|
Kala bulan Ramadan menjelma, makanan yang
popular apalagi, bubur lambuk ataupun di tempat saya dipanggil kanji. Bulan
Syaaban lagi dah kutip derma dan sesiapa yang nak memberi sumbangan dari segi tenaga
dialu-alukan. Di sini kanjinya pukul 12 dah boleh ambil. Sesiapa yang ambil
waktu zohor biasanya dah habis. Sabtu dan Ahad tiada kanji. Orang yang masaknya
pun nak cuti. |
Minggu pertama Ramadan, bapak ambil kanji 2 bekas letak kat raga motor. Solat zohor dulu. Bila balik,
kanjinya tinggal 1. Hek eleh, kanji pun ada orang curi. Jiran pulak dia ambil
dua, lesap semua. Biasa kalau dekat pasar raya ada peringatan ‘jangan
tinggalkan barang berharga di dalam kenderaan’, kan. Kalau bulan puasa
nampaknya kanji merupakan barang berharga.
|
Kanji sedap dimakan dengan kerabu toge (tauge) atau
sesetengah orang sebut pencup. Baru dengar juga perkataan ni. Kalau mengikut
kamus, pencup takde tapi kalau pencuk merupakan sejenis rojak daripada
sayur-sayuran yang direbus dan dicampur dengan lada (gula, belacan dll).
Kalau ada ikan masin jeruk pun dah sedap atau telur masin je
pun dah cukup makan dengan kanji ni. Biasanya kat sini kanji ikan bilis atau
daging tapi hari ni special sikit, kanji ayam dan rasa kari dan kanji ikan.
Dua-dua pun sedap.
Semalam, masa terawih lepas 8 rakaat tiba-tiba ada
pengumuman “kereta xxxxxx cermin keretanya pecah”. Lepas terawih baru tau
cerita, bukan satu kereta je kena pecah cerminnya, tiga. Ada yang hilang ipad
dan telefon. Ish ish, bulan puasa ni, dekat masjid pulak tu. Bulan puasa,
setiap kebaikan yang dilakukan pahalanya berganda, dan jangan lupa, kalau buat
dosa pun dikira berganda juga. Kalau rasa diri kurang membuat kebaikan, jangan
ditambah pula dosa yang sedia ada. Tetiba dari kanji masuk tazkirah pulak hehe. Selamat berpuasa.
|
2 comments:
kat kg kami suka berbuka makan nasi ulam..sedapppp
betul, saya pun suka
Post a Comment