Monday, August 15, 2011

Bas Oh Bas

Baru balik dari KL tadi, ada hal sikit. Pertama kali menjejakkan kaki di Puduraya selepas bertukar ‘baru’. Nampak gah, tiada lagi asap2 yang menyesakkan. Orang pun macam tak ramai dan duduk di kerusi yang disediakan. Tapi bila nak cari kaunter beli tiket, tak nampak pulak...nampak sign tingkat 1 tapi bila naik tempat parking pulak. Terpaksa tanya orang. Dapat tiket pukul 10 tapi dia kata pukul 9 dah kena tunggu sini. Fuyoo macam naik flight kena tunggu 1 jam sebelum masuk. Pukul 9 pergi kaunter 10 tanya pegawai tu nak naik bas mana kata budak kaunter tu lagi. Kaunter 10 tu kat mana? Kat sini.

Pukul 9 tu pergi la kat kaunter tu balik tanya dia mana pegawai tu. Kan saya dah kata pergi kaunter 10 kat bawah. Tadi kata kat sini. Malas nak bertekak turun kat platform 10 (bukan kaunter ya). Tunjuk tiket kat pekerja bas tu tanya nak naik kat mana. Dia cakap ni pukul 10. Sekarang baru pukul 9.15.

Tapi tadi orang tu kata naik bas pukul 9. Pening! Tunggu kat bawah sekejap pas tu dengar ada orang jerit kuala kangsar, lumut, teluk intan. Ceh rupanya transit kat Hentian Duta dulu, apalah orang kaunter ni tak beritahu awal2.

Ohh dulu tambang bas belas-belas je sekarang naik rm22. Mak aih banyaknya naik.

Teringat kisah dulu-dulu naik bas masa balik kampung. Masa tu LRT baru ada. Kiranya dari PJ ke Puduraya senang naik bas je tak payah tukar LRT. Saja nak try naik LRT malaslah nak naik bas yang sesak sebab time orang nak keluar pejabat. Dengan yakinnya sampai di Masjid Jamek ambil tiket Pudu. Sekali bila turun, tercangak-cangak tengok apsal pulak ada rumah-rumah flat ni. Adus sesat. Nampak bas nak p puduraya terus naik. Jalan sesak , terlepas bas pukul 5. Lambat dalam 10 minit. Rupa-rupanya nak p Puduraya tu stesen Plaza Rakyat. Hahaha yakin sangat sampai tak bertanya orang. Sib baik dapat guna tiket yang sama naik bas pukul 6 sebab orang tak ramai.

Ada sekali tu pulak tiket balik KK dah habis. Memandangkan KK terletak di antara Ipoh dan Taiping boleh je naik mana-mana bas lepas tu baru ambil bas lain pulak. Pilih bas Taiping. Dalam perjalanan berhenti kat R & R singgah toilet. 10 minit tapi masa tu sesak memang ramai yang tunggu giliran nak masuk tandas. Sekali bila terpandang bas tu, tengok dia dah bergerak perlahan-lahan. “Bas jalan! Bas jalan!” ada orang teriak. Apa lagi kitaorang kejar bas tu dalam 5-6 orang kalau tak silap termasuk saya. Mungkin pemandu tu nampak kitaorang kejar gamaknya, dia berhenti. Siap kena sembur pemandu tu, Bodoh! Tak kira ke? Tobat dah lepas tu tak naik bas yang ke Taiping naik bas Ipoh je. Penat berlari mengejar tau, tapi kitaorang masing-masing gelak lepas tu.

Korang ada pengalaman menarik dengan bas?

3 comments:

IdaShazana said...

ko ni...terlari2 kejo bas pulak. Buat malu orang kuala je.

zarina said...

ceh..itu pun nak malu..aku lagi malu bila dengor citer ko naik bas..hahaha nak diceritakan kat sini tak?

miss chillax said...

kite singgah sini :D

Related Posts with Thumbnails