Thursday, December 17, 2015

Kipidap! Dongibap! Gudbai!

Setiap zaman ada bahasanya. Masa zaman sekolah menengah, tiada telefon bimbit lagi. Kalau ada pun, mungkin yang berat yang bimbit macam beg tu... ha tu betul namanya telefon bimbit.(Tua pulak rasanya bila dikenang semula) Bukan semua orang ada ya. Jadi zaman tu karangan Bahasa Malaysia masih tidak tercemar dengan bahasa SMS. Paling cool pun ejaan ekspedisi menjadi XPDC. Itupun setelah kemunculan kumpulan XPDC. Kalau ejaan Kuala Kangsar pun di eja Kay Kay. Stailo konon.

Dah ada handphone 3210 zaman 2000 baru pakai. Munculnya zaman bahasa SMS. Ni kalau siapa yang tulis penuh tanpa short form sama ada orang tu baru pakai telefon, orang tua, atau orang yang mementingkan bahasa Melayu. Bahasa  SMS bahasa ringkas yang mudah difahami oleh semua orang kebiasaannya. Misalnya:
  • yg - yang, 
  • kalu/kalo - kalau
  • mn - mana
  • ko - engkau
Masuk zaman sekarang yang ada Whatsapp yang ada Facebook, yang free dan ruang yang panjang untuk ditulis tapi lagi teruk bahasanya. Nak kata bahasa Melayu, bukan. Bahasa Inggeris, bukan. Bahasa Perak pun idok. Pening pikior. Terpaksa pula menjadi lebih kreatif untuk berfikir.
  • Kipidap - Keep it up
  • Dongibap- Don't Give Up
  • GudLak - Good Luck
  • Gudnait - Good Night
  • Jilake - Damn You
  • Hawauyu - How Are You
  • Siyusun - See You Soon
  • Kopipes - Copy & Paste
  • Gudbai-Good Bye
Menahan diri daripada menggunakan perkataan ini supaya tidak terpengaruh. Bukanlah polis bahasa sangat tapi Bahasa Jiwa Bangsa.



No comments:

Related Posts with Thumbnails