Biasanya mak saya buat masa nak buka puasa. Tak tahu la kenapa ya..tapi feeling dia lain sikit bila makan masa berbuka tu berbanding dengan makan tengah hari. Kalau nak diikutkan betul-betulnya nak kena 44 jenis ulam..tapi payahlah tu kan, sikit pun boleh dan kebanyakannya memang kat belakang rumah je. Anytime boleh buat.
Bahan-bahannya:
- Daun selom
- Daun pegaga
- Daun mengkudu
- Daun ulam raja
- Bunga kantan
- Daun selasih
- Daun kari
- Daun legundi
- Daun cekor
- Daun sekentut
- Daun jambu batu
- Daun nilam
- Daun pudina
- Daun bangun-bangun
- Daun sentang (kalau nak rasanya pahit-pahit)
- Daun kunyit
- Halia
- Kerisik
- Bawang besar potong subang
- Serbuk lada hitam
- Isi temu
- Lengkuas
- Ikan masin yang eloknya tenggiri atau merah digoreng dan ditumbuk
- Garam sikit kalau tak nak pun tak apa
- Nasi semangkuk yang dah disejukkan.
Lauk sampingan yang sedap dimakan dengan nasi ulam ni Sambal Ikan Kering. Eloknya ikan merah yang dipotong kecil-kecil sebesar ibu jari dan digoreng.
Bahan untuk sambal:
- Cili kering rebus dan ditumbuk kasar dengan lesung batu..saya selalu tanya kalau blend tak boleh ke..ayat standard mak, "Itulah seni memasak." Anaknya pemalas nak kerja senang je..hehe
- Bawang putih
- Bawang merah
- Halia
No comments:
Post a Comment