Sunday, December 29, 2019

Buku Seek The Signs of Allah


Isi kandungannya semua yang ada di gambar tu, Star, Cloud, Earth, Plants, Flowers, Night and Day, Fish dll



Tajuk: Seek The Signs of Allah
Penulis: Dr. Nasiroh Omar
Penerbit: Dakwah Corner Publications, Petaling Jaya, Selangor
ISBN: 978-967-0835-22-8
Harga: RM 25 (di MPH )       Cetakan Pertama 2017
M/s: 128 halaman

Sinopsis: How do we know that Allah SWT exists? The first and foremost requirement for a person tu become a Muslim is to believe whole-heartedly that Allah SWT exists. Allah SWT, the one and only God. Nevertheless, He cannot be seen by a human – or any living creature, for that matter. In simpler words, Allah SWT is invisible. He was, is, and will be invisible for the rest of the world’s existence until the day when the universe comes to an end.

Komen: Buku ni pinjam kakak punya. Tertarik sebab kulit buku (cover) warna terang dan ada gambar kartun di depannya yang menggambarkan bukan buku yang serius. Bila buka dalam dan tengok pengenalan, wah memang menarik. Menggunakan bahasa Inggeris yang jelas. Mudah difahami. Buku ini mengajak kita berfikir tentang Allah dalam setiap perkara. Kita biasa mengagumi ciptaan dan bukan penciptanya. Contoh, melihat bangunan yang berseni ciptaannya kita akan kagum dengan pereka/arkitek yang melakarkannya. Sedangkan kita pernah teringat tak Allah yang kurniakan otak/fikiran/ilham itu.

Dalam buku ini penulis membuat bandingan ringkas kosa kata yang biasa tapi dapat ‘mencari’ Allah di dalamnya.

Kosa Kata: GAME. Teringat zaman saya budak-budak dulu yang gemar main video games Mario Bros atau masa floppy disk (alamak mendedahkan ketuaan pulak haha) game Prince of Persia. Setiap game ada level. Betapa terujanya kita nak menghabiskan level pertama untuk nak naik level kedua. Ketika‘nyawa’ dah habis, GAME OVER dan terpaksa mula semula. Kita akan lebih mahir di level pertama sebab kita dah tahu apa halangan yang perlu ditempuhi.

Perasan tak game tadi sama je macam perjalanan hidup kita? Permulaan game – lahirnya kita, game over-umur, maknanya ada had, tak hidup selamanya. Halangan – ujian yang ditempuh. Markah – ganjaran dari Allah dan seterusnya … kenalah baca bukunya. Hihi.

Memetik di halaman 49;

Every time you want to play game, always remember! Remember that games and our lives are very much alike. Before playing any game, ask yourself: what rewards have I already gained today? Increase your rewards by following Allah SWT commands and avoiding sins. People who strive to follow the path of Islam are loved dearly by Allah SWT. Rewards in digital games have no meaning to our lives in the Hereafter. Striving to be a better Muslim and obtain peace in the afterlife can only be played in real life. Remember, games can be played again and again while life is only lived once.

Heaven is the highest level of achievement for Muslims and the purpose of this life is submission to Allah SWT.

Kosa Kata: PAIR. Biasa bila disebut pasangan teringat jodoh je. Tapi terlupakan yang ni;

Rich vs. poor
Strong vs. weak
Up vs. down
Win vs. lose
Big vs. small
Success vs. failure

Akhir kata, buku ini menarik untuk dibaca dan difikirkan.


Wednesday, December 25, 2019

Murung Si Kucing


Sekarang ni sudah banyak kisah kemurungan atau depresi yang merupakan masalah kesihatan mental. Malah melalui pembacaan saya, menjelang 2020, penyakit mental dijangka menjadi masalah kesihatan kedua terbesar membahayakan rakyat Malaysia selepas penyakit jantung. Tarikh 10 Oktober juga dipilih sebagai sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia. Lagilah banyak pendedahan kita boleh baca. Sedangkan masa dulu hanya tahu stress, tension bila banyak kerja di pejabat atau hadapi jalan sibuk lebih-lebih lagi di KL.

Haish melalut pulak, sebenarnya nak cerita pasal kucing pun ada murungnya.


Dia suka tidur dalam besen. Kiut,kan? 

Ini namanya Si Kentang, nama kentang muncul sebab masa kecil dia duduk di bakul kentang dan nampak bulat-bulat macam Kentang sebab gemuk. Maknya kucing pendatang. Duduk rumah jiran. Bela di luar sahaja beri makan. Maknya memang mengandung aje sepanjang tahun, dahlah tu banyak pulak kadang kadang 5, 6, 4 ekor sekali. Tak pernahnya sikit. Jika nak diikutkan jumlah kalau dikumpul-kumpul mahu dekat 16 ekor dari satu ibu sahaja. Tapi kemudiannya banyak yang mati. Setiap kali mengandung tulah memang jiran dah bagi amaran nak buang sebab tak larat nak jaga. Dan setiap kali tu juga tak jadi buang sebab dah bersalin pulak.

Saya memang tak boleh bela kucing lain sebab Si Kuntum ni idak beri kebenaran kucing lain masuk ke rumah haha. Dia jenis berkawan dengan orang je tak geng dengan kucing.

Tuan Rumah Si Kuntum.
Ketika Si Kentang ni besar sikit, udah nampak emaknya mengandung lagi. Timbul lagi cerita nak buang sebab ditambah pula ibu kucing yang lain datang bawa anak-anaknya juga. Suami jiran ni pun bukanlah suka sangat kucing. Daripada dema bergaduh sebabkan kucing ni, mak Si Kentang ni kenalah buang. Dari sehari ke sehari Si Kentang nampak murung, duduk termenung. Tak berapa nak makan.Walaupun ada abang-abangnya (dari generasi sebelum ni) tapi tidak dapat menggembirakannya. Badan yang gemuk pun dah jadi kurus, kiranya tang tengkuk tu macam nampak kulit je. 

