Tuesday, February 7, 2017

Jom naik MRT!

Sempat juga naik MRT masa promosi percuma. Jadi kiranya ini berita terlewat dan bukan berita terkini ya.

Beza Transit Aliran Ringan (LRT) dan Transit Aliran Massa (MRT), LRT ada pemandu dan MRT tren tanpa pemandu dan ia dikawal oleh pusat kawalan operasi.

Laluan Sg. Buloh – Kajang tetapi untuk fasa pertama ni hanya Sg. Buloh – Semantan. Oleh kerana free, apalagi jalan-jalan je dari stesen mula hingga akhir. Tak turun ke setiap stesen pun. Oleh itu tak dapatlah nak cerita tentang stesen-stesen tersebut, hanya akan cerita apa yang nampak dari dalam tren.


Letak kereta di stesen Sg. Buloh. Ada parkir bertingkat di situ. Sesiapa yang biasa naik komuter di stesen Sg. Buloh, MRTnya kat situ lah juga. Cantik. Tapi kita tak akan terus sampai ke tren, kena naik eskalator dua kali.  Ni kalau ramai-ramai nanti, idaklah sesak je dekat tren tu, kan. Warga emas dan OKU boleh naik lif.

Tak ramai pun yang naik masa tu. Mungkin sebab ramai yang dah naik ketika awal pembukaan. 

Eskalator yang pertama

Lif

Stesen Sg. Buloh
\
Laluan MRT dari Sungai Buloh - Kajang

Kalau rasa sesat, boleh tengok map ni.

Hentian Kg. Selamat. Kalau ikut laluan kereta, tren ini akan melalui jalan lama Sg. Buloh-Subang. Ini merupakan laluan saya bila nak mengelak tol Sg. Penchala dari PJ ke Damansara Damai. Selama ini tak tahulah pula ada nama Kg. Selamat ni, cuma tahu di sini ada PERHEBAT- Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera. Ditubuhkan untuk angkatan tentera yang dah pencen untuk mengikuti kursus atau kemahiran supaya mereka mendapat pekerjaan selepas bersara tentera.

Ton warna kerusi. Sekadar warna atau ada makna lain. Tidak pasti.

Hentian Kwasa Damansara. Bila dengar pengumuman, “Ha? Kuasa?” Tengok di skrin, ejaannya Kwasa. Eh eh apa pulak bahasanya tu. English ke BM? Siap Google nak tahu makna Kwasa. Sekali yang keluar, Kwasa Land – pemaju perumahan. Ooooh. Mungkin kwasa itu dari kuasa/power. Agaknya.

Papan skrin digital menunjukkan pergerakan tren. Ada lampu lip lap untuk tunjuk stesen.

Hentian Kwasa Sentral. Kawasan-kawasan ini akan dibangunkan sebagai bandar baru. Bila ditinjau dari tren, masih nampak hijau pemandangan. Dulu kawasan-kawasan ni hutan semua. Oleh kerana saya tak turun tren jadi saya tak pasti kawasan ini di mana tapi kalau area Kg Selamat ke Kota Damansara ni memang banyak kedai bunga (nursery). Berderet-deret. Bila dah pergi satu kedai, jalan depan lagi ada lagi. Ada lagi dan ada lagi. Hehe.. tapi saya jarang-jarang sekali pergi yang area ni sebab mahal dan kebanyakannya pokok landskap. Saya biasa pergi yang dekat Hospital Sungai Buloh. Lebih murah dan banyak pokok bunga. Sebenarnya dulu-dulu lagi banyak kedainya (sekitar 2000-2010), heaven tapi sejak jalan tu dah jadi laluan ke highway banyak nursery yang pindah atau tutup. Sekarang sudah tak meriah.

Saya nampak parkir yang luas, tapi tak ingat Kwasa Damansara atau Kwasa Sentral.

Hentian Kota Damansara. Nampak Tropicana Hospital dan Segi Kolej. Senang kot kalau nak pergi hospital. Biasa hospital kan leceh nak mencari parkir bila pergi melawat.

Hentian Surian. Ha di sini saya pernah pusing-pusing mencari Perodua Servis yang baru dibuka sampai sesat larat. Masa tu tak banyak kedai lagi. 

Hentian Mutiara Damansara. Di sini letaknya IKEA Damansara, The Curve, Tesco, IPC Shopping Centre. Ni kena pergi naik kereta baru best, park sahaja di mana-mana pasar raya, lepas tu boleh pergi shopping di mana-mana sahaja sebab kedudukan pasar rayanya berdekatan malah boleh lintas ikut jalan bawah je. Tapi kalau orang yang jauh dari Damansara, baik la naik MRT ya, sebab kawasan ini adalah kawasan yang jam dari semua arah lebih-lebih lagi hari minggu.

Boleh nampak IKEA punya papan tanda.

Hentian Bandar Utama. Boleh pergi One Utama Shopping Centre (1U) tapi nampaknya tren berhenti dekat Sri Pentas. Ni siapa nak pi TV3, TV9, 8tv, TV7 boleh.

