Friday, December 30, 2016

Jepun 30 Nov 2016 – 6 Dis 2016 (Bahagian Akhir)

Menghabiskan sisa-sisa Yen

Di Kawaguchiko ni kami pilih yang masuk percuma sahaja. Destinasi pertama di Hentian (Nombor) 7 Kawaguchiko Herb Hall. Pelbagai tanaman herba boleh tengok dekat tapak semaian di belakang kedai. Ha dari sini juga boleh nampak Mount Fuji. Pekena teh herba untuk pelancaran darah. Ada sale untuk bijih benih. Saya beli ubi bit dan tomato kecil. Hasilnya tak tahu jadi ke tak, nanti kita lihat ya. Seronok beli sourvenir berasaskan herba ni, ada haruman herba yang boleh selit dalam bantal. Jadi bila bangun tidur akan rasa kesegarannya. Ada haruman lavender, grape fruit, rosemary- ni udah rasa macam makan spageti pulak.

Ni serai. Nampak? 

Pendek kata kalau di setiap tempat ni memang boleh nampak view Gunung Fujilah.
Teh herba ni untuk poor circulation katanya. Dihidang bersama madu.

Isi kandungan herba, halia, echinacea dan elder flower

Pelbagai cenderamata boleh dibeli, aiskrim lavender juga ada di sini.
Di sini paling ramai jumpa orang Malaysia, semasa turun bas, semasa naik bas, semasa dalam kedai, semasa di tasik.  Macam melawat dalam negara sendiri je ni haha. Assalammualaikum semua!! Rasanya kalau campak batu, pasti kena orang Malaysia. Hiperbola ya.

Inilah hentian basnya, boleh bandingkan dengan peta yang ada untuk tengok anda samapai ke tempat yang betul ke tak.


Penutup lubang di jalan. Seni ni. Imej yang terlukis ni menunjukkan identiti tempat tersebut. So jangan lepaskan peluang untuk tangkap gambar-gambar yang menarik ni walaupun hanya penutup lubang. Kiranya macam cop mohor la ni. Hehe.
Akhirnya hentian akhir Kawaguchiko Lake, cuaca cerah.   Fujisan berketinggian 3776 m di hadapan mata. Subhanallah, Fujisan sugoi!.  Segala pujian itu kembali kepada Allah. Tatkala melihatnya, ada dua ayat al-Quran yang pop up dari kepala, tentang gunung sebagai pasak bumi dan perumpaan manusia dan gunung, jika turun al-quran ni kepada gunung pasti akan berpecah belah sebab takut kepada Allah. Sedangkan kita? Jika melihat Gunung Kinabalu tidak terasa sebegitu sebab seakan jauh di depan mata, ni betul-betul direct. Semoga tersemat di dalam kepala gambaran itu. Semoga kita mendapat pengajaran daripada setiap yang dilihat. 

Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration inscribed on the World Heritage List in 2013 
Fujisan

“(Mengapa kamu ragu-ragukan kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang telah mati?) Bukankah kami telah menjadikan bumi (terbentang luas) sebagai hamparan; (An-Nabaa’ (78):6)

dan gunung-gunung sebagai pancang pasaknya? (An-Nabaa’ (78):7)

“Dan Kami telah menjadikan gunung-ganang yang tetap di atas bumi supaya bumi itu tidak akan bergoncang dengan mereka. Dan kami jadikan padanya celah-celah sebagai jalan-jalan lalu-lalang supaya mereka dapat sampai kepada  mencapai keperluan rohani dan jasmani.” (Al-Anbiyaa (21):31)
 
Perasaannya lain bila tengok di gambar dan di hadapan mata. Semoga imejnya masih kekal tersemat dalam diri.
“Sekiranya Kami turunkan Al-Qur’an ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu tunduk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah kepada) perumpamaan-perumpamaan ini yang Kami kemukakan kepada umat manusia supaya mereka memikirkannya.” (Al-Hasyr (59):21)

-Kamus Harfiah Al-Quran Kaedah al-Furqan (Ustaz Nasaruddin Hasim)

Sudah menjangkakan tidak terdapat prayer room di sini dan pasti kena solat di tempat terbuka jadi memang sediakan sejadah untuk lapik. Memandangkan waktu solat pun dah masuk, solat di tempat letak kereta.  Cari tempat tersorok sedikit supaya tidak menarik perhatian orang sangat. Memang benda tak salah, tapi buatnya dihalau dek orang atau security kat situ, manalah tau, negara orang. Bersyukur negara pernah kemarau dan ketika ketiadaan air banyak ustaz menunjukkan wuduk hanya sebotol air sahaja cukup, kan?. Jadi apa lagi alasan kita.

Pernah google makanan halal yang ada di sini, ada satu yang jumpa, tapi kami pun tak rasa nak makan sangat. Makan coklat yang dibawa sebagai bekalan sahaja. Semasa hendak balik ke Stesen Kawaguchiko ternampak kedai halal tu.

Alladin Indo Restaurant boleh google alamat.

Dalam laluan merah juga. Kalau balik dari Lake Kawaguchiko, selepas Fuji Lake Hotel, di sebelah kanan lokasinya. Nanti boleh nampak signboard ada tulis halal. Saya nampak halal daripada nama restoran itu sendiri haha. Sebelum sampai Kawaguchiko Herb Hall tau, kalau dah nampak tu, maknanya anda dah terlepas.