Kentang dan ibu, sama warna, kelabu dan putih.
Kentang dah pulih dari kemurungan
Ni kucing datang lagi, yang ni pun sekali beranak dah 4 ekor. Ni la kawan-kawan Kentang.

Masa berlalu, dalam 4 bulan macam tu, Si Kentang kelihatan aktif semula sebab ada anak kucing lain yang beranak kat situ dan dia macam ada geng bermain. Sekarang semakin besar dan semakin nakal.



Dua-dua kucing ni kucing jiran. Sebab derang ni datang berdua tu saja panggil Kak Siam. Yang kuning tu dah mati.
Kisah seekor lagi ni namanya Kak Siam sebab jenis siam. Mata biru tau. Saja bagi gelaran ‘kak’ sebab selalu datang dengan kucing lain yang kecik sikit macam adik dia. Dia duduk rumah jiran (dalam 50 meter jaraknya) kiranya pendatang juga, bela di luar. Duduk rumah jiran tapi dia selalu datang rumah saya makan tiga kali sehari. Tak cukup makan kut, ibu mengandung. Beranak rumah jiran, tapi dia tetap datang makan ke rumah saya. Walaupun jiran ni dah meninggal dunia dan tiada siapa yang nak beri makan, dia akan datang rumah saya dan lepas makan akan balik semula ke rumah jiran sebab anak-anak dia ada di sana.


Dengan tak semena-mena sempena bulan Muharam, pandai pulak dia bawak anak dia dua ekor datang rumah saya berhijrah. Azam baru le tuh. Kecik-kecik lagi anaknya mungkin dalam 3-4 bulan.  Memang dalam ketakutan je sebab suasana baru. Nampak orang sahaja cabut lari bawah kereta. Dalam seminggu dia duduk, masa saya pergi KL entah macam mana anaknya dah tak ada, tak dapat dikesan. Memang maknya lari dari pagar pergi ke rumah jiran sambil mengiau mencari anak. Bila dah letih dia diam duduk termenung. Lepas tu mula pergi balik sambil mengiau. Saya syak ada kucing jantan yang datang sebelum ni bunuh. Tak tahu la mitos ke apanya, tapi kucing jantan memang bunuh anak kucing jantan. Ha betui ke? Cuma teringat masa bela kucing dulu-dulu, yang anak kucing betina idak dikacaunya tapi yang jantan mati.


Kak Siam dengan anak-anaknya masa baru berhijrah.

Ataupun sebab kedua-duanya selalu lari bawah kereta dan masuk enjin lepas tu.. huhuhu. Entahlah tapi memang tak dapat dikesan jejak. Maknya la kesian, kemurungan. Kadang bila dia nampak kereta warna merah, dia akan masuk bawah tu dan mengiau. Huwaa. Kesiannya. Perkara ini berlarutan dekat 3 bulan. Alhamdulillah masa berlalu, keceriaan mula kelihatan bila nampak dia melompat-melompat mengejar tupai. Hanya masa sahaja yang mengubatnya.

Itu kalau kucing, tapi kalau manusia yang murung, jangan buat pasal nak tunggu lama, sila dapatkan rawatan.

Dari catatan fb Hafiza Razali (Medical Doctor & Pharmacology Lecturer)

Simptom Depresi

  1. Perasaan sedih sepanjang hari dan hampir setiap hari dalam tempoh dua minggu.
  2. Tidak bersemangat atau tidak berminat melakukan aktiviti yang disukainya sebelumnya.
  3. Kurang selera makan atau berat badan merosot daripada asal dalam waktu yang singkat.
  4. Corak tidur berubah, kurang tidur atau lebih tidur.
  5. Selalu letih dan kurang tenaga
  6. Perasaan bersalah yang tidak setimpal dengan sesuatu perbuatan atau merasa diri tidak berguna.
  7. Tidak mampu memberikan perhatian. Konsentrasi yang terjejas.
  8. Berfikir tentang keinginan untuk mati atau bunuh diri dengan kerap, atau mempunyai rancangan untuk membunuh diri.
  9. Gejala ini menjejaskan fungsi seharian individu sama ada daripada aspek sosial atau pekerjaan.


Sila dapatkan rawatan.

Monday, September 23, 2019

Demi Masa ...

Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan melakukan kebaikan, serta saling berpesan untuk kebenaran dan saling berpesan untuk kesabaran (Al-Asr: 1-3).

Semua orang tahu kepentingan masa. Dalam peribahasa Melayu juga, 'masa itu emas', tetapi adakah kita benar-benar memanfaatkan masa? Tambah-tambah lagi zaman sekarang ni kita dilekakan dengan gajet. Kalau yang memang kerja secara online tu tak apalah. Ni yang asyik melayari internet dari fb bertukar ke ig bertukar ke twitter, ke whatsapp ke telegram berjam-jam. Nak pulak, group chat tu banyak. Orang ni hantar video, balas pulak video ni. Berjam-jamlah kehidupan di alam maya ni. Kiranya telefon tak lekang di tangan.

Berapa ramai yang tertidur tapi tangan masih pegang telefon? Tu belum lagi yang ditimpa handphone bila baring. Dah mengantuk sangat tapi nak juga membaca .... opps pengalaman sendiri hihi.

Buku Pengurusan Masa ni saya beli second hand. Dalamnya ada satu bab, "Ketahui ke mana masa anda pergi". Sedar tak sedar dalam masa satu hari, persoalan yang timbul, "Eh apa yang aku dah buat hari ni? Macam tak ada apa yang bermanfaat pun."

Terjemahan Panel Penterjemah Institut Terjemahan Negara Malaysia Berhad. Diterbitkan oleh Synergy Publishing Co.


Cadangan daripada buku ini, cuba log masa anda. Tapi saya telah ubah sikit daripada apa yang dia sarankan supaya saya dapat tengok adakah masa  saya lebih banyak dihabiskan kepada gajet?

