Tup-tup kakak beli buku ni kat Borders baru-baru ni. Ada SALE lagi. Ada jodoh rupanya dengan buku ni..dah dekat setahun baru bertemu kembali. Hehe.
Tajuk: Frame by Frame Baking the cookbook that shows you every step
Penerbit: Parragon Books Ltd, UK
Pengarang: - Talking Design
Bilangan halaman: 189 m/s Tahun terbitan: Cetakan 1 - 2009
Harga: RM 39.90
Sinopsis:
This book is like having one-to one lessons with an experienced patissier and a master baker in your very own kitchen. Step-by-step photographs and easy to follow instructions will guide you through each recipe, from assembling the ingredients to the final flourish of the perfect cake, pastries, biscuits or bread. Following the recipes frame by frame makes cooking effortless, successful and a genuine pleasure. Even the novice cook can confidently prepare any of these fabulous confections. Whether you are a beginner or more experienced in the kitchen, you are sure to find this uniquely beautiful book an inspiration and a joy to use.
Komen:
Ralit menengoknya. Sampai dah buat macam harta sendiri je ni. Gambar besar, jelas dan terang. Selalu tengok filling bluberry je kan...kat dalam ni bolehlah tengok betapa jelasnya gambar bluberry dan boleh tengok sebiji-sebiji buahnya. Bukunya berkulit keras dan kertas berkualiti. Resepi dalam ni pun macam masakan yang biasa kita makan. Jadi bolehlah mengikutnya. Kalau orang buat pai tu kan pakai blind bake..kalau tak tau macam mana blind bake tu..ada juga lah dalam ni dia mengajar.
Antara yang menarik, Mini Florantines, Victoria Sponge Cake, Summer Fruit Tartlet, Lemon Meringue Pie dan Tomato Torite Tatin. Muka surat pengenalan tu ada terangkan sedikit tip untuk mudah memasak. Siap ada peringatan lagi: resepi di dalam ni menggunakan bahan mentah, jadi kalau telur yang tak dimasak tu tak eloklah untuk kesihatan bayi dan orang yang mengandung.
Nak ulang balik tengok gambar-gambar dalam buku ni...
2 comments:
ni nak kene rekemen kan pada org umah ni...gerenti dia suka...hehehe
tak payah rekemen..hadiahkan je..mesti suka :)
Post a Comment