Sementara tunggu bas untuk ke Haneda Airport pukul 5.45 petang, singgah dahulu di kedai cenderamata yang terdapat di Stesen Kawaguchiko dan tempat kami letak beg. Harga tiket bas dari Kawaguchiko Stesen ke Haneda Airport JPY 2470. Perjalanan mengambil masa selama satu jam lebih. Dari stesen ini juga ada bas ke Shinjuku Station dan Tokyo Station. Kiranya senang juga nak datang ke sini.

Autumn, warna-warni yang kekal dalam ingatan. Seharusnya makin mengingati keagungan Allah dalam mencipta alam ini. Betapa pokok-pokok itu terapi untuk hati, bayangkan jika dihiasi bangunan pencakar langit semata-mata, indahnya hanya di mata tapi kemudian lupa. Alhamdulillah diberi kesempatan datang ke Jepun lagi. Jepun tidak pernah menghampakan, oleh itu repeat lagi pun pelbagai perkara yang boleh dipelajari.

Kad Pasmo yang dipakai, boleh ditebus nilai semula di kaunter Keikyu Line. Tanya sahaja kaunter informasi di situ kalau tak jumpa. Yeay ada balance JPY 3200 lagi, boleh belanja lagi. Oppps tadi dah guna kredit kad, supaya idak teroyak (menangis) balik Malaysia nanti, menahan diri dari menggunakan balance yang ada, haha.  Belanjakan duit syiling je lagi untuk beli dinner di 7E, onigiri dan  salmon. Ha ada JPY 99 lagi, tengok semula apa yang boleh dibeli. Biskut kapal lagi hehehe, JPY 99. Sampai di kaunter dengan yakinnya letak duit, lepas tu dia suruh tengok mesin cashier, JPY 106, haha, ada tax..Sorry, not enough money. Tak jadi beli. 

Sementara menunggu waktu boarding, didatangi dua orang pelajar universiti. Mereka sedang membuat survey tentang makanan Jepun di kalangan pelancong asing. Punyalah banyak orang duduk dekat situ, kenapa saya? Ooh memang jelas pelancong asing sebab warna kulit pun sawo matang, bertudung pula tu. Orang lain kulit cerah dan ada kemungkinan orang Jepun sendiri. 5 soalan yang ditanya, antaranya, sama ada makan tak makanan jepun? “As a muslim, its hard too find halal food here.” Mereka faham apa itu halal food tanpa perlu dijelaskan lagi walaupun sebutannya ‘haral food’ hehe. Dia tanya lagi, ada masak tak makanan Jepun di Malaysia. Tak masak tetapi senang makan makanan Jepun yang halal di kedai. Eh sebenarnya tak susah manapun nak cari makanan halal di Jepun ni sebab  di fb pun ada page halal Japan, cuma kami yang tak berapa kisah nak makan, jalan lebih utama. Seronok dapat membantu dalam melengkapkan survey.

Balik pun flight ANA (All Nippon Airways), pukul 12.05 tengah malam. Ramai orang Malaysia juga naik bersama-sama. Pramugari check nama dan letak sticker di kerusi. Tanda untuk kami dapat makanan halal nanti.  Kali ni tengok cerita Shah Rukh Khan (SRK) pula. Cerita baru ni, FAN.  SRK memainkan dua watak iaitu sebagai peminat yang memang minat gila dengan artis ni dan sebagai artis. Layan di kala orang lain asyik diulit mimpi. Dalam pukul 4 pagi tu dah hidang breakfast yang sedap sambil tengok Frozen. Sangatlah ketinggalan sebab tak pernah tengok. Ok kali ni dah boleh sembang dengan anak saudara pasal Elsa, Anna dan Olaf. Sempat habis cerita sebelum touch down Malaysia pukul 6.45 pagi. Ok back to reality, habis dah. Sila move on. Let it go, let it go, jangan dok terkenang lagi haha. Semoga ramainya orang Malaysia yang dah pergi Jepun, ambil pengajaran positif dari sana ya, mode telefon silent dalam pengangkutan awam untuk tidak mengganggu orang, kalau nak pasang video pakai ear phone-dengar sorang-sorang je,  recycle sampah dan asingkan, berjalan cepat dan tidak lenggang kangkung- bersemangat, hisap rokok di tempat khas, jangan makan sambil berjalan, belajar dari cashier cara pulangkan duit dengan polite, dua tangan dan tunduk hormat, dan ada lagi, cuma tak teringat masa ni. Sayonara.

Sayonara!

Thursday, December 29, 2016

Jepun 30 Nov 2016 – 6 Dis 2016 (Bahagian 7)

Misi ‘mengejar’ Fujisan

Di Guest House ini juga disediakan sarapan berjumlah JPY 800 – vegetarian. Mahal tu, makan bukan banyak manapun. Memandangkan Brahims yang terakhir ada lagi, panaskan sahaja dalam microwave oven tapi nak masak air pula kena bayar JPY 100 baru gas tu terpasang. Kami check out pukul 9.00 dan destinasi seterusnya Gotemba Stesen. Pekerja Guest House memang siap simpan jadual bas yang lalu dan memberitahu nombor hentian bas  yang patut ditunggu.  Pukul 9.40 katanya. Di sini bas tak payah tahan, bila dia nampak orang di hentian, dia akan berhenti. Gamaknya (haha..sebab dia berenti je).Kad PASMO dah tinggal kosong, jadi pakai duit tunai sahaja untuk tiket. Oleh kerana bas yang dinaiki ialah bas lebuh raya, jadi ada ruang simpan beg di bawah. Kita buka sahaja. Itupun diberitahu oleh pekerja Guest House.

Hentian bas. Panduannya nombor 5. Depan sikit lagi pun ada hentian bas. Bas yang  datang akan berhenti memang yang hentian dia so tu yang tak perlu nak tahan bas, sebab dia berhenti je. 

Lengkap dengan maklumat. Menunjukkan tempat-tempat yang akan dilalui dan tambang ke tempat yang kita nak pergi tu.
Jalan di sini bengkang-bengkok, macam laluan Cameron Highland ke Tapah. Sesekali terdengar pengumuman menyatakan jalan banyak curve jangan guna tandas masa ni. Bagus tu ada pengumuman. Kami duduk di baris depan jadi dapat tengok pemandu ni. Menariknya, setiap kali berhenti kat simpang, dan bila nak jalan dia akan angkat jari telunjuk, lepas tu macam mengira ke kanan dan ke kiri. Bayangkan :  Tangan tu macam kita main "aci lut at at" . Sebenarnya masa tunggu bas tu pun nampak driver bas lain pun buat gitu. Hmm mungkin kira jeda masa. Ingat lagi masa ambil lesen memandu, kan ke untuk kita kekalkan jarak dengan kereta depan tu ada kiraan, Payah pula nak terang dalam bentuk tulisan. Haha. Ok lupakan sejarah lama ambil lesen 3 kali huhu. Driver bas ini juga selalunya beruniform kemas, berwajah serius dan setiap kali nak mula gerak selepas berhenti di hentian akan cakap sesuatu. Entahlah apa cakapnya, tapi macam nak beritahu ok kita nak jalan. Haha. Bagus tak interprestasi?

Di hentian seterusnya, ada pasangan Cina ni naik dengan beg punyalah besar yang memang boleh muat orang juga.  Kakak saya pun memberitahu mereka dalam BI boleh letak beg di bawah. Yang kelakarnya, respon dia, “Can ek?”  Dalam hati dah agak ni, mesti Malaysia. Orang Johor suka cakap gitu, kan. Memang kami berhenti di stesen yang sama, Gotemba Stesen. Di situlah juga tempatnya kalau sesiapa yang nak pergi ke Gotemba Premium Outlet.  Tunggu feeder bus di situ.

Ini Gotemba Station, tapi kita bukan nak naik kat sini. Kena turun tangga tu dulu baru nampak hentian basnya.

Dari Hakone ke Gotemba Station 40 minit. Kami kena berpindah bas pula untuk ke Kawaguchiko Stesen. Perlu naik ke subway stesen tu  dulu dan turun semula di tempat perhentian bas. Nanti boleh nampak signboard yang tulis Kawaguchiko Station.  Tambang JPY 1650 tapi bagi yang ada Hakone Pass bayaran termasuk sekali, kata dek pasangan Cina tadi. Haha rupanya betul derang orang Johor. Beautiful Malaysia, dengar slang pun dah boleh agak.
Jadual waktu berlepas dan memang bas sampai tepat pada waktunya.

Dalam bas, pakai Pasmo sentuh dulu. Ada juga yang masuk sahaja di pintu tengah dan akan turun di pintu depan baru bayar. Untuk yang pakai Hakone Pass tunjuk pass sahaja bila nak turun.
Bas jalan tepat pada waktunya pukul 10.40 pagi. Tidak ramai yang menaiki bas jadi bolehlah kami duduk kerusi seorang satu.  Melalui pekan-pekan, dan sepanjang jalan banyak je hotel atau resort di sini. Ha dari dalam bas dah boleh nampak sedikit demi sedikit Gunung Fuji. Meh kita main aci kejor tangkap gambar Fujisan dari dalam bas.

Mula nak nampak Fujisan

Aiseh terlepas nak tangkap masa bas tu pusing.

Gotcha dapat juga tangkap sikit. Nun di kejauhan boleh nampak puncak bersalji.

Aum cak... di celah-celah pokok pulak. 

Alhamdulillah nampak jelas melatari Kawaguchiko Station. Ketika ini sekitar 12 tengah hari.

Setelah 1 jam lebih perjalanan akhirnya sampai di Kawaguchiko Station. Wah jelas kelihatan Gunung Fuji, dengan langit yang cerah. Sebelum belajar geografi, mengenali Gunung Fuji ini melalui lagu popular Indonesia;

 Jangankan Gunung Fujiyama, puncak Himalaya ku ikut kamu.
Jangankan  ke Kamboja, ke Euthopia ku ikut kamu.

Ha, belajar geografi dari lagu je. Macam tak pernah sangka boleh lihat Gunung Fuji depan mata kerana imejnya hanya biasa dilihat di cover kalendar. Puncak diliputi salji. Dikatakan berbentuk simetri kerana di mana sahaja dilihat, bentuknya sama.

Dari Stesen Kawaguchiko tu pula beli tiket untuk Sightseeing Bus bernilai JPY1200, boleh naik bila-bila masa untuk dua hari dan boleh naik untuk kedua-dua laluan iaitu Red Line dan Green Line. Memandangkan ini hari terakhir, flight pukul 12.05 pagi nanti, jadi sebenarnya tidak punya banyak masa nak melawat. Destinasi sasaran ialah Lake Kawaguchiko. Oleh itu hanya menggunakan Laluan Merah kerana mengejar masa. Tiket bas ke Haneda pun dah beli, bas akhir pukul  5.45 petang. Naya kalau terlepas nanti.