Hanya ambil sehelai kertas A4, buat 2 bahagian. Satu bahagian untuk masa, satu bahagian untuk aktiviti. Di bahagian masa kita tulis di setiap baris tu masa selang 15 minit dan senaraikan aktiviti. Contoh:

Masa                               Aktiviti

5.30 pagi
5.45 pagi
6.00 pagi
6.15 pagi
6.30 pagi
6.45 pagi
7.00 pagi

dan seterusnya sehinggalah waktu kita tidur. Jadi, kita senaraikanlah apa yang kita buat dalam ruang masa 15 minit tu. KEPUTUSANNYA: Biar sendiri je tahu, haha. Setelah tahu adakah banyak atau tidak kita dilalaikan telefon, eloklah kita kurangkan. Tapi saya memang akan tutup data/wifi masa tidur sebab malas nak menjawab wasap dalam keadaan separuh sedar. Bila dalam keadaan macam ni kadang-kadang kita tak ingat pun apa yang kita dah jawab.  Kalau ada kecemasan biasanya orang akan call. Tapi kalau pergi luar negara tak adalah macam tu, kena biar telefon online.  Risau pulak kalau ada kecemasan dan susah nak call.

Masa dan usia berkaitan. Masa berlalu, usia meningkat. Mencari keberkatan usia. Semoga kita tidak dilalaikan dengan perkara yang tidak bermanfaat.

Sunday, September 22, 2019

Perpustakaan di Institut Koperasi Malaysia Petaling Jaya

Ni pergi Julai 2019, maaflah kalau ada perubahan pula.



Maktab Koperasi Malaysia (MKM) telah dinaik taraf kepada Institut Koperasi Malaysia pada Mei 2019.  Sesuai dengan statusnya yang berubah tu  memang banyak perubahan dapat dilihat. Yang paling ketara perpustakaannya dah jadi macam kafe. Kalau dulu memang macam perpustakaan biasa-biasa yang ada rak buku, kerusi meja, tempat surat khabar. Kagum masa pertama kali masuk. Tak sempat lepak lama pun sebab habis kursus pukul 4.30 petang daan tutup pukul 5.30. Buka seawal 7.30 pagi (rasanya, sebab tak pernah la masuk awal pagi.) Kalau waktu petang ramai je budak-budak sekolah dari kawasan sekitar datang ke sini.

Saya datang hari Isnin, mesin kopi tu tak ada lagi. Esoknya tiba-tiba ada. Wah!. Tapi tak sempat juga nak merasa minum kopi dalam perpustakaan sebab kejar dengan waktu kursus.

Kaunter pinjam buku. Saya biasa pinjam maksimum yang boleh (10 buah) memandangkan malam-malam duduk asrama pun bukan buat apa. Ada tv, tapi dah datang jauh-jauh ni ambil kesempatan buat rujukan. Biasanya pun datang kursus setahun sekali. 

Meja bulat tu baru. Kalau ikut asal, memang hanya ada rak-rak buku sahajalah.

Ni nampak macam kafe


Pentas kecil untuk acara khas. Ada sofa bean bag


Tuesday, September 3, 2019

Tempe Kentang Goreng Sambal

Masakan ni memang kegemaran keluarga. Mak memang dah masak ni sejak 80-an lagi. Zaman tu rajin cuba-cuba resipi dengan dengar radio dan baca majalah. Kiranya makanan ni dah jadi signature dish. Kalau dihidang masa perjumpaan keluarga memang saudara-mara dah kenallah siapa yang buat. 

Masakan ni tak pernahnya ada resipi tepat, kira bantai je cilinya, bawangnya dan lain-lain. Ada masanya tambah ikan bilis dan kacang. Walaupun beberapa kali dah buat tapi masih tak dapat cara nak bagi kentang tu tahan rangup. Kerangupan hanya sekitar 2-3 jam je. Macam-macam petua ikut, rendam dalam aislah, tabur garam di kentang tu dan tapis (air kentang akan keluar) dan goreng. Kira boleh jugalah rangupnya tapi kalau masak pagi tu, petang dah lemau kentangnya. Tapi sebab suka lauk ni, makan je dengan gembira. Banyak juga kajian dibuat, kentang yang macam ada tanah-tanah ni kadang rangup, yang bersih je tu selalu cepat lemau. Mungkin juga sambalnya tak cukup kering, tu yang lembik kentang tu. Ha gitu kajian demi kajian dibuat.

Akhirnya rahsia kerangupan kentang kekal lama telah ditemui ....

Pakai pemotong tupperware ni. Tak payah langsung ikut petua-petua yang saya sebut tadi. Dengan tupperware ni potong terus ke kuali. Tahan sampai esok hari. Sebelum ni pakai pemotong biasa tu tak berani terus ke kuali sebab tak sempat nak 'kejar' nanti hangit. Sebenarnya takut juga terhiris tangan kalau buat laju-laju. Jadi memang akan buat di pinggan lain dulu. 

Comel je pemotong ni. Masukkan kentang dalam bekas petak yang putih tu, dan tutup dengan yang merah. Penutup merah tu akan 'menekan' kentang yang dalam bekas putih tu sehingga ke hirisan akhir.
Istimewanya pemotong tupperware ni, dia ada pemegang khas. Buat laju-laju pun tak risau sebab jauh dari pisau. Hirisan kentang pun lebih nipis. Nak buat bawang goreng pun senang dengan pemotong ni.

Resipinya:

Tempe. 1 peket/ seringgit- potong nipis dan gaul dengan garam kunyit. 
Kentang - dalam 4 biji saiz sederhana pun dah banyak
Bawang untuk buat bawang goreng. Ikut suka banyak mana nak.
Ikan bilis 
Cili api ikut kepedasan yang diinginkan, tumbuk.
Bawang besar sesuaikan nisbahnya dengan cili api tadi
Bawang putih dalam 2/3 ulas
Gula putih/gula kabung
Asam limau / lemon
*Tumbuk cili, bawang besar dan bawang putih.

Mula-mula, goreng bawang dulu supaya minyak akan jadi bau wangi. Guna pemotong Tupperware untuk mudah kerja masuk terus ke kuali. Kedua, goreng tempe atau kentang. Akhirnya baru masuk ikan bilis. Masak akhir sebab selalunya minyaknya akan jadi kotor. Kalau dah nampak keruh minyaknya, tukarlah minyak lain untuk masak sambal. 

