Kosa kata bahasa Kuala Kangsar
Lengat – loyang
Langat – eh itu di Selangor. Hulu Langat.
Langgat – susun secara berlapis. Contoh: Bila jiran selalu
bagi kuih masa buka puasa tapi ko tak ada masa nak balas. Sudahnya piring dia banyak
kat rumah kita. Oleh kerana malu alah piring dia berlambak di rumah kita dan
bimbang nanti dia tak hantar kuih lagi, kita pun susun secara bertindih piring yang banyak tu
dan piring yang atas kita taruh karipap 5 biji. Perbuatan tindih piring tu
adalah langgat. Hehe. Langgat-langgatkan. Ejaan tidak pasti macam mana tapi
bunyinya gitu la.
Resipi lengat pisang ini semudah namanya. Pejam mata pun
boleh siap.
Amboi eksennya, terkerat jari kena pisau baru tau. Bahan-bahannya,
pisang, santan, gula, garam dan tepung beras.
Resipi ni biasa dibuat apabila pisang sesikat tak sempat
habis makan dan akhirnya hampir lebam tanda nak expired. Takkan nak tukar jadi
cekodok je, banyak lagi resipi lain.
Panaskan kukusan. Biar dia menggelegak. Belah dua pisang ni dan disusun sepenuh-penuh
loyang. Tabur gula rata-rata. Ala-ala merenjis je, jangan banyak sangat. Dalam
pinggan yang lain, tuang santan ikut suka banyak mana. Taruh tepung beras dalam
dua sudu besar. Kacau hingga sebati. Taruh garam bagi rasa lemak-lemak masin.
Susun pisang ikut kreativiti. Bancuhan santan tu jangan dimasuk awal. Bila kukus dah mendidih baru kita masukkan. |
Bila air kukusan dah mendidih, bolehlah taruh bancuhan
santan itu dalam loyang tadi. Biar pisang tu tenggelam. 1, 2, kukus.
Pisang tengah berendam, jangan tengok lama-lama. Malu. |
Sekejap je kukus. Sampai santan tu dah nampak beku/pekat.
Tutup api dan biar sejuk. Lepas tu boleh masuk peti ais sebab lebih sedap
dimakan sejuk.
Jangan masak lama. Bila nampak santan ni pekat je tutup api sebab nanti pisang tu pula lembik. |
No comments:
Post a Comment