Dalam duk sibuk-sibuk nak kemas barang jumpa majalah Saji yang lama ni. Temanya segala-galanya coklat. Saya ingat lagi beli majalah ni masa tu sebab nak join kelas biskut raya bersama Chef Ismail & Florence Tan bukannya sebab temanya coklat. Nasib baik simpan lagi majalah ni so boleh buat rujukan lagi. Dalam ni ada temu bual dengan Chef Amer yang terkenal dengan coklatnya, masa tu beliau masih dengan Fidani Chocolatier S/B. Resepi-resepi yang lain pun semuanya ada campuran coklat seperti Pisang Goreng Bersos Coklat, Ubi Kayu Rebus bersama Coklat Putih, Cucur Jagung Bersos Coklat dan Roti Peranchis Bakar Bercoklat.
Oleh kerana bulan Ramadan biasanya onde-onde /buah melaka popular so ni dia resepi Onde-onde Coklat Labu dari Majalah Saji ni:
Bahan-bahan:
250 gm labu
500 gm tepung pulut
Air secukupnya
Kelapa parut putih
Bahan inti kelapa coklat:
125 gm gula merah
50 ml air
100 gm gula
175 gm kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
100 gm coklat masakan
Cara:
- Kacau inti kelapa coklat di atas api sederhana sehingga pekat dan likat.
- Labu terlebih dahulu dikukus, kemudian dilenyek.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal.
- Ambil sedikit doh, bulat dan leperkan. Letakkan inti kelapa coklat di tengah-tengah, kemudian bulatkan semula.
- Masukkan onde-onde di dalam air mendidih. Setelah timbul, angkat dan golekkan di atas kelapa.
No comments:
Post a Comment