Goreng campuran cili, bawang besar dan bawang putih yang ditumbuk tadi. Biar sampai agak kering, masuk gula dan asam limau. Masukkan bahan-bahan yang dah goreng awal tadi dan tutup api, tapi pastikan masih dikacau-kacau rata.  Angkat dan tus di atas tisu dapur. Bila dah sejuk, bolehlah masuk dalam bekas Tupperware. Dah siap.

Monday, September 2, 2019

Servis Valet di Hospital Selayang

Setakat ni kalau pergi mana-mana hospital pun, masalah besar yang dihadapi masalah nak letak kereta. Lebih-lebih lagi di awal pagi. Kalau sampai pukul 7.30 pun dah dikira lambat dan jangan harap dapat letak kereta dalam bangunan. Tawaf beberapa kali pun akhirnya park di tepi jalan utama. Berdepan pula kena saman daripada majlis bandaran. Jadi bila nampak adanya khidmat Valet di Hospital Selayang ni, bagus tindakan yang diambil oleh pihak hospital bagi mengurangkan stress pemandu. Baru sahaja diperkenalkan, 1 Ogos yang lalu. Saya tak pernah mencuba servis ni walaupun dah pernah nampak di KPJ Ipoh dan Damansara.  Kurang percaya gamaknya sebab tak rasa nak cuba. Hahaha.


Perjalanan dari rumah ke Hospital Selayang biasanya dalam 20- 30 minit je dah sampai kalau trafik lancar,  tapi masalah parkir di hospital ni la yang seksanya. Tempat saya biasa letak memang jauh dari bangunan utama, kawasan asrama jururawat. Senaman sikit. Tapi hari tu, terlewat sedikit keluar dan sampai di hospital 7.20 pagi. Memang tak ada parkir langsung sepanjang-panjang tepi jalan tu sampailah jalan utama jejambat tu. Tiada pilihan nampaknya, cuba sahajalah Valet Parking ni yang terletak di kawasan Hospital Pakar. Park di kawasan Valet tu dan beri kunci pada staff, dia akan beri resit yang tertulis nombor plat kereta kita. Bayar ketika ambil kereta. RM 12.

Ok, masalah mencari parkir dah selesai, tapi pendaftaran dalam hospital masih sesak ya. Sabar ajelah.  Urusan dalam hospital dari pendaftaran-tunggu jumpa doktor-ambil ubat, dalam 4-5 jam. Mujurlah bayaran Valet tidak dikira masa, kalau tidak 'masaklah' nak membayarnya.


*selain dari servis valet, di Hospital Selayang ada menyediakan shuttle van

Menunggu nombor giliran pendaftaran dipanggil. Kesemua kerusi dipenuhi dengan pesakit, orang sihat/peneman bagi chance pada pesakit.

Saturday, August 17, 2019

Cornflakes Telur Masin

Resipi ni versi leftovers ... lebihan makanan sedia ada. Ada cornflakes lebih buat kuih raya dan whipping cream yang memang tak tahan simpan lama bila dah dibuka. Jadinya resipi ni banyak derhaka daripada resipi orang lain. Telur masin pun ada di rumah. Biasanya ada sebab sedap makan dengan lauk pajeri. Jadi kita on je.

Bahan:

139 gm cornflakes - ni baki daripada buat biskut choc chip
2 tangkai daun kari (raut daunnya)
12 tangkai cili api - potong kecil
3 biji telur masin - kuning sahaja. 
30 gm whipping cream - sebenarnya dalam resipi asal tiada tapi sebab dah tinggal sikit je, masukkan aje dalam ni sekali.
80 gm mentega

Cili api petik belakang rumah dan daun kari juga.

Mula-mula proses dulu telur masin. Kalau ikut resipi asal dia rebus dulu baru ambil kuningnya. Memandangkan saya rasa rugi nanti bila tak makan bahagian putih, jadi saya tak rebus. Pecahkan je dan ambil kuningnya. Yang putih tu nanti campur dengan telur lain jadi telur dadar le pulak. Tapi pastikan tambah telur lain tu lebih banyak nanti masin benor rasa telur dadar tu.  Lecek-lecek telur kuning tu gunalah garpu, ke sudu ke pelecek kentang ke. Jangan biar berbuku, nanti tak rata nak gaul cornflakes. 

Ok dah boleh masak. Panaskan kuali dan cairkan mentega. Masuk kuning telur. Gaul-gaul dan masuk whip cream. Masuk daun kari dan cili api. Kacau sebati dan masukkan cornflakes. Tutup api. Pindah pula dalam dulang pembakar dan set oven 160 C. Bakar 10-15 minit. 


Sedia untuk dibakar

*sebenarnya masa buat ni malas nak bakar sebab macam dah sedap garing. Tapi rupanya esoknya dah lembik. Jangan bimbang. Kita bakor aje. Elok rangupnya. Krup! Krap!

Friday, August 9, 2019

Tabung 2 Ringgit - Korban 2019

Kebaikan blog  supaya dapat melihat kembali tulisan lama. Mana yang baik kita teruskan, mana yang buruk kita tinggalkan dan perbaiki. Akhirnya dapatlah melihat balik kisah tabung 2 Ringgit pada tahun 2016. Tabung 2 Ringgit dilancarkan semula habis je korban 2018.

Masa kerja tetap dulu patutnya senang lagi nak buat korban tapi tak pernah terlaksana. Hairan! Mungkin pemahaman tentang korban tu cetek jadi semangat tu kureng.
Masih mengekalkan kotak yang sama. Sticker colourful bertulis tarikh masuk duit supaya dapat memastikan setiap hari masuk. Tapi kadang bukannya masuk tiap-tiap hari RM2, ada juga hari yang lupa, so kadang masuk je RM10 tapi tulis tarikh untuk 5 hari terus. Jadi duit dalam tu ada yang bernilai RM5, RM10, RM20. Paling banyak sudah tentu nilai RM1. Bila orang dah tau saya banyak duit kecil ni, jadilah tempat orang tukar duit sokmo. Haha.
Hari yang paling gembira bila kira duit dan dah cukup.

