Tuesday, February 11, 2020

Analogi Hidup Melalui Meter (Minyak) Kereta Rosak


Masih di takuk bawah walaupun dah isi.
Siapa yang ada kereta lama ni mesti menghadapi masalah meter minyak kereta rosak. Masih di paras bawah walaupun isi minyak penuh.

Risau benarlah bab minyak tak cukup ni takut enjin mati tengah jalan. Kereta saya tahun 2001 tapi meter rosak ni adalah dalam tujuh atau lapan tahun dah. Masa mula-mula nak rosak dulu, kalau kita ketuk/pukul je atas meter tu, baru penunjuk aras tu akan naik. Ate udah lama buat gitu, sekarang ni, kalau kita ketuk je atas meter sampai gegor kereta pun idaknya naik. Pernah tanya kat kedai kalau nak baik tapi orang tu kata lecehlah, ramai oranglah sekarang tak ada masa, bla bla bla.  Sampai ke sudah akhirnya terus tak tanya dah. Kadang kala, bila kita rasa betul-betul nak tahu minyak tinggal berapa, memang betul petunjuk aras tu naik. Kata-kata itu satu doa? Hehe.

Kadang-kala ok sendiri.
Setiap minggu memang akan isi RM15 sebab akan lalu di stesen minyak bila nak pergi kelas. Biasanya dalam seminggu tu laluan perjalanan pun sama je dan memang cukuplah. Masalah akan timbul bila minggu tu tak pergi kelas dan terus tak isi minyak. Bila tabiat tu ditukar, ha sistem pun mulalah kacau sikit. Kadang pula sampai terlebih penuh sebab bila jalan jauh kita risau tak cukup. Pernah isi RM3 je sebab ingatkan tak penuh. Haha. Kaunter pun hairan sebab dia tengok kereta dan bukannya motor. Dalam keadaan paranoid sentiasa tu, rupa-rupanya terleka juga. Minyak betul-betul habis. Start enjin tak hidup-hidup.  Mujurlah dah sampai kawasan rumah, cuma tak masuk pagar sahaja lagi.

Begitulah ‘ketakutan’ kereta mati tengah jalan dan akan sentiasa isi minyak untuk hidup. Bandingannya dengan kehidupan ini, kita memang tahu mati pasti datang bila-bila masa sahaja tapi apa ‘bekalan’ yang kita bawa?’ Bekalan itu bandingannya mengisi minyak. Cukup ke tidak? Kenapa ‘ketakutan’  kematian itu tidak terasa sepertimana kita takut minyak kereta kita tak cukup, lebih-lebih lagi kalau perjalanan kita masih jauh.

Sebenarnya mula terfikir pun selepas terdengar ceramah Ustaz Dato’ Dr. Izhar Ariff dalam Forum Perdana sebelum ni. Keretanya pun meternya rosak.

Muhasabah diri.


No comments: