Monday, July 8, 2013

Bengkel Keusahawanan IMP 18 Jun-19 Jun 2013.



Bertempat di Taman IKS Miel, KK (jalan ke Lenggong)tapi datang sebenarnya  sebab kenal penulis buku ni, 

 Tak pernah pun sampai ke sini sebelum ni dan 1st time tau fasal IMP ni.
Tuan Haji Mohamad Nordin


Tujuan utama IMP (Islamic Manufacturing Practice) untuk memastikan pengguna Islam dapat menggunakan produk yang diperintahkan Allah Taala atas kita memakannya iaitu Halalan Thoyyiba iaitu Yang halal lagi baik.

Dengan adanya logo IMP tercatat pada barangan tersebut kita dapat pastikan cara pembuatan yang ‘baik’ tapi ada juga pengusaha-pengusaha yang menyalahgunakan  logo ini untuk menarik orang Islam yang lain membelinya. Kebiasaan standard kilang IMP tidak ada muzik, ada nur bacaan Al-Quran, susunan dalam kilang mengikut syariat, ada kuliah kefahaman agama pada keseluruhan pengurusan dan pekerja 3 kali seminggu, sumber bahan mentah yang halal, peralatan dan bahan mentah mestilah dibersihkan mengikut piawaian syariah. Contohnya: bersih lagi suci iaitu menggunakan air mutlak.

IMP bukan sahaja memenuhi kehendak Islam malah juga mematuhi peraturan-peraturan dan piawaian lain yang ditetapkan seperti, GMP, HACCP, ISO dan HALAL. – sumber  Buku Panduan IMP
Baru tahu apa itu GMP. Banyak duit yang diperlukan rupanya untuk dapatkan status GMP ni


Tuan Haji Ahmad Tajuddin - Pengasas dan Pengerusi Sekretariat Komuniti IMP
 Hari pertama kursus saya datang awal sebab tak tahu tempat, jadi terus diajak menyertai perhimpunan pagi. Pekerja-pekerjanya mengalunkan asma al husna, sifat 20, doa dan selepas selesai  semua pekerja saling berjabat tangan.  Menarik.  Ketika waktu asar, laungan azan turut kedengaran  di ruang dewan kursus melalui speaker yang ada di situ. Automatik penceramah memberhentikan ceramah bagi menghormati azan  sebelum menyambung semula. Bagus, suasana islamik di ruang kerja yang membolehkan kita mencari pahala yang banyak. Pekerja lelakinya berjemaah di surau.


Di sini perhimpunan pagi diadakan.



Saya seorang sahaja dari KK, yang lain dari KL, Taiping dan Ipoh. Mengagumkan sanggup datang sini dari jauh.


Antara barangan yang mendapat status IMP dan dijual di Halal-Souq ni.

Ayuh membeli-belah.
 
Chef Li


Chef Li merupakan penulis buku Menjejaki Jutawan Senyap dan Petunjuk Jalan Kekayaan. Berpengalaman sebagai Pengurus Bank dan Peniaga Pasar Malam sebelum mengasaskan Institut Kulinari Anjung Utara. Berceramah tanpa menggunakan skrip di tangan, banyak menceritakan pengalaman pahitnya gagal dalam bidang perniagaan dan bagaimana dia bangkit semula.  Kelakar dan memang tak mengantuk mendengarnya walaupun 2 jam setengah. Antara isi menarik yang diutarakan setelah mendapat tips dari client dan juga kawannya berbangsa Cina,  hidup mesti membaca, mesti mengira. Jika lihat landskap ekonomi orang Cina yang lebih banyak menceburi bidang perniagaan, mereka dari awal lagi dah KIRA kalau kerja makan gaji tak boleh kaya. 

Kalau kita pergi ke pasar tani atau pasar minggu tu mesti tengok dia angkut sekali anak-anaknya  yang kecil-kecil tolong berniaga. Walaupun budak tu mengantuk duduk di situ. Kita yang tengok ni kesian tengok tapi sebenarnya itu cara didikannya. Ada sesetengah tu memang bawa homework sekali. Sambil tolong sambil belajar. 

Dari segi simpan duit, Chef Li turut diberitahu oleh kawannya yang Cina ni, kita simpan duit jangan tengok tiap-tiap hari. Simpan , lupa, simpan, lupa. Ini kalau asyik tengok jumlahnya aje, bila dah banyak mulalah nak keluar.  Simpan duit ikut matlamat bila nak kaya. Oleh itu mesti ada hitungan.

Macam-macam lagi ceritanya, kisah tauge. Pengguna terbesar tauge orang Melayu, kalau kenduri kahwin tu buat pecal, rojak mesti guna tauge, kan? Tapi siapa yang reti tanam tauge? “Tauge datang dari mana?” “ Kacang hijau,” kata saya mengikut eksperimen di sekolah masa dulu. Tetiba pula kuat bercakap rupanya salah. Hahaha. Dari kacang hitam sebenarnya. Hmmm baru kutahu. Tauhu pun sama. Tau tak cara penghasilannya dan siapa yang lebih banyak menghasilkannya?

Satu pencerahan minda apabila datang ke Sidratul Enterprise ni.



No comments: