Wednesday, September 22, 2010

Biskut Potong

Bunyinya macam senang je biskut ni...bahan pun tak susah mana tepung gandum, tepung jagung, mentega, gula kastor, mix fruit, badam ngan telur. Tapi kalau tak tengok praktikalnya tak jadi juga. Resepi asal dapat dari jiran Opah. Lepastu memang dah jadi tradisi buat kat rumah ni ... sedapnya macam kek buah tapi ni versi biskutlah.



Untuk persediaan awal, mix fruit tu kena hiris kecil sikit, begitu juga badam barulah sedap. Yang ni versi oven kecil so dapat dua talam kecil je. Adunan tu ditekan-tekan kat talam. Pastu masuk dalam oven sekejap dalam 10 minit.


Dah 10 minit. Sapu kuning telur dan tabur badam. Meriah badamnya ni...masuk dalam oven sampailah masak. Lama juga masaknya sebab kek buah pun kan masak lama. Tak berapa nak ingat pula hari tu...ummm lebih 20 minit kot.


Bila dah siap masak...potong-potongkan ketika panas bentuk empat segi tepat. Sekarang ni memang ada acuan yang boleh siap potong...so sama je lah bentuknya nanti. Sesuailah untuk orang yang nak menjual. Tapi yang ni memang talam yang kecil so potonglah sendiri. Lagipun mak saya profesional ... pejam mata pun boleh potong straight je hehe...kan cantik je tu. Tapi tak boleh keluarkan lagi...lepas potong tu biar sekejap sampai sejuk.


Sejukkan di redai. Siap..Krup krap badamnya. Terasa mix fruitnya.

No comments:

Related Posts with Thumbnails