Rasanya yang paling penting, bila niat untuk korban tu dah ada, semuanya akan jadi mudah. Tahun ni pulak dapat rezeki hadiah hari jadi dalam bentuk wang tunai dan dapat duit raya pulak. Alhamdulillah. Jadi, hasil yang terkumpul lebih cepat.  Semoga murah rezeki juga kepada yang memberi dana. Peringatan mesra, birthday Disember. Hihi. Betullah kata peribahasa, sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Bermula dengan RM2 je. Akhirnya dapatlah jumlah untuk 1 bahagian lembu.

Salam Aidil Adha semua. Berakhirnya bulan Zulhijjah bermakna bakal bertemu tahun baru. Azam baru kita. Insya-Allah.

Sunday, June 23, 2019

Tujuan Hidup


*tulisan ini ditulis berdasarkan pengajian di kelas tadabur Semat Quran Kuala Kangsar.

Rujukan nota kaki merupakan ayat terjemahan al-Quran (Al Quran Mu’jam terbitan Karya Bestari). Untuk tidak ‘mengganggu’ bacaan sebab tengok atas bawah atas bawah, boleh je abaikan nombor-nombor nota kaki tu.

Saya suka dengar dan baca kisah orang bukan muslim yang telah memeluk agama Islam. Terpancar kebahagiaan tatkala bercerita mengenai Islam. Mereka mendapat semangat baru dan nampak jelas tujuan hidup setelah membuat bandingan daripada anutan mereka selama ini. Bagaimana pula kita yang sedia muslim sejak dari lahir ini? Jelas tak tujuan hidup kita?  Tengok semula seharian hidup kita, solat, makan, kerja, tengok tv, tengok telefon- fb-whatsapp-ig-twitter-telegram, masak, tidur dan esok pun sama je.  Memang matlamat kita supaya dihindari dari masuk ke neraka dan menuju syurga yang abadi tanpa dihisab. Tetapi adakah amalan kita ini menuju ke sasarannya?

Tidakkah kita memerhatikan pada diri kita sendiri [1] tujuan hidup kita di bumi ini tidak lain untuk mengabdikan diri kepada Allah[2].

Allah jadikan kita khalifah (pemimpin atau penguasa) di muka bumi[3] untuk memakmurkan bumi ini.

Tidakkah kita pernah berfikir tentang diri kita semua yang Allah ciptakan ada tujuannya, bukan saja-saja. Allah ciptakan langit dan bumi untuk kita (manusia)[4] ambil manfaatnya. Perhatikan apa yang Allah ciptakan, bulan, matahari.  Burung yang terbang di langit dan haiwan lain yang bertebaran di bumi juga ada manfaatnya. Kita fikirkan. Semuanya dari rahmat Allah dan rezeki yang dikurniakan Allah[5]. Allah kurniakan bukan hanya untuk orang Muslim sahaja tapi semua manusia.

Allah juga telah berikan ‘kelengkapan’ buat kita dengan ‘alat-alat’ makrifah seperti pendengaran (telinga), penglihatan (mata) untuk kita belajar[6] dan menerima ilmu. Adakah kita bersyukur?

Allah beri panduan hidup kepada kita dengan diturunkan al-Quran pada bulan Ramadan[7] yakni bulan yang istimewa supaya dapat ‘membina jiwa’. Malah dihantarkan Rasul[8] sebagai ‘guru’ kita untuk memahami panduan hidup ini (al-Quran) supaya kita dapat menjalani hidup dengan sempurna.   Analoginya, jika kita di sekolah hanya ada buku teks tanpa guru sebagai tunjuk ajar, bolehkah kita memahami dengan jelas apa yang hendak disampaikan?

Allah berikan kita semua ini untuk diuji. Manusia boleh pilih untuk jadi hamba Tuhan sebaik-baiknya atau tidak. Bukannya bergantung pada banyak amalan, tetapi yang baik amalannya[9]. Ujian yang kita tempuhi ini  sebagai persediaan untuk mati[10]. Jangan takut mati, semua orang akan mati. Kita bersedia untuk mati dan terselamat dari neraka dan masuk ke syurga Allah. Itulah orang yang berjaya.

Halangan yang kita akan tempuh; pertama, dunia. Dunia ini akan memperdayakan sehingga kita seronok dengan dunia. Kedua, syaitan[11] yang akan menyuruh kita melakukan keburukan seperti syirik, perkara keji - kedekut dan melanggar perintah Allah hingga boleh membuatkan kita terjerumus ke dalam neraka.[12] ‘Alat-alat’ makrifah yang telah dikurniakan[13] kepada kita seperti yang dinyatakan sebelum ini akan dipertanggungjawabkan. Ada hati tapi tak gunakan untuk faham ayat-ayat Allah, ada mata tapi tak digunakan untuk melihat tanda kekuasaan Allah, ada telinga tapi tidak digunakan untuk mendengar ayat-ayat Allah. Jadi apa bezanya dengan haiwan ternakan yang lain, malah lebih teruk lagi.

Macam mana syaitan ni menyesatkan kita? Syaitan jauhkan kita daripada al-Quran[14] dengan jauhkan kita dari membacanya. Sedangkan kita Islam, al-quran tu panduan kita. Ada yang boleh baca dan boleh pula mengalunkan bacaannya dengan sedap tapi tak faham pula. Sekadar membaca dan melagukannya. Ada pula yang bila dah faham, belajar dan belajar lagi tapi tak sanggup pula nak ikut seperti apa yang dinyatakan dalam al-Quran. Ayuh kita pecahkan benteng-benteng yang syaitan buat ni[15]. Bagaimana caranya?  Kembali kepada al-Quran dengan membacanya, memahaminya dan melaksanakannya.  Selagi masih hidup kita masih punya masa. Jangan nanti bila ajal sudah datang kita gigit jari menyesal[16]. Orang yang zalim[17] meninggalkan apa yang Allah beri[18] dan akhirnya akan diseksa.[19] Semoga kita terhindar dari golongan ini.

