya pelakon Hong Kong. Dulu-dulu rajin tengok TVB so boleh kenal. Tu yang buat tertengok cerita tu.  Kalau tengok tajuknya berkaitan dengan sains memang idak le tengok biasanya.  Setiap episod dia akan buat eksperimen dari soalan-soalan yang ditanya oleh penonton. Harap-harap Malaysia boleh buat macam ni dengan pengacaranya artis-artis popular.  So lagi cepat boleh faham sebab tak payah baca subtitle. 

#kuntumTheCat

Sunday, December 13, 2015

Travel-Barang-barang yang berbaloi dibeli.

Kebiasaannya bila kita ke luar negara, kita akan beli barang perhiasan yang kecil dan comel untuk hobi dan tidak terfikir untuk barang nak pakai lama. Baju-T  jenis  I love ... memang selalu beli, sudahnya semakin lama semakin kecik… errrk badan semakin membesar sebenarnya hahaha. Tapi memang ada baju yang bila basuh terus kecut. Hehe murah sangat. Berikut merupakan barang yang paling banyak digunakan. Kiranya berbaloi dibeli.


Bagasi ni kecil sahaja. Sesuai untuk 4 atau 5 hari perjalanan. Ada zip ditengahnya untuk dibuka bila beg ni dah beranak. Beli di Hong Kong, kat kedai tepi jalan sahaja. Murah je. Masa tu baru nak belajar melancong jadinya tak tahu nak bawa barang berapa banyak dan memang banyak la. Sampai siap bawak kasut tambahan. Bila beli barang lain dah tak muat jadinya. Kenalah beli beg satu lagi. Senang bawa beg ni untuk short vacation. Beroda. 10 tahun dah. Cuma dah loose bahagian pemegang, yang lain ok lagi. Masih elok dipakai. 

Dompet kecil ni juga beli di Hong Kong. Beli di pasar raya semasa jualan murah. 10 tahun juga dan masih elok digunakan. Senang nak bawa pergi jogging, boleh taruh IC dan duit sikit. Naik pengangkutan awam pun senang sebab boleh letak dekat dalam poket jean untuk taruh touch n go dan tiket. Jadi tak payahlah nak keluarkan purse yang besar gedabak yang penuh kad  diskaun macam-macam kedai  tu.
 Name tag bag beli masa pergi Universal Studio Singapore … bertahun juga dah. Sampai dah tercabut tempat nama tu. Tapi still pakai sebab belum jumpa lagi orang yang pakai ni. So senang nak kenal.
 Di Vietnam beli kain pasang (polka dot) 4 meter setengah. Banyak lebihnya kalau pandai jahit boleh jadi macam-macam lagi. Baju yang berlabuci ni beli siap. Selalu pakai masa kenduri maklumlah grand sikit Nampak lip lapnya. Malangnya masa pergi kenduri di Pantai Remis boleh pula terjumpa orang pakai baju yang sama. Waahh boria la pulak. Balik, pusing ikut lain supaya tak bertembung dengan orang tu. Hai jauh-jauh beli boleh jumpa kat Malaysia juga.

 Telekung kain cotton ni beli dekat Acheh. Dekat pasar Acheh ni memang la macam-macam kedai telekung, baju, tudung, kasut tapi semuanya sama je. Tak menarik perhatian. Cuma satu kedai ni je menarik, tingkat atas pulak tu. Agak tersorok sikit kedainya. Katanya ambil dari Bandung. Sedap pakai. Coraknya semua bunga-bungaan. Comel.
 Pashmina ni beli di Turki. Tak berapa pandai pakai sebenarnya tapi banyak jual kat sana, rugi tak beli. Selain dipakai boleh juga buat selimut. Dalam keretapi, aircond sejuk bila malam. Memang jadi mangsalah ni. Besar ni. Labuh sampai ke kaki.Yang biru tu ada sign Turki Uthmaniah. Nampak tak yang macam khat tu. 

Memang berbaloi beli barang-barang ni. Tak mahal mana pun walaupun dah tukar kepada RM. Brand luar negara. Walaupun takde nama. Hehehe

Saturday, December 5, 2015

Bengkel Terjemahan Al Quran Modul 1

Luangkan masa menambah ilmu, dipersilakan:


BENGKEL TERJEMAHAN AL-QURAN 
MODUL 1

Tarikh:

9-13 Dis 2015

atau

16-20 Dis 215

Hari & Waktu

Rabu - Ahad / 8.00 pagi - 5.00 petang

Tempat

Semat Qur'an Ipoh
97A, Jln Meru Perdana 1, Taman Meru Perdana,
31200 Chemor, Ipoh, Perak

Pendaftaran
05-529 9024, 010-231 4351

Thursday, November 19, 2015

ETS Kuala Kangsar-Kuala Lumpur (17 Nov -18 Nov 2015)

Stesen Kuala Kangsar. Sebelum ETS ni ada Ekspres Rakyat yang ke JB pukul 9.50 pagi. So boleh juga kalau nak naik untuk pergi KL tapi lambatlah sampai sebab berhenti banyak tempat.

