Thursday, October 15, 2015

Kembara Kedah (9 Okt-12 Okt 2015)-Bahagian Akhir

Tip jalan kengkawan. Macam bagus je kan siap tip hehe tapi setakat ni dah 3 kali berjalan dengan kawan yang berbeza. Kembara selatan, kembara Melbourne, kembara Kedah berjaya dengan kesemuanya ada peranan tersendiri.

Pemandangan dari Gunung Raya

  1. Jumlah paling baik ganjil. Kena ganjil sebab bila nak buat keputusan tentang sesuatu perkara senang nak buat undian. Misal kata A nak pergi shopping, B nak tengok tempat lain so yang C akan menentukan keputusannya.
  2. Tiga orang paling baik dalam satu kumpulan sebab makin ramai makin banyak pe'elnya, Nanti seronok-seronok nak bercuti tapi ada pulak yang bermasam muka. Bila dua orang pergi tandas, seorang boleh jaga beg dan gilir kemudiannya.
    Langkawi Duck Tours-Pantai Kok-Telaga Harbour Park
3. Masa mula-mula haritu dari segi bayar tiket, minyak, makan dll ikut turn, mula-mula A bayar pastu lain B pulak bayar dan C akan bayar tiket pulak. Kiranya kemudian baru claim masing-masing. Sudahnya bila hari akhir dah pening siapa yang bayar, untuk ni siapa yang bayar tadi. Maklumlah seronok bergambar dah tu lupa nak tulis lepas tu letih nak pikir. Tolak campur hutang akhirnya ada pulak yang rugi. So untuk percutian kali ni saya  dah bajet perbelanjaan untuk setiap hari dan kutip duit letak dalam beg berlainan.



Contoh:
Perkara
RM
Oriental Village Combo
110
Gunung Raya
10
Feri
23
Lunch
10
Dinner
10
Teksi
10

So seorang RM173 dan 3 orang jumlahnya RM519. Realistik la sikit letak jumlah tu jangan letak Lunch RM5 je. Nasi goreng kampung kat Oriental Village tu saja pun dah RM5.50/6 abis tu nak minum lagi. So RM10 tu kira pukul rata je la kot nak minum jus buah.  Tak kiralah seorang tu pesan apa, murah ke mahal ke tapi pilih yang dalam bajet RM10.

Tiket kombo Oriental Village tu dapat kurang sebab warganegara Malaysia iaitu RM90 seorang jadi dah dapat jimat RM20 di situ. Kalau 3 orang dah ada lebihan duit RM60. Hari akhir baki tinggal RM15. Boleh bahagi tiga balik tapi kitaorang pilih beli makan kat dalam ETS je. 3 sandwic cheese dan 3 air mineral. Ada baki lagi RM1.50 hehe.
Sky Bridge
4.Dari segi pemilihan kawan biasanya seorang tu kawan yang rapat dengan kita yang memang kita dah kenal sangat perangainya. Kawan yang ketiga tu tak kisahlah kalau tak rapat pun. Setakat ni kumpulan saya kawan ketiga tu sepupu atau adik kepada kawan kita tu. Last-last boleh jadi ngam pulak dengan derang.

5. Kena berfikiran terbuka dan jangan ikut hal sendiri. Setakat ni saya boleh ‘masuk’ dengan sesiapa pun sama ada orang tu kaki shopping  atau aktiviti lasak. Ikut je. Slogan yang paling penting untuk diamalkan oleh kumpulan jalan ni, IKUT JE.

3D Live Art Museum

6. Setiap ahli kumpulan tu juga jangan berkira dengan kengkawan masing-masing.  “Eh apa pulak aku makan sikit tapi kena bayar sama?” No No No  sangat cerewet ok. Percayalah kalau kita jenis tak berkira sangat, orang pun tak akan berkira dengan kita misalnya dia akan volunteer untuk belanja air mineral, beli souvenir untuk kita atau bayarkan bila nak masuk tandas.

7. Paling best kalau dalam kumpulan kita tu ada orang yang berduit dan dermawan. Yahoo biasanya dia memang akan belanja kita. Alhamdulillah. Tapi janganlah kita ngikut sekali cara dia berbelanja/shopping,  rabak dibuatnya. Ukur baju di badan sendiri ya.


Selamat bercuti bersama kengkawan.


No comments:

Related Posts with Thumbnails