Tuesday, April 19, 2011

Ikan Goreng Berlada

Ni resepi orang Mandailing kot sebab arwah nenek suka makan ni. Biasanya nenek untuk perempuan kan? tapi kalau ikut bahasa Mandailing nenek tu tuk.

Ikan apa-apa pun boleh tapi yang bestnya ikan sungailah sebab rasanya yang lemak. Yang ni pakai ikan terubui. Kena panggang dulu.

Lepas tu buangkan tulang-tulangnya dan ambil isi je. Cabai masak ngan bawang merah tumbuk. Mula-mula gorengkan isi ikan tu sampai kekuningan. Angkat dan letak tepi dulu. Pastu goreng cili ngan bawang sampai garing. Bila dah garing baru masukkan ikan tu. Tutup api sebab time ni mudah jadi hangit tapi still kacau bagi sebati.
Siap!

Sedap tak terhingga..tak rasa macam makan ikan. Rasa makan kudap-kudap je.

5 comments:

  1. laaaa..mana kepala ikan tu...cian, dh kena pancung kepala dia...

    ReplyDelete
  2. wow! 1st time tengok..tk pernah mkn mcm gini

    ReplyDelete
  3. tak penah plak aku makan ni....

    wei, abang aku ada sangkar ikan talapia kat sungai perak nun. klu nk ikansegar, pegi le kat dia

    ReplyDelete
  4. Sodap :) Memang sodap! Tambahan tengah lapo ni...

    ReplyDelete
  5. Zarin N Ida: bleh ganti dengan ikan bilis campur petai gak

    ReplyDelete