Sejak ada ETS ni, ETS jadi pilihan utama berbanding bas walaupun tambang sekali ganda tapi ketepatan masa tu lebih terjamin dan selesa.  Nak membaca, tak adalah goyang sangat, nak menulis ada meja, lapar pergi ke kafe, minum/makan banyak  tak perlu risau, tandas ada.  Tambahan pula berhenti dekat KL Sentral jadi senang boleh naik LRT, Monorail, Komuter atau ERL untuk pergi ke destinasi pilihan seterusnya.

 Alhamdulillah setelah jerebu menghilang, dapat melihat pemandangan indah ciptaan Tuhan.

 Tiket RM44 dewasa sehala. Rasanya orang di KK ni beruntung juga. Walaupun bandar kecil je tapi sebab ia stesen diraja jadinya keretapi berhenti juga. Trip untuk ke KL dah bertambah. Stesen berdekatan, Padang Rengas dan Sungai Siput tapi ada yang singgah ada yang tidak.

Trip terbaru Padang Besar-Gemas . Last stop Gemas tapi ramai yang turun di KL Sentral.
Laluannya:
Kuala Kangsar 10.02 pagi
Ipoh 10.27 pagi
Tanjung Malim 11.45 pagi
KL Sentral 12.45 tengah hari
Kalau tengok di tv, laluan seterusnya Bandar Tasek Selatan-Kajang-Nilai-Seremban-Gemas

Walaupun boleh aje balik hari, macam rugi je tak jalan-jalan dulu setelah banyak perubahan yang dilihat. Oh stesen Bangsar dah tukar  nama kepada Bank Rakyat Bangsar dan Universiti dah tukar kepada Kl Gateway Universiti.
KL Sentral. Kadang-kadang berlepas di pintu A, kadang-kadang di pintu B. Tapi senang je nak tengok, kalau ramai orang tu, di situlah kita tunggu.
So balik esoknya KL Sentral-Padang Besar
Laluannya:
KL Sentral 9.30 pagi
Tanjung Malim 10.36 pagi
Tapah Road 11.17 pagi
Kampar 11.27 pagi
Ipoh 11.47 pagi
Kuala Kangsar 12.16 tengah hari.


Adoi ni yang lemah bila tengok iklan ni.. hehe. Tingkat yang sama sementara tunggu keretapi datang.. Akhirnya dapat juga dua buah buku RM12 je. Itupun nasib baik dah keluar pengumuman suruh turun kalau tidak mahu lepak kat situ lagi.

Elok pulak orang kat kaunter tu tanya nak tiket tepi tingkap ke. Tak kira kapal terbang atau keretapi atau bas, lebih suka dapat tepi tingkap sebab boleh tengok pemandangan.

OTW sampai ke KK. Alhamdulillah.

Semat Quran: Kursus Terjemahan & Pemahaman Al-Quran 8-12 Nov 2015

Bawa quran sendiri untuk lebih mudah. Lebih baik quran yang ada word by word tu.
 Huish besor bunyinya, nak terjemah al-Quran tu… Tak adalah… lebih kepada memahami al-Quran yang dibaca. Bandingkan bila kita baca buku English dan buku yang sama tapi telah diterjemahkan. Tentu ia akan sikit berbeza bila kita membacanya sebab dah ada orang yang ketiga. Bacaan secara terus kepada penulisnya mesti lebih menusuk terus ke hati. Betul tak?

Ada belajar sikit-sikit nahu
Kebanyakan ayat Quran ni terdiri dari kata nama jadi bila kita ikuti kursus ni kita diajar untuk penggal ayat dan detect ayat yang ada kamu, mereka, aku, kata sendi, kata penyambung dan lain-lain. Jadi kita dapat tahu kata akarnya yang mana. Sebenarnya perkataan-perkataan bahasa Arab tu memang dah biasa kita dengar dan ada yang digunakan dalam bahasa Melayu.

Sebelum datang ke sini memang dua tiga kali jugalah menanya ustaz ni, “Saya tak pernah langsung belajar bahasa Arab, bolehke? Nanti tak faham.” Ustaz kata, “Lagi mudah untuk faham”. Tetiba ada pulak yang kata, “Eh hari tu ada seorang yang pergi tu kata kena ada basic juga.”