Locker di Stesen Kawaguchiko ni dah penuh, jadi kami ke tempat lain untuk simpan bagasi. Di seberang jalan ada kedai cenderamata yang turut menyediakan perkhidmatan menyimpan bagasi. Mahal sikit daripada locker, tapi ada kupon diskaun untuk beli sourvenir di kedai tu.
 
Inilah petanya. Boleh tengok laluan merah lalu mana dan laluan hijau ke mana. Laluan pendek ialah laluan merah so sesuai untuk yang mengejar masa.
Kembali semula ke Stesen Kawaguchiko, dengan jelas ditulis tempat tunggu bas Red Line dan Green Line. Melalui map yang diberi, jadi kita bolehlah pilih nak pergi tempat yang mana. Contoh, Kawaguchiko Natural Living Center, Kawaguchiko Museum of Art, Kawaguchiko Muse Museum, Oishi pongee Traditional Craft Center, Kawaguchiko Music Forest Museum, Itchiko Kubot Art Museum. Ada yang berbayar dan ada yang percuma. Jadi kita boleh turun lepas tu tengok beberapa minit dan tunggu bas semula dan turun di hentian lain pula. Gitu kekdahnya. Jadi adalah beruntung kalau yang dah bermula daripada awal pagi, banyak tempat boleh pergi. Pengumuman hentian kadang-kadang ada dalam bahasa Inggeris tapi kebanyakannya bahasa Jepun jadi kena alert juga dengan peta di tangan.


Tuesday, December 27, 2016

Jepun 30 Nov 2016 – 6 Dis 2016 (Bahagian 6)

Panas Dingin Hakone

Check out pukul 10 pagi tapi kami keluar seawal pukul 9 sebab kereta api ke Hakone pukul 12.30 tengah hari. Memandangkan tidak tahu berapa jauh stesen tu, lebih baiklah keluar awal. Tak sanggup nak mengangkut beg besar turun naik subway, jadi kami naik bas sahaja untuk ke Shinjuku Station. Lagipun turun apartmen je dah ada bus stop. Best oo bas derang, ada tv yang menerangkan lepas ni stesen apa juga tambang yang dikenakan.  Jadi sebagai pelancong memang memudahkan sangat-sangat. Baca je kat situ, nanti tekan sahaja loceng. Bayar guna kad Pasmo juga.

Orang yang bawa beg sandang, sila fikirkan orang di sekeliling anda. Peringatan tu. Ni macam terkena kat diri sendiri je. So lenkali kena bawa beg ke depan kalau dalam pengangkutan awam.

Gambar blur, tapi sebab nak tunjuk kat situlah tv yang menunjukkan stesen apa seterusnya. Pengumuman stesen pun ada juga tapi lebih clear tengok di sini.

Shinjuku Station ni luas. Ada kawasan South dan West. Jadi pastikan anda berada di kawasan yang betul.

Setelah sampai di Shinjuku Station, mencari kaunter Odakyu Electric Railway pulak untuk tren Romancecar. Sementara menunggu waktu berlepas, sempat jalan-jalan dahulu di kawasan sekitar. Saya pergi ke arah Cocoon Tower, menarik juga bangunan tu, sampai saya berpusing-pusing sebab mencari mana pintunya. Tengok semuanya macam cermin je.  Sesuai dengan nama kepompong tu. Dah dekat tu dengan Tokyo Metropolitan Government, ha tempat yang ada sourvenir Olimpik tu. Nak pergi? Tak nak pergi? Nak pergi? Arggh udahlah tu, lupakan saja sourvenir Olimpik karang terlepas pula tren yang ni. Penenang hati, jumpa kedai buku kat sini. Hehe. Jom kita.  

Mula-mula lengang je jalan di sini, lepas tu dengar ada siren bomba, siren polis, siren ambulans, dan pengumuman. Entah apa yang terjadi, tak de pula kekecohan. 
Ok, time’s up. Time untuk jaga beg pulak. Haha. Untung kalau trip dua orang. Sorang jadi tukang jaga beg.  Kalau solo travel kena la ngangkut atau letak di locker sahaja. Lepak kat luar Odakyu Shopping Centre ni sebab ada kerusi. Sambil-sambil buat karangan untuk blog ni. Ramai orang lalu lalang. Tiba-tiba terpandang lelaki ni, kulit Malaysia ni. Mesti orang Malaysia. Dua kali ulang-alik baru dia berani tegur. Memang betul, student Malaysia di Shizouka. Memang dekat dengan tempat kitaorang nak pergi ni lah. Dia cadangkan pergi  Gotemba Premium Outlet. Murah katanya. Wah terbeliak mata melihatnya. “Betulke?” “Haah”. Lama juga sembang dengan dia.  

Ok masa sudah tiba. Jom masuk sini.
Di Jepun ni sebenarnya kalau naik pengangkutan awam dia senang je. Sistematik. Faham dengan idak je hehe. Memang detail dekat tiket untuk kita nak tengok gerabak mana dan di lantai rel atau di tv pun dah dijelaskan di mana tempat yang patut kita tunggu. Sesuatu yang menarik dapat dilihat, keretapi bergerak 12.30 tapi pukul 12.20 dah sampai dan 5-7 minit tu masa untuk cuci. Kemudian orang masuk dan tepat waktunya jalan.