Besi ni mungkin untuk menahan daripada bunyi yang kuat sebab di TTDI tu ada rumah orang.  Kalaulah semuanya ditutup dengan ini, hilanglah keindahan nak tengok pemandangan. Nasib baik ia diselang-selikan.

Hentian Taman Tun Dr Ismail. Tempat yang saya biasa pergi di sini, Maxis Centre (belakang pasar TTDI). Tapi MRT ni berhenti jauhla juga, depan lagi dari pasar TTDI ada bangunan di situ. Mungkin ada feeder bus yang akan pusing area sini kot. Di TTDI ni kalau nak park kereta punyalah susah. Seawal 8 pagi, kedai belum buka lagi pun dah penuh parkir yang tepi-tepi kedai. Berkali-kali pusing. Akhirnya park di tempat letak kereta berbayar sebelah pasar. Senang park. Lepastu bila balik pukul 9 pagi tu, mak ai rupanya tak muat juga tempat tu sampai ada yang double park. Satu hal pula kita nak telefon orang yang halang kereta kita. Bila ditanya orang situ, memang perkara biasa, kadang derang tinggal je kunci kereta so orang tempat parkir tu yang akan alihkan. Mungkin dengan adanya MRT ini akan memudahkan orang nak datang sini.

Hentian Phileo Damansara. Banyak pejabat di sini dan Eastin Hotel. Dulu-dulu pernah pergi Phileo ni mencari pejabat majalah Galaxie, ambil hadiah. Eastin Hotel pun pernah pergi sebab dapat hadiah berbuka puasa dengan majalah Intrend. Untung juga menang, dapat pergi tempat-tempat baru. Kalau tak, tak merasa.

Hentian Pusat Bandar Damansara. Rasanya pernah renew pasport di sini. Hihi, main rasa-rasa je lah, udah tak turun tengok, kan.

Hentian Semantan. Lepas bangunan HP,KL. Pernah pusing-pusing area sini dari Jalan Pantai/Kerinchi/Bangsar ikut jalan dalam sebab nak ambil hadiah. Gila peraduan masa tu so memang merata juga pergi. Sebelum adanya waze atau google map, bila nak pergi sesuatu tempat tu akan call dulu tanya di mana. Kalau tak jumpa juga, just call berkali-kali lagi dan dia akan cakap lebih jelas. Macam mesra je. Tapi sekarang ni, bila nak tanya jalan, ramai yang akan jawab, gunalah waze atau google map je. Tanya sikit pun suruh search di google. Kejam betul. Ayat mati di situ. Tak ada cubaan untuk menolong. Haha. Kadang sendiri pun berperangai begitu. Maaf. 

Nasib baik sampai Semantan je, kalau tak panjang lagi cerita saya. Masa untuk pulang semula ke stesen Sg. Buloh. Tukar arah. Sempat melawat di stesen ni. Ada surau sebelah tandas. Lelaki dan perempuan terpisah jauh la juga tandas dan suraunya.

Tanda untuk tandas dan surau lelaki. Perempuan di arah yang bertentangan.

Tong sampah lutsinar. Harapnya akan kekal cantik terjaga tong sampah ni.

Guna kipas besar untuk sistem pengudaraan. Tak perlu aircond

Kekerapan tren sekitar 7-8 minit

Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA)
Masa di stesen Sg. Buloh ada nampak kedai ‘Noras delight’ hurmm macam kenal je. Eh takkanlah. Bila balik tu, terus nampak terpampang tulisan ‘from Kuala Kangsar the Royal Town of Perak’ lor patut macam kenal, orang kampung. Kedainya di Talang, KK. Ramai yang suka dengan Carrot Cheesecakenya tapi saya pun belum pernah makan. Habis pula masa tu jadi beli roti je. Nanti kita beli di Kuale sahaja.
Penggunaan nama KK tu memberi nilai tambah untuk orang Kuale dan sekitarnya singgah..hehe

Inilah rupa kedai yang  terletak di Talang.

Kalau dari highway PLUS, kena jumpa pintu gerbang ni dulu, kedainya di sebelah kanan


6 comments:

thepena said...

LRT ada pemandu? Monorel yg still ada pemandu skrg, LRT tu sejak dibina takde pemandu

thepena said...

LRT ada pemandu? Monorel yg still ada pemandu skrg, LRT tu sejak dibina takde pemandu

zarina said...

lrt yang ke ampang tu ada pemandu kan?

Sha Nazri said...

Lrt aliran sentul -ampang
Sentul - sri petaling: ada pemandu
Lrt aliran gombak -pj : tak de pemandu
Monorel : ada pemandu
Mrt xde : pemandu
Komuter : ada pemandu
Hihi...sekian trima kasih

Muhammad Razif Sidek said...

Betul

Misteri lelaki said...

Baru nk try naik mrt nie. Terjumpa lak info kat sini. Mmg bnyk membantu. Tq..

Kuntum Si Peramal Cuaca

Biasa dengar,kan binatang ni ada six sense . Dia boleh tahu ada bahaya di sekitar atau bencana alam.  Dengan bangganya saya nak beritahu ku...