Udah goyang juga dibuatnya. Hehe.. Nasib baik mak cik yang pernah ikuti kursus ni meyakinkan.. boleh..kecualilah kalau buta huruf.

Alhamdulillah dapat memahami setiap pengajaran. Cuma nak kena hafal tips dan buat latihan selalu.

Allah dah kata, al-Quran ini mudah :-

54:17 Sesungguhnya Kami telah memudahkan al-Quran itu menjadi peringatan, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil pengajaran (daripadanya)?

54:22 Sesungguhnya Kami telah memudahkan al-Quran itu menjadi peringatan, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil pengajaran (daripadanya)?

54:32 Sesungguhnya Kami telah memudahkan al-Quran itu menjadi peringatan, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil pengajaran (daripadanya)?


54:40 Sesungguhnya Kami telah memudahkan al-Quran itu menjadi peringatan, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil pengajaran (daripadanya)?

Ada pasar raya juga di sini, boleh datang tengok

 Ada yang datang dari Kedah, ada yang datang sebab nak tanya macam mana sahaja tapi terus masuk kelas, ada yang datang makan di situ dan tengok iklan. Akhirnya kami bertemu di kelas ini. Semoga kami istiqamah dalam membuat latihan. Insya-Allah. Sekarang ni kalau baca quran mesti dah automatik nak penggal. Bukan penggal kepala ya penggal ayat hehe.

Semat Quran Ipoh
99 Jalan Meru Perdana 1
Taman Meru Perdana
31200 Chemor, Perak

Kalau dari Mydin Meru tu menghala ke Chemor, berhadapan sekolah chepor kot nama sekolahnya. . bangunannya belah kiri. Kalau dari Kuala Kangsar, terus menghala ke Ipoh dan di Chemor tu ada nampak Shell dan masuk kanan dan terus je, lepas air terjun Ulu Chepor, bangunan di sebelah kanan.
  
Restoran ni semua orang pun boleh datang makan. Bukan untuk student kat situ je. Kami makan sedap je hari tu. Cuma saya dah lupa waktu dia buka, kalau tak silap 12 -3 lepas tu rehat dan  6-10 malam. Ada tulis kat depan pintu tu.
Jadual kursus. Ada ujian. Sebelum ujian tu ada ulangkaji bersama-sama. Sudahnya soalan masa ulangkaji boleh jawab bila soalan yang sama keluar dekat ujian tu udah tak boleh jawab. Adoii.. gabra lah tu.

Friday, October 16, 2015

Oriental Village Langkawi

Tarikan yang ada di sini kebiasaannya kereta kabel. Ikut je papan tanda insya-Allah sampai. Laluan yang sama jika nak ke Telaga Tujuh.

Surf website terlebih dahulu untuk tahu harga tiket. Boleh juga book online tapi bagi warganegara Malaysia rugi kalau beli online sebab ikut harga pelancong RM110.  Beli kat kaunter lebih murah dan dia akan tengok IC.

Yang menarik di sini kereta kabel. Kita boleh beli yang mana kita nak masuk dan ada juga pakej kereta kabel dengan yang lain sekali. Walaupun dah pernah naik kereta kabel 3 kali sebelum ni tapi dah pergi dengan kawan-kawan kira naik sekali lagi aje lah. Kami ambil pakej kombo yang ditawarkan.
3D Art Museum

Hari Ahad buka 9.30 pagi tapi kalau tak silap tiket dah jual awal sikit.

Dalam pakej kombo, tiket termasuk:
Sky Cab, Sky Dome,6D Cinema,Duck Tours dan 3D Art Museum. Jumlah RM90 untuk warganegara Malaysia.
3D Art Museum

3D Art Museum tarikan terbaharu. Memang kami tuju ke sini dulu takut orang ramai dan susah nak bergambar. Yes kami bertiga je dalam tu, so dapatlah bergambar dengan penuh drama hehe. Kasut kena letak di rak. Setiap bahagian ada tema dan ikut je panduan bergambar yang disediakan di situ dapatlah gambar yang kelihatan real.

