Tuesday, November 30, 2010

Memorabilia Quilts

Buku ni beli dekat Kedai Buku Xcess di Amcorp Mall, PJ. Masa tu kedai ni baru buka. Jadi banyaklah promosi buku-buku berkulit tebal yang murah-murah. Kalau kat Amcorp Mall tu selain dari Popular bolehlah lepak kat sini juga. Dengan moto 'read more for less' memang berbaloi beli kat sini.



Tajuk: Memorabilia Quilts Fabulous Projects with Keepsakes & Collectibles
Penerbit: Sterling Publishing Co. Inc, New York
Pengarang:Rita Weiss dan Linda Causee
Bilangan halaman: 128 m/s
Tahun terbitan: 2007
Harga: RM 24.90

ISBN no: 978-1-4027-3353-6

Sinopsis:
Keep your memories alive on beautiful quilts. Showcase remembrances on quilts that will evoke warm memories every time you see them. Once you learn how to reproduce photos, love letters, and other mementos on fabric, you can personalize any of the lovely projects, adding treasures you like, from collectible pins too blue ribbons. Celebrate weddings, birth, high school years, anniversaries, and other events in a special way.

Komen:
Saya ni memang jenis sentimental sikit..memang suka mengenang memori. Jadi sesuailah sangat buku ni. Dalam buku ni ada gambar foto, tiket konsert, poskad, surat cinta dan memo yang dijadikan hiasan dinding atau selimut. Tapi susah gak nak buat projek ni sebab benda-benda tu dia kena print kat kain, macam edible image yang kat cup cakes tu.

Projek yang sesuai boleh buat dari buku ni, t-shirt lama, tai dan baju baby yang dah tak boleh pakai tu dipotong menjadi selimut atau hiasan dinding. Lagipun teringat pula masa tengok Eclipse haritu mak Bella bagi selimut yang diperbuat dari t-shirt lama. So saya pun telah mulakan projek ni semalam dengan mengguntingnya dulu. Tak taulah bila boleh siap ni...banyak lagi projek dalam kepala. Tunggu dan lihat sahaja hasilnya nanti.


Baju ni sayang sangat...sebab baju ni 1st time menang contest kat majalah Pesta Hiburan (majalah ni pun dah lama takde) Kiranya baju nilah perintis saya terus menyertai peraduan-peraduan sehinggalah sekarang. Walaupun dah lusuh still simpan lagi dan akan ditukar kepada selimut.


Yang ni masa 1st time pergi melancong. Tahun 1996. Bapak bawa jalan-jalan ke China. Sedap pakai baju ni... sampai dah tak nampak logo kat depan tu.


Yang ni dapat masa masuk persatuan dulu. Still elok lagi cuma ada koyak sikit-sikit kat depannya. Sayang kalau dibuang atau dijadikan kain buruk, ibarat membuang kenangan gak. So sentimental...hehe.

Semoga saya berjaya menyempurnakan projek ini!!

No comments:

Related Posts with Thumbnails