Semua maklumat tu sila pastikan. Anda berada di gerabak mana. Ada tren yang warna biru dan ada tren yang warna putih. Cars (gerabak) pun boleh tengok di kedudukan mana. Di lantai juga ada diletak tanda.

Mak cik-mak cik ni bersemangat. Kemas,kan uniformnya?
Orang yang mencucinya juga sangat bersemangat semasa mengutip sampah. Sambil memegang plastik sampah di luar tren, “Arigato gozaimasu! Arigato gozaimasu! Arigato gozaimasu!...” Menyapa SETIAP orang yang keluar tren. Nada suara semangatnya memang tak berubah. Bila orang habis keluar, pusingkan kerusi supaya menghala  ke arah laluan. (Idak le pening, tren arah lain, duduk membelakangi pulak kan). Settle. Pantas dan efisien.

Ok, seat dah tukar menghala ke kepala kereta api. 


Ha ni kepala kereta api. Pemandunya tak ada di depan. Dia berada di antara gerabak 1 dan 2. Jadinya penumpang yang di depan tu boleh tengok pemandangan lebih luas.

Kami dapat duduk di kerusi yang keenam dan ketujuh. Itupun beli sebulan lebih awal. Dalam ni ada disediakan snack, makanan. Ada pelayan yang akan datang ambil tempahan. 
Dapat duduk tepi tingkap, menikmati bumi ciptaan Allah SWT. 

Beras buat sushi ni kot ha

Stesen Hakone-Yumoto. Kami naik bas bertentangan dengan ni.
Perjalanan ke Hakone lebih kurang 1 jam 45 minit, warna-warni musim luruh menghiasi pandangan. Sawah padi menghijau dan boleh nampak Gunung Fuji juga. Itupun setelah diumumkan oleh pemandunya. Kawasan Hakone ni kawasan gunung berapi aktif juga ni. Sebaik sampai di stesen Hakone-Yumato yang merupakan stesen akhir, kami bergegas ke hentian bas untuk mencari bas ke Guest House pula. Meriah juga kedai-kedai yang ada di stesen ni, tapi tak sempat la nak jenguk sebab dah nampak basnya datang. Berpandukan map yang diberi, mudah juga mencari basnya. 

Pengumuman di dalam bahasa Jepun tapi dalam bas tu ada tv yang menerangkan tentang hentian dan tambang.  Oleh itu kena alert sebab tak tahu berapa lama perjalanan. Jalan menuju ke Guest House macam nak pergi Cameron Highland, jalan berbukit.  Jauh juga perjalanan, lebih setengah jam. Amboi bertambah-tambah pula angka tambang yang tercatat kat tv tu, risau dah ni, kad Pasmo yang dah touch mula-mula tadi tak cukup duit. Fuh garu kepala. 

Akhirnya tiba setelah 1 jam haha, memang tak cukup duit. Tambang JPY 770 tapi dalam kad ada JPY750. Namun itu bukan masalah besar, boleh je tambah duit syiling JPY 20 lagi, cuma malu sikit ajelah. Aiseh, mana pula nak cari mesin untuk top up kad lepas ni.

Guest House yang disewa terletak tidak jauh daripada hentian bas, Fuji-Hakone Guest House. Pemiliknya pernah datang Malaysia, ke Cameron Highland dan tengok orang utan. Eh ada orang utan situ,  Bukit Merah kot. Oklah, maknanya adalah kenangan manis di situ, kan.  Kami sampai pukul 3, dah terlalu lewat untuk berjalan-jalan jauh. Pukul 4.30 pun dah masuk maghrib, nak mula gelap. Hasrat hati macam nak ke Gotemba Premium Outlet tapi pemilik Guest House tu macam berkali-kali remind, jangan terlepas bas akhir pukul 9 lebih.

Saya suka Japanese-style punya bilik. Tilam sangat selesa berkubang dalam tu hehe. Kalau sejuk lagi, boleh ambil selimut dalam almari. 
 Akhirnya kami buat keputusan jalan di kawasan berdekatan sahaja. Pekerja di situ mencadangkan pergi ke Musee Du Petit Prince ada show lampu-lampu yang terletak bersebelahan. Dalam 10 minit berjalan. Ada pameran 3D disitu. Ala-ala Perancis kawasan sekitarnya. Persembahan pukul 5.00, 5.10. 5.20. Sebenarnya tak boleh nak agak, persembahan mcam mana sebab pekerja di Guest House tak fasih cakap English dia cuma cakap beautiful dan lamp hahaha. Main point je.

Welcome to the journey where we explore "The Little Prince" and the world of its author, Antoine de Saint-Exupery.

Feeling ala-ala di Perancis .. idak le di Parit je
Kisah penulis buku The Little Prince iaitu Antoine de Saint-Exupery:
Antoine de Saint-Exupery
June 29th, 1900 – July 31st 1944
The author of the classic “The Little Prince” was born in Lyon France on June 29, 1900 and debuted as a writer while working as a pilot. “The Little Prince” was written during his exile in America during World War II and was published in 1943. The following  year, Saint-Exupery passed away while flying a reconnaissance mission from the Mediterranean island of Corsica.