Setelah habis di situ terus ke Sky Cab. Sebelum menunggu ke Sky Cab tu dia suruh masuk ke Sky Dome. Animasi yang boleh ditonton pada sudut 360°. Keadaan tempatnya macam tengok planet/bintang dekat Planetarium Negara.. erk tapi itu zaman dulu kala, sekarang tak tau ada ke tak. Kita duduk menyandar dan dongak. Pening sekejap bila tengok roller coaster berpusing.
Sky Bridge. Pemandangan dari bahagian atas

Seterusnya berbaris ke Sky Cab. Ada dua perhentian di situ. Boleh berhenti di tengah atau terus ke atas. Kalau nak naik atas terus tak perlulah turun, duduk saja di situ. Nak pergi dua-dua pun boleh sebab tak dihadkan masa duduk atas tu. Di bahagian atas kita boleh naik Sky Bridge. Last pergi tak kena bayar, tapi yang ni dah bayar la pulak. RM5 seorang. Kena menuruni tangga kecil, oleh kerana laluan keluar dan laluan masuknya sama, kadangkala kena saling toleransi bagi jalan. Siapa yang pakai kasut tinggi memang tak berapa sesuai nak turun tapi boleh je sebab ada tangga cuma kemudian nanti mesti sakit jari jemari tu. Bila turun senang je, bila nak balik…fuh tercungap-cungap mintak nyawa. Wawawa dah lama tak bersenam. Siapa yang tak nak bayar boleh je naik bahagian atas tu..pemandangannya pun dah cukup mengagumkan.
Ketika menuruni kereta kabel kita boleh nampak air terjun ni. Subhannallah indahnya alam ciptaan Tuhan.


Simpan tiket elok-elok ya sebab nak keluar nanti kena scan kat exit.

Turun je tangga terus pergi ke 6D Cinemation.Tulis di kaunter siapa yang tiket kombo  kena ambil masa tayangan dulu. Tapi dah rezeki kami kot sebab tak payah tunggu lama terus boleh masuk je. Akan diberi cermin mata 3D. Namanya pun 6D jadi kita bergerak dan boleh merasa angin, air dan segalanya ibarat berada dalam movie tu. Jangan lupa pakai seat belt dan pegang di tempat pemegang yang disediakan takut anda betul-betul tercampak kat dalam movie tu hehe. Enjoy.
Kenderaann amfibia, di darat dan di air
Akhir sekali kami ke Duck Tours yang terletak di pintu masuk/keluar. Yang ni pun ada waktu naik juga. Jadi lebih elok kita tahu waktunya supaya boleh merancang.  Sebelum ni pernah nampak ‘itik’ ni masa p Singapore tapi tak pernah naik. So kita cuba di sini. ‘Itik’ ni bergerak terkedek-kedek melintas jalan menuju ke Telaga Harbour Park. Belakang stesen minyak Petronas, tempat kapal layar berlabuh. Menikmati suasana redup dan nyaman, apabila tiba splashing point hehe jaga-jaga bagi siapa yang duduk di tepi. “Itik” terjun masuk air kemudian dari roda bertukar fungsi kepada bot. Cantik pemandangan.  Perjalanan mengambil masa 45 minit.
Setelah masuk ke dalam air kita dapat lihat pemandangn tempat kapal-kapal layar ini berlabuh

Pusing-pusing kawasan ini, untuk menikmati pemandangan.

Tak rugi beli tiket kombo. Puas hati. Dekat 5 jam juga dekat situ habiskan semuanya. Boleh pilih yang mana satu kita nak pergi dulu tapi paling terbaik pilih 3D Art Museum dulu. Nanti kalau ramai yang ada situ, malu pulak nak bergambar. Maklumlah kena gali emosi nak bagi gambar nampak real.


Thursday, October 15, 2015

Kembara Kedah (9 Okt-12 Okt 2015)-Bahagian Akhir

Tip jalan kengkawan. Macam bagus je kan siap tip hehe tapi setakat ni dah 3 kali berjalan dengan kawan yang berbeza. Kembara selatan, kembara Melbourne, kembara Kedah berjaya dengan kesemuanya ada peranan tersendiri.

Pemandangan dari Gunung Raya

  1. Jumlah paling baik ganjil. Kena ganjil sebab bila nak buat keputusan tentang sesuatu perkara senang nak buat undian. Misal kata A nak pergi shopping, B nak tengok tempat lain so yang C akan menentukan keputusannya.
  2. Tiga orang paling baik dalam satu kumpulan sebab makin ramai makin banyak pe'elnya, Nanti seronok-seronok nak bercuti tapi ada pulak yang bermasam muka. Bila dua orang pergi tandas, seorang boleh jaga beg dan gilir kemudiannya.
    Langkawi Duck Tours-Pantai Kok-Telaga Harbour Park
3. Masa mula-mula haritu dari segi bayar tiket, minyak, makan dll ikut turn, mula-mula A bayar pastu lain B pulak bayar dan C akan bayar tiket pulak. Kiranya kemudian baru claim masing-masing. Sudahnya bila hari akhir dah pening siapa yang bayar, untuk ni siapa yang bayar tadi. Maklumlah seronok bergambar dah tu lupa nak tulis lepas tu letih nak pikir. Tolak campur hutang akhirnya ada pulak yang rugi. So untuk percutian kali ni saya  dah bajet perbelanjaan untuk setiap hari dan kutip duit letak dalam beg berlainan.



