Friday, December 18, 2015

33 Tip Kuasai Bahasa Arab

Kepentingan bahasa Arab, untuk memahami al-Quran:

Surah 12 : 1-2

Alif Lam Ra. Ini ialah ayat-ayat al-Quran yang jelas.

Sesungguhnya Kami telah menurunkannya sebagai al-Quran yang dibaca dengan bahasa Arab agar kamu berfikir.

KUISAS kat belakang rumah aja memang ada kursus bahasa Arab.. beratus jugak lah satu semester. Mahal tu takut hangat-hangat tahi ayam je.  Rugi pulak kalau bayar mahal. Huhu. Sebab bukan peringkat pelajar dah ni, kena ada semangat juang yang tinggi kalau peringkat sekarang ni.


Tajuk: 33 Tip Kuasai Bahasa Arab
Penulis: Dr Abd Razak bin Abu Chik
Penerbit: Dr Abd Razak bin Abu Chik , Pusat Bahasa Arab al-Mustayaar    Cetakan Pertama 2009
ISBN: 978-983-44607-0-9
Harga:RM 29.90 tetapi di Mydin Meru Raya RM28.50

Sinopsis:
Tujuan penerbitan buku ini;

Menyatakan bahawa bahasa Arab adalah keperluan utama sesiapa sahaja yang ingin maju dalam bidang yang diceburi. Ini kerana semua hal kehidupan di dunia dan di akhirat dibacarakan dalam al-Quran dan al-Hadis. Kedua-duanya dalam bahasa Arab.

Membuktikan bahawa bahasa Arab adalah bahasa yang paling mudah dipelajari oleh sesiapa sahaja yang berminat terutamanya bagi orang Melayu dan yang beragama Islam.

Membantu menyelesaikan beberapa masalah dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab yang dihadapi oleh pelajar dan guru.

Komen:

Jumpa buku ni kat Mydin, kalau tengok buku belajar bahasa Arab yang lain memang awal-awal dah surrender. Ism, Fi’l, Harf, Mudhakkar, Mu’annath, Mudaf, Mudaf Ilaih. Adoi tengok itu pun dah pening. Tapi buku ni menarik sebab dia tak mengajar terus tapi bagi tips kuasai bahasa Arab. Setiap helaian berwarna-warni dari segi teks,  gambar dan jadual. Seronok nak tengok, taklah macam baca buku teks.

Antara tips:  Sebenarnya bahasa Arab lebih mudah kerana kita sebenarnya dah biasa dengan bahasa Arab ni melalui solat. Bahasa Melayu pun banyak sekali meminjam perkataan daripada bahasa Arab.
Kalau nak dibandingkan bahasa Inggeris, bahasa Arab lebih mudah.

 Contoh: perkataan school, teacher, learn, student, research, lessons, kita perlu hafal enam perkataan yang berbeza tetapi kalau dalam bahasa Arab kita hanya perlu tahu 3 huruf dasar sahaja iaitu huruf dal-ro-sin (belajar) dan untuk perkataan-perkataan yang lain cuma tambah dua tiga huruf sahaja lagi kepada kata dasar itu.

Elok pula bila dah beli buku ni, dapat mesej dari Whatsapp Group ada Belajar Bahasa Arab Asas melalui WhatsApp. RM20 je sebulan. Murah je lagipun belajar di rumah.

Buku ni berjaya mengubah persepsi bahasa Arab ni SUSAH. Errk tapi memang tengah belajar dan dah peringkat pening-pening lalat dah hehe. Biasalah tu, kalau main games pun makin lama makin susah, kan? So cabaran bertambah. You can do it! Chaiyok!

No comments:

Related Posts with Thumbnails