Oh kome,
deghoyan udah lughuh (luruh)! Peminat durian semua dah merasa ke? Orang yang
membeli durian ni biasanya dalam hati, ‘Alangkah bagusnya kalau ada kebun.
Kalau ada sepokok durian pun puas dah makan. Tak payahlah nak membeli dah.
Mahal.’
Ha ni pula jawapan
orang yang kat rumahnya ada dua batang pokok durian, ‘Adoi sikit pun tak dapat
merasa. Buah rosak dik tupai, udah berlubang-lubang sampai tinggal biji je.
Baik le membeli kalau nak puas makan.’
4-5 biji
yang jatuh tapi yang eloknya 2, 3 ulas sahaja. Nak mengambilnya pulak penuh
cabaran sebab kawasan tu banyak nyamuk dan pacat. Makna kata kalau nak turun
ngambil tu memang kena buat persediaan rapilah.
Kalau dah
setakat beberapa ulas sahaja yang dapat, akhirnya buat tempoyak ajelah. Saya
tak makan tempoyak mentah. Kalau yang dimasak ni, baru boleh layan. Resipi ni asalnya
dari Negeri Sembilan.
Bahan-bahannya:
- Pucuk ubi – diracik halus
- Daun kaduk – diracik halus
- Daun kunyit –diracik halus
- Kacang panjang –potong kecik-kecik
- Kunyit hidup atau kalau tiada, serbuk kunyit - tumbuk
- Cili api tumbuk dengan lesung batu bersama garam (jadi masa masak nanti tak perlu taruh garam dah)
- Petai – dibelah dan dihiris kasar
- Serai -diketuk
- Santan – ikut banyak mana nak kuahnya
- Tempoyak dalam dua sudu besar atau hingga kuah sedikit pekat.
- Ikan bilis – sedikit
Masukkan
semua bahan dalam periuk dan masak sampai daun-daun tu rasa lembut. Resipi ni memang tak
ada bawang. Orang kata kalau taruh bawang, hilang bau tempoyak tu dah.
No comments:
Post a Comment