Monday, April 18, 2011

Kuala Kangsar (KK)

Entri sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. Perak cuti esok (19Apr11). Sebelum ni pernah nak hantar peraduan pasal percutian ke KK so memang dah ada semua maklumat dan gambar ni.

Terdapat 10 daerah di Perak. Hulu Perak, Manjung, Kerian, Larut, Matang dan Selama, Kuala Kangsar, Kinta, Perak Tengah, Batang Padang dan Hilir Perak.

Kuala Kangsar istimewa sebab merupakan Bandar Diraja. Antara keistimewaannya dari kaca mata sendiri:

Jam besar ni lah titik tumpuannya, terletak di tengah-tengah. Tempat yang akan sesak setiap kali raya atau cuti umum.Kalau tak jumpa jam ni maksudnya tak sampai lagilah pekan Kuala. Dikhabarkan ketika tahun 1960-an ada bah besar sehingga menenggelamkan sebahagian besar jam ni.


From KK to London ... boleh tangkap gambar kat kawasan ni. Kalau sesiapa nak dapatkan maklumat pelancongan boleh singgah kat sini dulu, Dataran Putra.


Masih terdapat kedai-kedai lama. Sesuai untuk buat penggambaran cerita-cerita lama. Walaupun bangunan lama ish jangan pandang sebelah mata, ada Guardian, 7 Eleven, Pizza Hut, ... tapi kalau kepingin McD, kenalah ke Ipoh juga.


Laman Galeri Sultan Azlan Shah. Dekorasi kat KK ni mesti ada replika labu Sayong. Maklumlah dah memang terkenal dengan pembuatan labu. Originalnya warna hitam tempat isi air. Orang dulu-dulu takde peti ais so kalau isi air dalam labu ni, airnya sejuk je rasa. Tapi sekarang ni orang jadikan hiasan dan warna pun dah macam-macam.

Galeri Sultan Azlan Shah, Bukit Chandan.

Bayaran masuk RM4 seorang untuk dewasa. Pada tahun 1903 bangunan ini, dikenali sebagai Istana Ulu di mana Sultan Idris I mula bersemayam. Istana ini telah dibaik pulih sempena 100 tahun pembinaannya pada tahun 2003.

Di dalamnya ada ruangan untuk sultan-sultan terdahulu, koleksi persendirian Sultan Azlan, zaman persekolahan, anugerah darjah kebesaran, pertabalan sultan dan banyak lagi.

DYMM Sultan Azlan Shah dilantik ke jawatan Hakim Mahkamah TInggi Malaya ketika berusia 37 tahun. Mencatatkan sejarah sebagai hakim termuda di antara Hakim-hakim Mahkamah Tinggi di negara-negara Komanwel. Baginda memang meminati sukan hoki sejak zaman persekolahan lagi dan pernah menjadi Pengurus Pasukan Hoki Malaysia di Sukan Olimpik Munich pada 1972.

Turut dipamerkan di sini hantaran perkahwinan DYTM Raja Dr. Nazrin Shah dan DYTM Raja Puan Besar Perak, Tuanku Zara Salim pada 18 Mei 2007. Malah turut dipamerkan sekeping gambar anakanda baginda YM Raja Azlan Muzaffar Shah bin DYTM Raja Nazrin Shah yang diputerakan pada 14 Mac 2008. Di kawasan luar pula terletak Galeri Kereta dan Kedai Cenderamata untuk pengunjung.


Masjid Ubudiah.

Memang menjadi tarikan pelancong dari luar negara. Dibina pada zaman Sultan Idris Mursyidul Azam (1887-1916). Semasa baginda berehat di dalam lawatan di Port Dickson, baginda telah bernazar untuk membina sebuah masjid di Bukit Chandan, Kuala Kangsar sekiranya kesihatan baginda pulih. Setelah berangkat balik ke KK, baginda telah menitahkan Kolonel Huxley dari JKR untuk mereka bentuk sebuah masjid.


Istana Iskandariah

Terletak di Bukit Chandan. Istana Iskandariah telah disempurnakan pembinaannya pada tahun 1933 dan diambil nama bersempena Sultan Iskandar Shah (1918-1938). Baginda yang bertanggungjawab terhadap pembinaannya. Ramai jugak orang joging kat sini. Pusing istana ni, sekali pun dah penat. Jauh wo.


Istana Kenangan/Istana Kerawang

Kini dijadikan Muzium Diraja Perak. Dibina pada tahun 1926, bangunan ini pada asalnya tempat persemayam sementara disebabkan pada waktu itu Istana Iskandariah masih dalam pembinaan. Di dalam muzium ini dipamerkan sejarah kesultanan dan menyimpan khazanah alat-alat kebesaran negeri Perak. Pengunjung berpeluang menyaksikan koleksi-koleksi peribadi sultan-sultan yang pernah memerintah negeri Perak. Ia dibina tanpa paku.Mengimbau kenangan lagu Perak Darul Ridzuan

Sempena Hari Keputeraan ni pelbagai aktiviti yang ada. Sukan ayor memang selalu ada. Dengar ceritanya ada jamuan rakyat kat Arena Square. Kenalah dengar Radio Ipoh kalau nak tahu apa yang ada. Awak mendengor radio lain. Idak le tau apa yang ada. Sejak Usop Wilcha popular senang sikit nak bercakap Perak tanpa perlu dialih bahasa hahaha.

1 comment:

Cendana Kasih said...

uuu...banyak tempat2 baru yang aku tak pernah pergi lagi...insyaalah..tahun depan ler aku datang kualer.... tahun ni tak sempat kot...