Latar belakang tahun 1930
Pekerja di situ suruh masuk Exhibition Hall, adalah tayangan kisah hidup penulis ni. Manakala di tingkat atas pameran ruang kerja beliau, perpustakaan dan macam-macamlah lagi, tapi kesemuanya dalam bahasa Jepun. Hairan juga, kenapa pula orang Jepun ni obses sangat dengan penulis ni. Ramai juga yang datang. Sampai pukul 5, hmmm tak ada apa-apa pun dalam dewan ni. Mana 3D nya, dahlah bayar JPY1600. Tengok poster sekali lagi, ada gambar pokok krismas di situ. Ohhhhh rupanya di luar bangunan. Aduhai. Tayangan 3D dari projector menghala ke bangunan. Lagu opera berbahasa Jepun masih terngiang-ngiang lagi di kepala. Menarik. Tayangan 10 minit je. Di sini lebih sejuk daripada Tokyo. Gigil-gigil nangkap video. Haha.

Drama musikal di dinding tu. Oleh kerana ada tiga atau empat tayangan. Jadi, mula-mula kita hayati dulu, kali kedua baru rakam untuk kenangan. 
Setelah selesai, singgah di Lawson (macam 7E) untuk cari apa yang boleh dimakan. Ada jual onigiri (nasi kepal) bersama nori (seaweed) dan salmon.  Jangan harap ada cop JAKIM di sini, kan. Minta bantuan google translate untuk  tengok setiap bahan yang diambil. Pilih onigiri nori dan onigiri salmon bakar, telur rebus dan biskut kapal (biskut dan coklat di atasnya) yang trending di kalangan ahli RTJapan di FB.  Balik Guest House dinner onigiri, telur rebus dan serunding dari Malaysia. Oishi walaupun lauk tak seberapa. Memang ngam kombinasi ni. 

Telur tu katanya salted egg. ingat telur masin idak la pula rasa masin. 
Yukata, dan tuala disediakan oleh pihak guest house
Di sini juga disediakan Yukata, boleh pakai untuk jadi pyjama. Sedap juga pakai, macam baju kelawar je. Hehe. Musim sejuk dia bagi satu lagi baju luar yang dipanggil “Cha-baori”. Hakone terkenal dengan kolam air panasnya (air yang mengandungi mineral besi, sulfur dan metabolic asid. Purata suhunya 25°C).  Ada indoor onsen  dan outdoor onsen. Di Guest House ni ada onsen untuk seorang, kalau malam-malam tak payah book. Harga dah termasuk sekali.  Sejak bertahun-tahun dahulu dikatakan jika berendam di dalam onsen (hot spring ) ini menghindari daripada penyakit dan sentiasa sihat. Malah merupakan rawatan jangka panjang yang baik untuk penyakit kronik. “Onsen Medicine”, boleh menjadi sokongan kepada perubatan moden. Masa jumpa dengan student Malaysia tu dia kata tak suka pergi Hakone sebab bau busuk (sulfur). Ya betul, macam kekal bau tu dekat baju sampai balik Malaysia pun haha. Melekat.  

Thursday, December 22, 2016

Jepun 30 Nov 2016 – 6 Dis 2016 (Bahagian 5)

Tokyoite Ohsem (awesome)Hait! Hait!

Masih dalam misi mengejar autumn, walaupun secara keseluruhannya memang banyak bangunan pencakar langit tapi tak sangka banyak juga taman di sini hinggakan terpaksa memilih tempat mana yang lebih menarik dan terdekat. Ada yang berbayar dan ada yang percuma.  

Kami ke Shinjuku Gyoen National Garden. Merupakan antara taman tradisional yang tertua di Jepun. Terdapat tiga pintu masuk di sini dan kesemuanya boleh dijumpai dari stesen subway. Tengok kita pilih laluan yang mana je. Shinjuku Gate, Sendagaya Gate dan Okido Gate. Bayaran masuk  JPY200 dan kena beli tiket di mesin.

Tengok dulu senarai bunga/pokok yang ada dalam ni. Yo yo o je, sampai kat dalam semua nama pun lupa.

Bila daun-daun berguguran.

 Pokok sycamores, ginkgo dan maple menjadi tarikan. Ada yang kuning, merah dan keemasan. Warna-warni autumn.  Untungnya negara empat musim, setiap kali summer, spring, autumn dan winter, ada bunga/pokok dan haiwan yang ditonjolkan. Contohnya masa winter katanya musim yang bagus untuk bird watching dan melihat itik mandarin dan itik mallard yang akan berenang-renang di tepian tasik - dipetik daripada risalah. Ok masa tu kita boleh nyanyi lagu anak itik tok wi eh. Haritu kat tasik ada ikan je so boleh nyanyi lagu bondaku si ikan kaloi, timbullah bonda oii, timbullah tunjukkan diri. Ha gitulah.    
Assalammualaikum dunia!

Di dalam FB Road To Japan, ada di kalangan ahli yang mengutip daun-daun yang gugur ni dan laminate untuk dijadikan sourvenir untuk kengkawan. Saya tak terfikir nak buat, so sorry la kengkawan, tiada sourvenir ya. Jangan marah. Hihi, korang pergi sendiri ek
Di sini ada taman gaya Inggeris, gaya Perancis dan gaya Jepun. Ramai yang bawa anak-anak bermain di padang. Kebiasaan padang atau taman, mesti la ada main bola, badminton ke, tapi yang pelik atau bagus (?) peralatan ini adalah dilarang dan memang tiada yang bawa, mereka main kejar-kejar atau baring di padang, melukis dan menghayati alam sekitar. Kagum lihat mereka boleh ikut peraturan. Yang nampak haritulah, 364 hari lagi idak lah tahu mana rupanya, deme ikut ke tak hehe. Sebahagian reminder  yang ditulis di dalam pamflet:

Important Reminder
To ensure an enjoyable time for all visitors, we ask you to refrain from the followings:
  • Using toys, sport equipment and the like, such as badminton, soccer ball, and Frisbee.
  • Bringing alcoholic beverage
  • Smoking other than in smoking areas
  • Playing musical instruments
  • Entering with bikes and tricycles
  • We appreciate your cooperation in making use of the garden in a respectful manner and hope you have a good time

- sebijik-bijik diambil daripada pamflet.