Wallahu a’lam

Semoga bermanfaat dan ingatan buat diri sendiri yang sering lalai dan lupa.




[1] Al-Dzariyat 51:21 Dan pada dirimu sendiri. Maka apakah kamu tidak memperhatikan?
[2] Al-Dzariyat 51:56 Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku.
[3] Al-Baqarah 2: 30 Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat. “Aku hendak menjadikan khalifah di muka bumi.” Mereka berkata, “Adakah Engkau hendak menjadikan orang yang akan merosakkan dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu?” Allah berfirman, “Sesungguhnya, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.”
[4] Al-Rum 30:8 Dan mengapa mereka tidak memikirkan tentang (kejadian) diri mereka? Allah tidak menciptakan langit dan bumi serta apa yang ada di antara kedua-duanya melainkan dengan (tujuan) yang benar dan dalam waktu yang ditentukan. Dan sesungguhnya, banyak di antara manusia, benar-benar mengingkari pertemuan dengan Tuhannya.
[5] Al-Baqarah 2:168 Wahai manusia! Makanlah daripada (makanan) yang halal dan baik yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuhmu yang nyata.
[6] Al-Nahl 16:78 Dan Allah mengeluarkan kamu daripada perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberikanmu pendengaran, penglihatan, dan hati, agar kamu bersyukur.
[7] Al-Baqarah 2:185 Bulan Ramadan adalah (bulan) yang di dalamnya diturunkan  al-Quran, sebagai  petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu, dan sebagai pembeza (antara yang benar dengan yang batil). Oleh sebab itu, barang siapa dalam kalangan kamu yang berada di bulan itu, maka berpuasalah. Dan  barang siapa sakit atau bermusafir (dia tidak berpuasa), maka (wajib menggantinya), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menginginkan kemudahan bagimu, dan tidak menginginkan kesukaran bagimu. Hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, agar kamu bersyukur.
[8] Al-Ahzab 33:21 Sesungguhnya, telah ada pada diri Rasulullah SAW itu teladan yang baik bagimu iaitu bagi orang yang mengharapkan rahmat Allah dan (kedatangan) hari Kiamat serta yang banyak mengingati Allah.
[9] Al Mulk 67:2 Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalannya. Dan Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun.
[10] Ali Imran 3:185 Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari Kiamat sahajalah disempurnakan balasan bagimu. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sesungguhnya, dia memperoleh kemenangan. Ingatlah kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.
[11] Al  Baqarah 2:169 Sesungguhnya (syaitan) itu hanya menyuruhmu melakukan kejahatan, perkara yang keji dan berkata (dusta) terhadap Allah, sesuatu yang kamu tidak ketahui.
[12] Al-Araf 7:179 Dan sesunguhnya, akan Kami isi neraka Jahanam banyak daripada kalangan jin dan manusia. Mereka memiliki hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka memliki mata (tetapi) tidak digunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah) dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak digunakan untuk untuk mendengarkan (ayat-ayat Allah). Mereka seperti haiwan ternakan, bahkan lebh sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.
[13] Al Isra 17:36 Dan janganlah kamu mengikuti sesuatu yang tidak kamu ketahui. Kerana pendengaran, penglihatan, dan hati nurani, semuanya akan diminta bertanggungjawab.
[14] Al Zukhruf 43:36 Dan barang siapa yang berpaling daripada pengajaran Allah Yang Maha Pemurah (al-Quran). Kami biarkan syaitan menyesatkannya dan menjadi teman karibnya.
[15] Al Zukhruf 43:37 Dan sesungguhnya, syaitan-syaitan itu benar-benar menghalang mereka daripada jalan yang benar, sementara mereka menyangka bahawa mereka mendapat petunjuk.
[16] Al Furqan 25:27 Dan (ingatlah) pada hari (ketika) orang-orang zalim mengigit dua jarinya (menyesali perbuatannya) seraya berkata, “Wahai Tuhan! Kalaulah (dahulu) aku mengambil jalan bersama Rasul.”
[17] Al-Furqan 25:28 Wahai Tuhan, celakalah aku! Kalaulah dahulu aku tidak menjadikan si fulan (syaitan atau orang  yang telah menyesatkannya di dunia) itu sebagai teman akrabku.
[18] Al-Furqan 25:29 Sesungguhnya, dia telah menyesatkan aku daripada peringatan (al-Quran) ketika (al-Quran) itu telah datang kepadaku. Dan syaitan memang pengkhianat manusia.”
[19] Fatir 35: 6 Sesungguhnya, syaitan itu musuh bagimu, maka layanlah dia sebagai musuh, kerana sesungguhnya syaitan itu hanya mengajak golongannya agar mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala.

Tuesday, June 18, 2019

Group WhatsApp Rakan-rakan Sekolah – Group Sokongan


Kewujudan Facebook membuatkan ramai yang jumpa semula kawan-kawan sekolah. Dari tadika sampai ke sekolah menengah. Selepas adanya WhatsApp, komunikasi beralih arah dan sembang-sembang lebih rancak lagi kat situ. Wujud pula group WA sekolah rendah dan menengah/group WA sekolah rendah sahaja, group WA form 5, group WA form 6. Biasalah tu kan, bila mencari geng yang serasi, wujud group-group kecil yang kadang lima enam orang je. Sekolah saya semua perempuan je. Topik utama dalam semua kumpulan tu, “Camne nak kurus ni. Ala, dah naiklah berat.” Hmm.. topik yang tidak akan habis. Haha.

Macam-macam hal kawan-kawan ni. Ada yang perangai dari sekolah tak berubah sampai lah ke besor ni. Reda aje.  Asam garam kehidupan.  Ada yang terasa hati, udahlah tinggalkan group. Pastu keluar madah berhelah di media sosial lain. Eh! Hihi. Demokrasi kan.  Tapi ada juga yang tinggalkan group sebab banyak beno bersembangnya, lagho kata dik dema. Ada yang memang tak masuk group langsung sebab dia mencari kawan-kawan baru yang dia kenal sahaja, kawan sekolah tak pandang. Senang je nak detect kawan gini, bila kita tanya sepatah, dia jawab sepatah. Pastu diammmm. Haha maknanya orang tu tak nak kawan dengan kita tau. Jadi biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya.