Contoh:
Perkara
RM
Oriental Village Combo
110
Gunung Raya
10
Feri
23
Lunch
10
Dinner
10
Teksi
10

So seorang RM173 dan 3 orang jumlahnya RM519. Realistik la sikit letak jumlah tu jangan letak Lunch RM5 je. Nasi goreng kampung kat Oriental Village tu saja pun dah RM5.50/6 abis tu nak minum lagi. So RM10 tu kira pukul rata je la kot nak minum jus buah.  Tak kiralah seorang tu pesan apa, murah ke mahal ke tapi pilih yang dalam bajet RM10.

Tiket kombo Oriental Village tu dapat kurang sebab warganegara Malaysia iaitu RM90 seorang jadi dah dapat jimat RM20 di situ. Kalau 3 orang dah ada lebihan duit RM60. Hari akhir baki tinggal RM15. Boleh bahagi tiga balik tapi kitaorang pilih beli makan kat dalam ETS je. 3 sandwic cheese dan 3 air mineral. Ada baki lagi RM1.50 hehe.
Sky Bridge
4.Dari segi pemilihan kawan biasanya seorang tu kawan yang rapat dengan kita yang memang kita dah kenal sangat perangainya. Kawan yang ketiga tu tak kisahlah kalau tak rapat pun. Setakat ni kumpulan saya kawan ketiga tu sepupu atau adik kepada kawan kita tu. Last-last boleh jadi ngam pulak dengan derang.

5. Kena berfikiran terbuka dan jangan ikut hal sendiri. Setakat ni saya boleh ‘masuk’ dengan sesiapa pun sama ada orang tu kaki shopping  atau aktiviti lasak. Ikut je. Slogan yang paling penting untuk diamalkan oleh kumpulan jalan ni, IKUT JE.

3D Live Art Museum

6. Setiap ahli kumpulan tu juga jangan berkira dengan kengkawan masing-masing.  “Eh apa pulak aku makan sikit tapi kena bayar sama?” No No No  sangat cerewet ok. Percayalah kalau kita jenis tak berkira sangat, orang pun tak akan berkira dengan kita misalnya dia akan volunteer untuk belanja air mineral, beli souvenir untuk kita atau bayarkan bila nak masuk tandas.

7. Paling best kalau dalam kumpulan kita tu ada orang yang berduit dan dermawan. Yahoo biasanya dia memang akan belanja kita. Alhamdulillah. Tapi janganlah kita ngikut sekali cara dia berbelanja/shopping,  rabak dibuatnya. Ukur baju di badan sendiri ya.


Selamat bercuti bersama kengkawan.


Wednesday, October 14, 2015

Kembara Kedah (9 Okt-12 Okt 2015)- Bahagian 2

Langkawi Duck Tours di Oriental Village
 Sampai di Langkawi dalam 12.30 tengah hari. Sebelum ni  dah book pakej homestay dua bilik bersama  proton saga flx auto sekali. Tour guide ni dah tunggu di jeti. Kenal dia dari percutian ke Langkawi 2 tahun lepas.  Ambil name card je. Bagi sesiapa yang nak bercuti boleh try whatsapp:  Zafri 017-610 2619. Biasa orang ambil hotel, kan tetapi kitaorang jenis tak kisah duduk mana sebab kalau bercuti ni lebih banyak jalan je. Balik untuk tidur. Tapi lengkaplah homestay ni, mesin basuh, dapur, wifi, tv. Kitaorang siap masak-masak dan basuh kain lagi. Kami book untuk 2 malam.

Sampai homestay dah zohor. Lepas solat mulakan perjalanan ke Oriental Village – kereta kabel. Sebelum ni dah tengok website ada pakej kombo untuk semua aktiviti yang ada di sini RM110. Sampai sana, dinasihatkan orang tu datang pagi-pagi sebab kalau kombo ni dalam 4 jam baru selesai. Esoknya dah plan nak datang pagi-pagi seawal pukul 9. Terus ke Beras Terbakar sebab dah dekat situ dan shopping Daim le apalagi.

Telaga Harbour Park
 Penat jari-jemari kaki berjalan. Kena p pekena hot spring sat untuk berehat. Kami sampai pukul 6 petang, 1 jam lagi nak tutup. Waduh-waduh kena charge pulak dah. Masuk RM3. Tapi oklah sebab tempat dah lawa sikit dari sebelum ni. Nyaman kena air panas untuk berehatkan kaki.
Lepas maghrib, pergi ke Kuah pula kompleks HIG. Rupanya tutup 9.30 malam. Kami sampai 9 malam. Fuyoo ramai orang shopping sakan beg. Kebanyakannya memang mengheret beg besar-besar la. Ni mesti shopping banyak sampai tak muat beg ataupun dari awal memang dah plan nak beli beg baru sahaja.

