Wednesday, December 25, 2013

Melaka River Cruise

Kami sampai di Alor Gajah lewat petang. Kena cari tempat menginap sekarang, kalau malam nanti dah tak nampak jalan. Nampak signboard hotel. Ikut je, masuk kawasan perumahan. Ohhh rumah tu dia jadikan rumah tumpangan. Sewa RM95. Dua katil single, bilik air dalam tapi lokasi macam tak menarik. Jauh dari bandar. Kena pilih dekat bandar so boleh jalan malam.  Ikut je signboard Bandar raya Melaka akhirnya terjumpa Yong An Hotel. RM100 single bed dan queen, air cond, tv, bilik air dalam. Sebelah Petronas so kawasan letak keretanya terang.  Bila dah bayar rupanya deret tu ada 2 lagi hotel, ceh kalau tau, mesti check harga dulu.

Malam tu naik Melaka River Cruise, parking tiket RM2. Tiket cruise RM10 untuk warganegara so kena tunjuk IC. Melintasi Kampung Morten yang dihiasi lampu lip lap lip lap dan bangunan-bangunan yang dilukis gambar-gambar menarik. Rasanya kalau pergi siang mesti tak cantik sangat sebab kita tengok macam-macam tapi bila malam ni pandangan cuma tertumpu kat situ je. Duduk paling hadapan sekali di dalam bot, tak strategik rupanya beberapa kali juga terkena percikan-percikan air, kalau la spec ada wiper, kan senang!! Hehe.  Lepas tu tak boleh dengar pulak apa yang driver bot tu terangkan sebab enjin kuat. Perjalanan lebih kurang 45 minit. Oleh sebab Kampung Morten tu nampak cantik, kami jalan kaki ke sana, ikut Boardwalk untuk melihat lebih dekat dan bergambar. Fuh jauh rupanya!
 

Naik monorail pun kat sini. Boleh beli individual tiket atau pakej

Menunggu bot di hentian ini


Monorail

Model rumah pun comel

Cantik tangganya bunga-bunga


Ada homestay di sini. Biasanya kalau hujung-hujung minggu penuhlah

Homestay lagi.. rate lebih kurang RM140 atau RM160 semalam kalau tak silap

Cantik kan lukisan dia, kalau siang memang tak nampak sangat tapi kalau malam memang nampak 'hidup' so suggest pergi malam untuk lebih menghayati.

No comments:

Related Posts with Thumbnails