Tinggalkan yang negatif, mari kita pandang dari sudut positif. Bila adanya group sekolah yang sama umur, sama jantina, sama kampung dan sama membesar ia seakan group sokongan. Contoh, sama-sama tua dah. Masing-masing banding uban di kepala dan kedut di mata yang mula kelihatan. Membesar di kawasan yang sama membuatkan memori yang tersimpan pun sama dan rasa cinta pada kampung tu masih kekal walaupun dah berhijrah. Lagipun, masing-masing kenal dah mak, bapak, adik beradik dan rumah lama.  Saling sama mendoakan kesihatan ibu bapa masing-masing. Tak sama perasaannya bila kita bercampur dengan group yang kita kenal masa belajar universiti, group kerja atau group rumah sewa.

Masa Ramadan baru ni kami yang dalam group WA sekolah rendah dan menengah buat satu projek untuk beri sumbangan kepada rakan sekolah dan suaminya yang mempunyai masalah kesihatan. Ramai yang menyumbang sebab terkenangkan rakan ni yang memang baiklah zaman sekolah dulu dan tingkah laku baiknya tak berubah sampai sekarang. Semoga persahabatan antara kita berkekalan dan sama-sama menuju ke syurga.

Sekolah Rendah

Sekolah Menengah


Gambar ihsan google sebab gambar saya banyaknya dah habis kena banjir masa bawa ke kl.



Sunday, June 16, 2019

Lembaga Air Perak - Cara Buat Aduan

Masa saya duduk Petaling Jaya dulu-dulu, Majlis Bandaran Petaling Jaya ada buat inisiatif siapa yang banyak buat aduan tentang paip pecah dan lain-lain, hujung tahun ada dapat hadiah barang elektrik (rasa macam satu tahun je inisiatif tu). Jadinya kalau nampak je paip pecah kat mana-mana, rajin menelefon. Haha demi hadiah tu dan perkara tu terbawa-bawalah bila balik ke Perak walaupun takde ditawarkan hadiah. Kalau aduan untuk air di Perak ni, hubungi Lembaga Air Perak (LAP).

Memang kalau nampak ada paip pecah akan call beritahu. Tahun lepas entah macam mana terbuka laman web LAP ni. Nampak boleh buat aduan terus di situ. Kebetulan meter rumah ada bocor sedikit. Tangkap gambar dulu. Isi detail dan hantar gambar. Gambar tak boleh lebih 1MB saiznya.

Esoknya dia datang terus. Selesai. Ohh so oklah senang je buat aduan.

Kelmarin nak tolong laporkan meter bocor di rumah sepupu pula. Tapi malas nak buka laptop nak lapor melalui website. Pakai telefon leceh. Skrin kecik. So saya pun terus call. Saya beritahu meter air bocor sikit. Perempuan tu tanya, bahagian mana sambil sebut istilah paip. Saya tak faham,  tak dapat tangkap. Saya beritahu, dekat meter tu. Bla bla bla tanya lagi, dah lupa biji butirnya tapi akhirnya dia kata, "itu tanggungjawab tuan rumah." "Eh, haritu sama je masalahnya, boleh je." Tapi malas panjangkan cerita. "Terima kasih." Terus buka laptop dan buka website haha. Ha senang sikit nak tunjuk tang mana yang bocor. Nak cakap pun payah.

Google je Lembaga Air Perak anda akan dibawa ke laman LAP

Pilih dekat ADUAN dan akan keluar borang untuk kita beritahu detail
Masukkan gambar tapi kecilkan dahulu saiznya,  Akhir sekali ikut nombor"captcha" tu untuk kod pengesahan. Tekan "simpan" Anda akan diberi nombor rujukan. Kita boleh semak semula aduan kita tu dengan menggunakan nombor rujukan. Click Aduan tu juga tapi pilih semakan aduan. Akan nampak dia tulis Tindakan.
Saya kecilkan saiz gambar dekat Telegram, lagipun sebab nak lukis kawasan yang menitis tu.
Esoknya datang tanpa disedari. Cuma nampak ada tape putih tu je. Tak menitis dah. Walaupun sikit je menitis tapi kalau dah seharian, memang membazir juga. 
Kalau dalam kawasan rumah kita, itu tanggungjawab kita. Terima kasih LAP.

Friday, May 10, 2019

Nasi Ulam Perak

Anda mampu makan ulam-ulam sebanyak 17 jenis sekaligus? Ha, hebat tak hebat orang Perak, boleh makan kesemuanya pada satu masa hahaha. Jom pekena nasi ulam puasa ni. Untuk orang yang ada tanam ulam-ulam ni memang mudah nak buat bila-bila masa sahaja tapi yang tidak menanam kenalah membeli. Kalau di pasar tu adalah orang siap menjual ulam-ulam untuk nasi ulam ni. Tapi kalau seringgit pun takdelah banyak mana. Akhirnya nasi lebih banyak daripada ulamnya.

Ini ulam-ulam yang digunakan:

Dari kiri atas : 1)Pegaga  2) Belalai Gajah 3)Tujuh Bilah 4) Mengkudu 5)Daun Kari 6) Daun Kunyit 7)Cekur  8)Bunga kantan

Dari kiri bawah: 9)Daun limau purut 10)Serai 11)Daun ati-ati 12)Kaduk 13)Bangun-bangun 14)Daun Gajus  15) Ulam raja.16)Kesum/Cenohom (bahasa Perak) 17)Kemangi
Hiris kesemua daun tadi. Untuk mudahkan menghiris daun-daun yang kecil, masuk dalam daun yang besar. Boleh dihiris bersama-sama. Hiris bawang besar dan halia. Boleh hiris awal dan simpan dalam peti ais dulu. Dah nak berbuka nanti baru gaul dengan nasi.