Seterusnya pusing-pusing kawasan sekitar sahaja. Alhamdulillah pengalaman datang sebelum ni membuatkan perjalanan lebih mudah walaupun memandu malam sebab tau tempat-tempat tu. Kadangkala tu ada sesat laratnya juga tapi biasalah tu boleh tau jalan lain pulak. Seperti biasa memang tak suka pakai apps Maps/Waze pun walaupun sekarang lebih mudah kerana tak dapat menghayati suasana sekitar lagipun papan tandanya lengkap. Ikut sahaja. 

3D Live Art Museum. Realkan macam baru balik shopping dengan berstokin je pulak tu. Hehe. Memang tak lah, nak shopping gini punya banyak.

Gunung Raya, naik menara ni boleh lihat pemandangan lebih jelas tapi jerebu masih ada.
Shopping tak banyak mana pun sebab lebih suka melawat tempat-tempat. Datang kali ni perubahan yang dapat dilihat, banyak tempat yang dulu free dah kena charge dalam RM3-RM5. Nak masuk tandas pun rata-rata 50 sen. Tak jumpa langsung yang 30 sen. Yang free lagilah tak de.Dekat Chenang Mall lagilah RM1 dapat 1 tisu free.  Macam bagus je promosi haha.

Kami naik ETS balik ke Kuala Kangsar dari stesen Alor Star pukul 4.48 petang. Tiket feri ada pukul 1 petang, sesuai juga kalau ambil. Akhirnya risau pulak kot ada apa-apa hal nanti jam di tengah jalan atau feri lambat, terlepas pula ETS. Jadi tukar plan ambik pukul 11.30 pagi. Naik teksi dari jeti Kuala Kedah ke Stesen Kereta Api Alor Setar RM25. Bayangkan dalam kepala, besar juga Alor Setar ni mesti ada kantin kat situ. Sekali rupanya tak de. Kedai pun agak jauh sebab stesennya memang macam tersorok di hujung dunia. Aduhai. Nak naik teksi pergi Mall dekat situ macam malas dah sebab nak ngangkut beg akhirnya lunch dengan cekelat sahaja. Pelan asal, balik nanti nak naik ke Kuala Perlis dan naik kereta api di stesen Arau, memandangkan tak biasalah pulak kawasan Perlis tu, jadi pilih Alor Setar. Kadang-kadang kita lebih selesa pergi ke tempat yang kita tahu berbanding tempat yang baru. Alhamdulillah selamat sampai, misi menguji pengangkutan awam tercapai  sambil-sambil reunion dan bercuti.




Tuesday, October 13, 2015

Kembara Kedah (9 Okt-12 Okt 2015)- Bahagian 1

Gunung Jerai

Gurun – Alor Setar – Pokok Sena –Kuala Kedah - Langkawi

Kembara bersama kawan sekerja yang sudah lama tak jumpa. Akhirnya merancang untuk melawat bekas kawan sekerja kami juga yang kebanyakannya di Kedah. Dekat 12 tahun juga kami semua tidak berjumpa. Memandangkan sudah ada ETS ke utara eloklah naik yang ni je walaupun bersusah payah kemudiannya naik bas/teksi. Tapi dah namanya kembara, mencuba semuanya. Kiranya misi menguji efektif atau tidak pengangkutan awam di Malaysia heheh.

Dari Gurun menuju ke Shahab Perdana, Alor Setar. Nampak Menara Alor Setar.
 Kawan yang pertama tinggal di Gurun. Jadinya plan berhenti di stesen Gurun. Kawan yang kembara bersama ni duduk di Seremban. Jadi dia dah mula mengembara awal naik Ekspres Rakyat JB-Hatyai 8hb lagi pukul 11.30 malam. Saya pula bermula di stesen Kuala Kangsar naik ETS pukul 6.30 pagi 9hb. Ekspres Rakyat tu memang berhenti di KK juga tetapi memandangkan kawan tak biasa naik tren ni, susah pulak nanti nak turun naik tukar tren so dia terus tunggu di Gurun. Tapi ETS yang sampai dulu, pukul 8.40 pagi di Gurun, derang sampai 9.15 pagi.