Nyaman walaupun suria mula menjengah. 


   Macam-macam teknik ambil gambar dapat dilihat. Dari bawah dari sisi dan sekeliling. Boleh buat wallpaper lepas ni eh
·         Berkeluasan 58.3 hektar, tidak memenatkan kerana setiap bahagian ada tarikan.  Ada satu route kadang-kadang boleh nampak raccoon kalau mengikut daripada papan tanda tu tapi idak la jumpa.

Corak daun macam bendera Canada ni mungkin la maple tree.

Tu imej raccoon kan?

Real punya Taman Jepun

Mula-mula ingat mesin apa la yang tercongok kat depan Tea House (Rakuu-Tei) ni dah lah macam tak buka je rumah tehnya. Rupa-rupanya, mesin ni adalah untuk memesan teh Jepun dan manisan Jepun. Masukkan duit lepas tu tekan kuantiti dan dapat tiket/resit, buka je pintu nanti orang di dalam dah siapkan pesanan. Pintu tu tak kunci pun, tolak je macam kita tengok drama Oshin tu kan, ha tak delah cerita lain yang boleh dijadikan panduan  hahah. Nanti duduk sahaja dan pelayan yang berpakaian kimono akan menghidangkannya dengan tertib.

The art of Japanese plating. Menarik dari segi warna dan letaknya kuih tu. 

Jangan bawak benda-benda ni dalam taman. Amaran ini diletak di luar pintu masuk. Oh di setiap pintu masuk juga ada locker, jadi sesiapa yang  bawa bagasi boleh letak di sini tapi macam penat la pulak kan, sebab kalau letak kat locker ni mesti kena patah balik di pintu yang sama.

Kami masuk dari Okido Gate dan keluar di Sendagaya Gate.  Tak kan nak balik jalan yang sama pulak kan kalau dah boleh keluar jalan yang lain. Ok rasanya hari ni dah tercapai kempen berjalan 10,000 langkah sehari. Jalan pun best je tak berpeluh, udah macam jalan dalam bilik yang berpenghawa dingin je. Suhu ketika ini 14°C. 

Seterusnya kami  menuju ke Tokyo Metropolitan Government  (TMG) pula.  TMG merupakan salah satu bangunan yang menyediakan tempat untuk meninjau keseluruhan Tokyo secara percuma.  Ada dua bahagian yang boleh dilihat sama ada north tower dan south tower. Baris sahaja di ruang yang disediakan, beg akan diperiksa oleh sekuriti dan lepas tu boleh naik lif ke tingkat 45. 

Ok dari sini boleh nampak Gunung Fuji nun di kejauhan. Tetapi masa ni tak nampak haha hanya tau kedudukannya ada disitu daripada papan kenyataan di bawah.

Keterangan nombor dua dari kanan. Itulah dia Gunung Fuji yang puncaknya dilitupi salji.
Bermacam-macam cenderahati boleh dibeli di sini. Barangan sempena Olimpik 2020 pun ada jual. Bila dah balik baru menyesal pula tak beli yang label olimpik, nanti boleh simpan sampai 2020 dan tunjuk kat orang dah pergi Olimpik haha ... haish beli kertas origami pula, ada bendera Malaysia.  Di tingkat bawah juga ada penerangan tentang Olimpik dan bendera yang diterima daripada Olimpik Rio, Brazil. Di sini juga ada tourist information. Boleh pilih risalah yang diinginkan. 
Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Malaysia tetap di hati. Ha nampak tu bendera Malaysia. Kertas Origami gini takkan jumpa di Malaysia. Ada juga origami yang corak kain kimono dan dijadikan kimono. Tapi memikirkan nanti boleh cari kat youtube cara buat kimono jadi tak beli.  Lepas tu nyesal sebab cantik kertasnya.

Bolehkah Malaysia mencapai pingat emas pertama di Olimpik Tokyo? 

Idak sempat membaca sejarah, takpe Mr Google ada.
Rancangan asal  untuk makan tengah hari di Shinjuku Gyoen Ramen Ouka dan solat di Takashimaya Shinjuku Store. Nama kedua-dua memang dah Shinjuku, tapi kedua-dua tempat pun berbeza exitnya.  Ha stress, kena decide mana yang nak pergi. Akhirnya, Takashimaya Store itu lebih mudah dicari jadi skip sahaja makan. Mujurlah memang tak hadap sangat nak makan, lagipun memang ada spare buah kurma kalau kelaparan.  Kawasan luas, bergoogle map juga nak cari bangunannya.

Tingkat 11
Takashimaya Shinjuku Store
5-24-2, Sendagaya, Shibuya-ku Tokyo 151-8580

Mudahnya mencari surau sebab dalam lif pun dah ada tanda prayer room di situ. Berhampiran tandas perempuan. Kena intercom untuk masuk.  Berkongsi lelaki dan perempuan tetapi dihadang dengan tirai. Tempat wuduk disediakan sekali.  Berjumpa dengan satu keluarga dari Indonesia dalam ni. Semoga kita mendapat pengajaran daripada orang-orang Jepang kala musafir di sini ya.

