Ikan apa-apa pun boleh tapi yang bestnya ikan sungailah sebab rasanya yang lemak. Yang ni pakai ikan terubui. Kena panggang dulu.
Lepas tu buangkan tulang-tulangnya dan ambil isi je. Cabai masak ngan bawang merah tumbuk. Mula-mula gorengkan isi ikan tu sampai kekuningan. Angkat dan letak tepi dulu. Pastu goreng cili ngan bawang sampai garing. Bila dah garing baru masukkan ikan tu. Tutup api sebab time ni mudah jadi hangit tapi still kacau bagi sebati.
Siap!
Siap!
5 comments:
laaaa..mana kepala ikan tu...cian, dh kena pancung kepala dia...
wow! 1st time tengok..tk pernah mkn mcm gini
tak penah plak aku makan ni....
wei, abang aku ada sangkar ikan talapia kat sungai perak nun. klu nk ikansegar, pegi le kat dia
Sodap :) Memang sodap! Tambahan tengah lapo ni...
Zarin N Ida: bleh ganti dengan ikan bilis campur petai gak
Post a Comment