Kawan di Gurun terpaksa pergi kursus last minute, so tak dapat jumpa dia. Alang-alang dah datang terus kami singgah di Gunung Jerai yang tak jauh dari stesen keretapi. Dekat je rupanya tapi teksi RM10. Naik atas tu dengan kereta, adalah orang yang akan bawa. Memandangkan kami bertiga je jadi macam kena sewa satu van tu RM60. Tak jadi pergi sebab misi kawan berdua tu nak shopping di Langkawi. 
Kota Kuala Kedah

Seterusnya pergi jumpa kawan di Pokok Sena. Dari Gunung Jerai tu ada bus stand di luar tu, kiri. Walaupun nampak signboard Alor Star ke kanan. Jadi kena guna pengetahuan am juga. Kalau signboard hijau tandanya arah highway tapi ni bas henti-henti mesti ikut jalan lama. Untuk kepastian  tanya orang yang ada kat situ. Confirm. Tambang 4.90 ke Shahab Perdana (Stesen Bas Alor Setar). Selesa basnya dan dapat tengok kawasan baru. Perjalanan lebih kurang 1 jam.

3 D  Live Art Museum di Oriental Village. Kiut sangat kucing ni.
 Sampai di Shahab Perdana patutnya ambil bas yang ke Pokok Sena- bas mara liner atau bas hbr. Mujurlah ada seorang kawan lagi ni yang boleh ambil kitaorang. Hehe…itulah manfaatnya berkawan biar ramai. Walaupun segan nak menyusahkan orang tapi derang tak kisah sebab bukannya selalu datang, kan. Penting juga untuk kita tahu peta Kedah supaya kita tahu mana kedudukan di setiap tempat tu jauh ke tak. Zaman sekarang ni senang lah maps pun di hujung jari tapi telefon tak ambil data so tiada internet. Jadi dah tengok maps awal-awal.

Tidur di Pokok Sena dan esoknya baru mula perjalanan ke Langkawi. Kawan hantar di jeti Kuala Kedah. Singgah sebentar di Kota Kuala Kedah.  Di sini juga ramai pengantin buat photoshoot . Cantik suasana di sini.
Mendaki Gunung Raya. Masih kelihatan jerebu.
Kota Kuala Kedah merupakan benteng pertahanan Melayu yang tertua di utara Malaysia. Kota ini dikelilingi dengan meriam yang dibeli dari Belanda dan British. Di dalamnya telah didirikan sebuah istana. Di samping dijadikan sebagai pusat pertahanan, kota ini juga menjadi pusat pentadbiran semasa pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah I. Kota ini kemudiannya diduduki oleh tentera Jepun semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu.


Tiket ke Langkawi yang paling awal 7pg. Kami sampai pukul 9 pagi tapi tiket untuk 9.30 pagi dah penuh. Akhirnya naik feri 10.45 pagi. Sementara nak menunggu tu, ramai pulak yang duduk di lobi siap ada yang pegang jambangan bunga dan kamera menanti. Wah ni mesti ada orang-orang besar datang ni. Rupa-rupanya Permaisuri agong yang juga Sultanah Kedah naik feri pukul 9.30.

Sunday, September 20, 2015

ETS Padang Besar - Bahagian Akhir

Arked Niaga. Di depan, di belakang, di tepi, arked ni semuanya tempat membeli-belah.
Sampai dalam pukul 10 disambut gerimis. Memandangkan ia stesen akhir jadi ramai yang turun dan ikut sahaja orang pergi ke mana. Kena naik jejantas, dan sudah nampak papan tanda menunjukkan arah arked niaga. Mula-mula nak try jalan juga sebab orang kata dekat sahaja, memandangkan hujan dah lebat sikit, naik teksi sapu. Di kaki tangga jejantas tu memang banyak la teksi sapu memanggil-manggil. Tambang ikut kepala. Seorang RM3. Hmm baru naik, pastu dia keluar sikit parking, pastu dah sampai. Haha kejap bebenor, 5 minit je rasanya. Tapi takpelah susah pun mak nak jalan.

 Kedai tak buka lagi. Aduhai. Dalam 10.30 tu barulah mula buka sikit-sikit.  Saya ni memang bukan jenis membeli sangat. Lagipun setiap kedai sebelah-menyebelah pun jual benda yang sama, jajan, jersi, pakaian, tudung. Yang menarik perhatian saya satu kedai tu jual beg/bakul anyam dari Siam. Ha yang tu macam-macam jenis pilih. Mak siap beli bunga orkid ngan benih dari Siam. Last beli jajan 3/4 peket RM10, beras Siam sekilo, paste kari hijau, tomyam.


 Makan tengah hari di sana. Pukul 1 dah balik. Sempat aja. Kalaulah ambil tiket pukul 4  mau jenuh juga nunggu. Memandangkan tangan pun dah penuh di kiri dan kanan, memanglah kena naik teksi hehe. Kali ni RM5 sekepala. Rupa-rupanya harganya mahal sebab ikut jalan lain. Ni memang tak perlu naik jejantas dan terus ke stesen. Dua kali tanya, eh betul ke nak pergi stesen padang besar,  jauh benor. Risau la jugak kot sampai ke Thailand pulak nanti.

