Tuesday, December 15, 2015

“Kucing jantan tiga warna bertuah,” kata opah.

Pedoman ni hehe. Dia pun dapat tahu dari maknya. “Kucing jantan tiga warna dan lelangitnya hitam, bertuah.”

Kenapa opah kata begitu ya? Cer kita tengok kucing jantan, biasanya satu warna yang sama atau dua warna  je.  Tak macam ni, kan. Kuntum The Cat – betina.  Jadinya, kalau ada kucing jantan yang banyak warnanya ni, of course lah bertuah.

Kuntum The Cat

Saya suka tengok cerita Sidewalk Scientist  8tv, pukul 3, Ahad. Rupa-rupanya ada penjelasan saintifik juga pasal warna bulu kucing ni. Ia berkaitan dengan DNA juga. Nak cerita panjang  lupa dah tapi point penting dari pakar itulah dianya. Kucing jantan memang satu atau dua warna kebiasaannya.

Betapa specialnya orang dahulu bila hanya melalui pengamatan dah boleh buat analisis.
Jadi kalau nak lukis gambar family kucing tu janganlah papa cat tu 3 warna sebab nanti nampak macam kucing betina pulak. Mummy cat takpe.


*Rancangan Sidewalk Scientist pengacaranya pelakon Hong Kong. Dulu-dulu rajin tengok TVB so boleh kenal. Tu yang buat tertengok cerita tu.  Kalau tengok tajuknya berkaitan dengan sains memang idak le tengok biasanya.  Setiap episod dia akan buat eksperimen dari soalan-soalan yang ditanya oleh penonton. Harap-harap Malaysia boleh buat macam ni dengan pengacaranya artis-artis popular.  So lagi cepat boleh faham sebab tak payah baca subtitle. 

No comments:

Related Posts with Thumbnails