Wednesday, January 27, 2016

Kisah-kisah dalam Hadith Nabi

Mula-mula tahu tentang buku ni, ada seseorang dari group whatsapp forward. Walaupun sepatutnya  group tu tak boleh letak iklan. Udah terlepas kira halallah orang lain tengok.  Berdasarkan isi kandungan, menarik tajuk ceritanya. Nanti kalau pergi  kedai bolehlah cari.

 Dalam sebulan lepas tu, tiba-tiba dalam channel telegram yang saya ikut, keluar lagi buku ni. Déjà vu! Hehe.  Penulis ni jual sendiri dan katanya tiada dijual di kedai buku. Beli tu sebab percaya penulisnya mahir dalam bab hadith dan memang selalu berbicara tentang hadith. Dalam keadaan sekarang ni yang banyak hadith-hadith palsu tersebar, kita sebagai orang awam ni kenalah merujuk kepada seseorang yang mahir dalam bidangnya. Ini adalah buku kedua yang dibeli secara online selepas buku Kak Azlita Masam Manis. Maknanya, kalau beli online hanya untuk buku-buku yang dikenali penulisnya.


Tajuk: Kisah-kisah dalam Hadith Nabi
Penulis: Ad-Dien Abdul Kadir
Harga: RM 25.00 (tak termasuk kos penghantaran)
M/s: 227 halaman

Sinopsis:
Para Imam hadith telah menyusun hadith-hadith Nabi mengikut tema dan bab tertentu untuk memudahkan ummat selepasnya membuat rujukan. Hadith bukanlah semata-mata menceritakan hukum-hakam sebagaimana yang kita ketahui malah ia juga mencakupi akhlak, penyucian jiwa dan kisah-kisah yang menarik.

Buku yang berada di tangan anda ini mengumpulkan hadith-hadith berkaitan kisah-kisah yang unik, ajaib dan mempesonakan yang pernah terjadi di zaman Nabi, ummat sebelum mereka dan kisah-kisah ghaib yang diceritakan oleh Nabi.
Semoga para pembaca dapat merasai keunikan dan kekaguman kisah-kisah yang sebenar daripada hadith Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam

Komen:
Terdapat 60 buah cerita, ada yang pendek ada yang panjang. Memang ada yang biasa didengar dan dibaca tetapi elok untuk dingatkan sekali lagi. Setiap cerita juga diletakkan sumber dan nombornya untuk rujukan. Kiranya cerita berfakta ni.  Kisah Pemuda dan Anjing Yang Haus, biasanya yang popular kisah pelacur yang memberi minum anjing yang haus, kan? Baguslah, ramai juga yang tak biasa dengan kisah pemuda dengan anjing ni. Yang penting, menyayangi makhluk hidup itu berpahala.

Kisah Keislaman Salman Al-Farisi, selama ni saya hanya mengetahui, Salman Al-Farisi yang mencadangkan digali parit dalam Perang Khandak tetapi di dalam buku ini kita dapat mengenali betapa bersungguhnya beliau mencari agama yang benar. Bandingkan dengan kita yang sedia Islam ni, setakat mana usaha nak mencari ilmu Islam dengan lebih dekat lagi? Retrospektif diri, fuh…kesat peluh kat dahi.

Jika kita baca terjemahan Al-Quran Surah At-Taubah:118 (Rujukan: Al-Quran khas untuk muslimah terbitan Karya Bestari) di nota kaki ada ditulis Ka’ab bin Malik, Hilal bin Umayyah dan Mararah bin Rabi’, mereka disalahkan kerana tidak mahu turut berperang. Ya, siapa mereka ini, cerita yang lebih jelas dapat dibaca dalam Kisah Taubat Ka’ab bin Malik.

Kisah Makan Sedikit Menjadi Banyak. Jika masa sekolah rendah dulu memang seronoklah kalau tengok tajuk cerita yang macam ni. Kisah seorang pengemis yang miskin dan lapar, berapa hari tak makan, dihalau ke sana ke sini apabila meminta makan tiba-tiba jumpa tongkat sakti lepas tu minta apa sahaja makanan, dan terhidang macam-macam hidangan sedap yang menjilat jari. Itupun dah terpesona dengan cerita tu. Dah besar baru tau, tipu jek. Takde maknanya tongkat sakti. Kena pecah tabung kalau nak makan ayam sedap sehingga menjilat jari hehe.  Tapi ni realiti,kisah Nabi Muhammad SAW, satu sha` gandum dan seekor anak kambing cukup untuk 300-800 orang para sahabat makan. Bagus cerita ni kalau dijadikan cerita untuk budak-budak mengenali Nabi Muhammad SAW. Cuma dipermudahkan bahasanya.

Sesetengah cerita diakhiri dengan kesimpulan penulis tentang cerita tersebut. Rasanya dari segi layout memang rugi kalau dibiarkan kosong sahaja, itu sebab kesimpulan ditulis di sesetengah cerita sahaja. Tapi kalau semua cerita pun ada kesimpulan penulis lagi bagus. Walaupun pembaca boleh fikir apa pengajarannya sekurang-kurangnya daripada kesimpulan penulis tu, fikiran lebih dipandu ke arah yang betul.

Biasanya bila para ustaz bercerita tentang kisah hadith ni lebih cepat ‘tangkap’ daripada kita membaca sebab terus bercerita. Tetapi bila baca kenalah tulis diriwayatkan oleh siapa dan style penulisan bahasa Arab tu masih ada. Otak yang biasa cerita Melayu ni eh, jap tadi siapa yang cerita ya. Eh..eh… huhu..fikiran ku selalu melayang.


Semoga akan datang ada Kisah-kisah dalam Hadith Nabi 2

No comments:

Related Posts with Thumbnails