Tren 2.30 ptg

Padang Besar  2.30 ptg
Bukit Ketri  2.42 ptg
Arau 2.51 ptg
Kodiang 2.54 ptg
Anak Bukit 3.06 ptg
Alor Setar -lena
Kobah 3.21 ptg
Gurun 3.31 ptg
Sungai Petani 3.42 ptg
Tasek Gelugor 3.52 ptg
Bukit Mertajam 4.03 ptg
Butterworth 4.14 berhenti dalam 10 minit. Driver tukar tempat  dan pandu  bahagian satu lagi pulak dan patah balik ke Bukit Mertajam. Kiranya Bukit Mertajam tu dua kali berhenti.
Bukit Mertajam 4.36 ptg
Nibong Tebal 4.50 ptg
Parit Buntar 4.54 ptg
Bagan Serai 5.01 ptg
Kamunting 5.20 ptg
Taiping 5.24 ptg
Padang Rengas 5.37 ptg
Kuala Kangsar 5.45 ptg


Sebelum ni pintunya cepat sangat tutup tak sampai seminit. Jadinya, bila dah bawa barang banyak ni, kenalah bersedia cepat. Lepas je Padang Rengas dah siap-siap dan bila nampak macam nak sampai dah ‘paksa’ mak duduk dekat pintu keluar sebab mak sakit lutut jadi kena berdiri lebih awal supaya tak cramp kaki tu nanti. Ceh bila orang bersedia, lambat pulak tutup pintu. Rasanya macam satu atau dua minit pulak berhenti. Hehe..mesti orang dalam tu tengok kejamnya anak ni awai2 dah suh maknya bangun. Lain kali kita relax je. Ada pekerja KTM di luar tu yang duk tunggu nak pastikan semuanya ok. 

*oleh kerana perkhidmatan ETS ni baru. Jadualnya belum betul-betul tetap lagi. Setiap bulan mungkin jadual waktu perjalanannya sama dengan sebelumnya atau akan ada penambahan. Jadi memang kena check dulu sebelum nak beli. Sebab masa mula-mula dulu, tren ni start pukul 5 pagi. Sekarang 6 pagi, akan datang entah pukul berapa pulak. Kekal atau tambah.

Saturday, September 19, 2015

ETS Padang Besar- Bahagian 2 - (Kemudahan)

Kereta api baru. So semua nampak cantik lagi. Kemudahan yang disediakan menjadikan perjalanan lebih selesa. 

TV. Oleh kerana first time naik, so tak peduli tv tayang cerita apa. Nak tengok view je.  Kerusi boleh ke belakang supaya boleh tidur selesa sikit.

Kafe/bistro di Koc C. Pilihan menu tak banyak sangatlah tapi boleh mengenyangkan. Menu hari tu nasi goreng, nasi lemak, sandwic sardin dan sandwic cheese. Minuman panas pun ada. Agak mahal tetapi biasalah beza tu kalau dalam tren dengan luar tren walaupun makanannya sama. Boleh makan di sini atau bawa ke tempat duduk. Tapi lebih selesa bawak kat tempat duduk sebab orang asyik lalu lalang je.

Tren baru, ada ruang solat. Koc C. Ni kalau siapa-siapa bagi alasan tak nak solat, meh sini nak jentik. Tren dari Ipoh pukul 6 pagi jadi mungkin ada yang terkejar-kejar solat subuh jadi boleh solat dalam ni.

Ambil wuduk di dalam ni juga.

Boleh solat dua orang serentak

Info perjalanan  jadi kita boleh tahu kita berada di mana-menuju ke mana-destinasi akhir.-berapa banyak stesen

Power outlet bawah kerusi, di tengah

Cak! 

Ruang bagasi yang lebih luas. Selain dari atas ni, ada juga di hadapan  untuk beg-beg besar yang tak muat atas ni,

Tandas di Koc E. Koc C lebih luas utk OKU. Tong sampah di setiap koc. Lekat di dinding. Jadi kalau sesiapa yang masih membuang sampah merata-rata tu memang nak kena ni. Tapi ada waktu yang cleaner akan datang dengan plastik sampah untuk kutip sampah dari satu kerusi ke satu kerusi.

Perjalanan mencari keredaan Allah – Umrah 30 Nov hingga 10 Dis 2017 (Bahagian 1)

Memandangkan giliran mengerjakan haji berpuluh tahun lagi, eloklah jika kita dapat mengerjakan umrah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup...