Saturday, October 1, 2016

Daging Pekasam

Biasa kita jumpa ikan pekasam, pertama kali jumpa daging pekasam. Saya beli masa  ada kursus di Alor Setar, Kedah. Memandangkan tempat kursus agak hampir dengan Pekan Rabu di Ukir Mall, tak sahlah tak singgah untuk beli buah tangan nak bawa balik rumah. Mak cik saya yang memperkenalkan daging pekasam ni. Tapi kedainya bukan betul-betul dalam bangunan Ukir Mall tu, ni di seberang jalan tempat yang ada jual ikan pekasam tu.

Disimpan sejuk. RM 10 untuk satu bekas ni. Penjual tu siap bungkus dalam satu plastik tambahan lagi sebab saya naik ETS.. manalah tau kuat pulak baunya nanti masuk tempat air cond. Tambah pula saya beli belacan dan asam jawa lagi.

Banyak ni isi dalamnya tapi boleh makan dalam 3/4 kali hidangan. Maklumlah, bukan makan banyak-banyak pun cuma jadi penyedap makanan dan pembuka selera. Resipinya, hiris daging ni kecil-kecil dan goreng. Semerbak tu baunya, bertambah keroncong perut. Hiris pula bawang dan cili api/cili hijau. Aduhai bertambah kelaparan. Bila dah agak layu boleh masukkan daging tadi dan gaul sebentar. Bolehlah dihidangkan dengan hirisan limau nipis yang akan diperah bila nak makan nanti. Fulamak lain rasanya, bertambah sedap. Tekak kampung rupanya aku ni! Haha

Versi yang ni tambah daun kari pulak.

Dalam Majalah Rasa Aidil Adha pun ada resipi daging pekasam ni:

Sambal Daging Pekasam

500 gm daging pekasam - hiris
1 biji bawang besar - hiris
Gula secukupnya
Garam jika perlu
MInyak masak secukupnya

Bahan kisar:
4 biji cili merah
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 batang serai

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Kemudian, masukkan daging pekasam, kacau rata sehingga daging layu.
  3. Masukkan hirisan bawang besar, gula secukup rasa dan garam jika perlu.
  4. Terus kacau hingga daging kering.
  5. Angkat dan sedia dihidangkan.




No comments:

Related Posts with Thumbnails