Sebelum nak gaul dengan nasi, pastikan nasi tu sejuk dulu. Janganlah lepas masak terus buat nanti lecur daun-daun tu. Ohh jangan lupa goreng ikan masin sementara tu. Agak-agaklah besar mana nak goreng ikan masin tu mengikut portion nasi.

Proses menggaul: Gaul nasi dengan kerisik. Tu yang warnanya gelap-gelap sikit. Kerisik tu buat sendiri juga. Tambah ikan masin tadi dan gaul dengan ulam-ulam.  Saya tambah sikit telur masin yang potong kecik dan gaul sekali. Makan macam tu saja pun dah sedap.

Wednesday, May 8, 2019

Kanji Masjid Ubudiah

Setiap kali datangnya Ramadan, pastinya hidangan yang dinanti, kanji atau orang luar Kuala ni panggil bubur lambuk. Tradisi zaman-berzaman. Bulan Syaaban lagi sudah diuar-uarkan jika ada jemaah yang ingin memberi sumbangan duit dalam penyediaan kanji.

Disember tahun lepas, ketua muslimat merangkap orang kuat dalam penyediaan kanji ni telah kembali ke rahmatullah. Semoga roh Cikgu Napisah dicucuri rahmat. Al-fatihah.

Terima kasih kepada sukarelawan bahagian menghiris, mengacau, dan segala kerja yang telah berkorban masa dan tenaga untuk menyediakannya.  Sekitar 11 pagi ke atas dah siap boleh ambil secara percuma.
Gambar dari fb page Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar



Gandingan hebat kalau makan kanji mesti ada kerabu apa-apa pun. Yang ni kerabu tauge dan telur masin.  
Ayuh kita mengimarahkan masjid lebih-lebih lagi sepanjang bulan Ramadan ni. Memetik kata penceramah tetap kuliah muslimat Ubudiah, Ustaz Jamaludin. "Bukannya jadi jemaah wal kanji wal moreh je". Hahaha.


Saturday, May 4, 2019

Chef Nic – Food Travelogue


      Tak kisahlah sekarang ni K-Pop ke, K-Drama berkuasa, saya tetap tengok cerita cina Hong Kong juga. Sama juga masa dulu-dulu popular drama Jepun, pilih cerita Hong Kong juga. Kalau Tahun Baru China tu memang tengok cerita cina ajelah sebab kebanyakan channel tayang filem baru. Cuma sekarang ni tak adalah ikut cerita-cerita bersiri TVB dah tapi tengok filem atau rencana je. Tak kuasa nak tengok cerita panjang-panjang, nanti melekat depan TV.

      Nicholas Tse memang popular zaman-zaman saya. Ada rupa, pandai berlakon dan cerita dia selalu best. Anak pelakon, Patrick Tse. Menyanyi juga tapi tak tahu lagu apa yang popular. Seiring peredaran masa, tertengok cerita Chef Nic ni tiga atau empat tahun lepas di 8tv. Jadi Chef la pulak. Memang terkejutlah sebab dulu imejnya artis yang suka memberontak. Zaman tu, berita hiburan artis dari Hong Kong hanya ada di Majalah Galaxy setiap bulan atau Media Hiburan setiap minggu. Beritanya pun satu muka surat sahaja.

    Season awal Chef Nic, dia masak di studio. Season yang sekarang ni dia pergi ke luar negara bersama artis jemputan yang berasal dari HK atau China. Untuk season yang ni Chef Nic banyak meluahkan perasaan. Mula masuk dalam industri hiburan di usia muda. Meraih populariti. Sering berjauhan dari keluarga sebab sibuk kerja hingga tak banyak bercakap dengan mereka. Dan dia memang mengaku zaman tu suka memberontak.  Namun sejak jadi chef ni dia bertambah rapat dengan keluarga dan melatih dia jadi sabar.



      Season yang baru ni konsepnya Nicholas dan tetamu jemputan akan ke rumah penduduk tempatan. Berkongsi pengalaman kehidupan dan akan masak untuk mereka. Ada satu babak dia tunjuk mainan tradisional dan basikal tua.  Dia kata seronok zaman tu sebab main sahaja. Ada juga dia tunjuk handphone lama yang besar tu (cordless). Dia kata teringat pergi sekolah bawa bekas air macam telefon tu. Ha! Di Malaysia pun sama, kan. Ada bekas air tu. Kiranya kalau orang Malaysia bersembang dengan orang Hong Kong pun boleh masuklah kisah-kisah nostalgia ni. Allah pun mencipta pelbagai ras  manusia untuk kita saling mengenali.

      Episod minggu lepas, penggambaran di Xian yang ada patung Terracota tu. Chef Nic berjumpa dengan penduduk di situ yang bekerja sebagai konduktor bas dan bekerja 7 hari seminggu. Kiranya 365 harilah. Boleh ambil cuti dalam 24 atau 25 hari setahun. Setiap kali Tahun Baru Cina pun kerja weh, sampai mak dan bapanya sedih tak dapat makan bersama. Tapi nak buat macam mana,  dah kerja. Pergi kerja awal pagi, balik malam. Ya belajar sesuatu dari situ, bersyukur kita ni. Ha, saya suka tengok rancangan begini. Ada feel.

     Di akhir cerita, Chef Nic sediakan makanan macam Yee Sang (dia sebut nama lain) tapi dekat Xian ni tak biasa makan macam tu. Chef terpaksa mengajar gaul Yee Sang tu rata-rata dan tarik tinggi bersama-sama.

     Pernah juga season sebelum ini jemputannya Lin Dan. Saya suka tengok personalitinya dalam rancangan tu dan jadi suka dan minat  pulak haha. Padahal kalau tengok dia berlawan dengan Lee Chong Wei, gayanya berlagak gila. Kerek je.

Eh terpanjang pula review cerita ni, hehe sebab suka tengok.

     Untuk minggu ni jemputannya penyanyi dan komposer Jay Chou. Gandingannya dalam Sing! China(macam The Voice) .Hari Ahad di 8tv jam 5 petang.



Multiracial Reverted Muslims (MRM)