Yang berwarna merah tu dia tulis Prayer Room. Sila tekan button 11

Keluar dari lif sahaja boleh nampak arah. Arahnya sama dengan tandas wanita.

Kiblat

Jangan dok buat perkara yang dilarang ini di dalam ni. 
 Sudah sampai pasar raya, ambil kesempatan menyinggah. Lagipun ada Kinokuniya Book Store di situ. Kena pergi. Disapa pula dengan muslimah dari Singapura masa duk belek-belek barang. Saya pun tanya, “Pergi surau kat sini ke?”  Dia jawab,“Oh ada surau kat sini?”. Tetiba dalam fikiran, orang Singapore banyak duit, pergi shopping complex sebab memang nak shopping, yang kita ni, jejak shopping complex sebab cari surau je. Haha, itupun kalau sourvenir dah berkira-kira nak beli kat kedai 100 yen je.
 
Ramai shopping di hari minggu. Jika di subway kita boleh nampak orang
 Jepun ni memang laju berjalannya tapi bila di shopping centre ni
 idak macam kelam kabut sangat, santai. 
Tengah jualan murah Krismas masa ni, SALE! SALE!  Setiap tingkatpun ramai orang tempatan membeli-belah. Mujur masa kat Kinokuniya tak sesak. Belek-belek buku, harga pun lebih kurang sama je kalau beli kat Malaysia jadi tak beli, tengok kat situ je. Ada rak untuk buku berbahasa Inggeris tapi yang menarik sekali ada rak All About Japan. Etika orang Jepun, origami dan kraftangan Jepun, peta, cara hidup, bahasa dan macam-macamlah. Akhirnya, ambil majalah free dan pocket calendar  2017 je sebagai sourvenir. Menghabiskan masa di sini kerana nak tunggu malam untuk melawat taman di waktu malam pula.

Kinokuniya Book Store. Masa ni ada aktiviti bercerita dalam bahasa Inggeris oleh orang putih dan. dialih bahasa kepada bahasa Jepun.

Takashimaya Store tapi surau dan Kinokuniya tu blok yang berbeza.

Kebanyakan taman-taman di Jepun dihias dengan memasukkan elemen pemerintahan masa zaman Meiji, Edo dan Taisho. Warisan tu. Bagus walaupun derang ni punyalah moden teknologinya tapi masih tak lupa tradisi. Kali ni kami melawat Rikugien Garden.  Ada elemen-elemen klasikal Cina juga di sini. Pada 17 Nov – 7 Dis terdapat acara Fall Evening Illumination. Bayaran masuk JPY 300. Mengikut risalah sebelum ini,  7 minit berjalan kaki dari JR/Subway Komagome Station. Tapi jangan percaya, orang Malaysia punya jalan mau 20 minit hehe. Terlepas signboard sebab  tak nampak waktu malam, akhirnya google map juga baru jumpa.

Masalahnya tersilap hari pula pergi ke sini, pergi masa hujung minggu, punyalah ramai berasak-asak. Tiada tiang lampu sepanjang jalan jadi cuma mengharapkan sinaran bulan dan sinaran lampu yang menerangi pokok tu lah baru nampak jalan. Jangankan lubang hidung, batang hidup pun tak nampak hehe. Laluan dia macam satu trek yang besar, di tengahnya ada tasik, jadi kita akan pusing tasik yang besar tu dan akhirnya akan jumpa tasik tu balik.

Yang bagusnya bila bersama-sama orang tempatan, dalam gelap tu boleh beratur mengikut barisan lagi berjalan. Tiada siapa yang bising-bising suruh jalan cepat atau memotong giliran relax je, bagi sesiapa yang nak tangkap gambar, boleh ketepi sahaja dan bagi ruang pada orang lain yang nak lalu. Bunyi telefon/msg pun tak kedengaran langsung, maklumlah di dalam tren pun memang selalu diingatkan(daripada pengumuman) kena mode silent dan refrain (menahan diri?)daripada bercakap (dan memang tidak pernah melihat mereka menjawab telefon sepanjang berada di dalam tren). Naik jambatan, turun jambatan, naik bukit turun bukit slow n steady. Memang ada yang bersembang-sembang tapi jenis cakap sesama derang je. Rasanya, kalau tempat kita ni biasanya jenis pot pet pot pet dan loud louder loudest heh. Ohsemlah Tokyoite ni.

Oleh kerana kamera biasa-biasa sahaja, ini je gambar yang boleh dibanggakan yang lain blur namun imej masih terakam dalam kepala.
Dalam gelap-gelap tu boleh pulak dengar bahasa Melayu “Eh ingat Tikah.”  Orang Malaysia lagi. Hehe. Mungkin sebab nampak kami bertudung  jadi boleh nampak perbezaan dengan orang lain. Tapi tak sempat sembang panjang sebab semua orang pun tengah jalan je.

Apabila lampu-lampu ni menerangi pokok-pokok, terserlah lagi kecantikan. Kadangkala ada macam asap-asap. Jeng jeng jeng. Yang paling cantik tentulah bila pemandangan tu reflect dengan air di tasik.

Sebelum balik rumah singgah konbini (kedai macam 7E, Family Mart)beli epal untuk dinner. Esok nak pergi daerah lain pulak. Malam ni kena berkemas.

Related Posts with Thumbnails