Bahan-bahannya tepung beras, tepung gandum, air kapur, garam dan air je. Senang je bunyinya tapi yang paling teruk bila adunan tu melekat kat acuan susah pulak nak keluarnya. Berlubang-lubang la nanti jadinya. REJECT, terpaksalah tuan rumah yang makannya. Kalau diikutkan resepi asal ada taruh telur. Tapi bila dah taruh lagi melekat pula..so ubah terus resepi asalnya.
Selalu yang jual kat restoran tu panjang macam topi chef tapi saya buat kecik-kecik je senang masuk mulut terus. Mula-mula kena masukkan minyak sikit dalam adunannya supaya senang nak lekang. Pastu panaskan acuannya dulu baru masuk dalam adunan.
Ni kira jadilah sebab senang je lekang tapi ada yang herot benyot tu natural hehe. Sila abaikan rupanya. "Don't judge a book by its cover"
Biarkan sejuk dulu sebelum disimpan.
Singapore Pai versi saya paling simple sebab isinya cuma timun dan sengkuang yang dipotong dadu. Pastu taruh kuah sambal pecal. Siap untuk dihidang.
Ni kira jadilah sebab senang je lekang tapi ada yang herot benyot tu natural hehe. Sila abaikan rupanya. "Don't judge a book by its cover"
Biarkan sejuk dulu sebelum disimpan.
Singapore Pai versi saya paling simple sebab isinya cuma timun dan sengkuang yang dipotong dadu. Pastu taruh kuah sambal pecal. Siap untuk dihidang.
3 comments:
kenapa tak buat inti pie tie betul2, guna udang& ayam, pas tu letak sos cili..lagi terangkat..tapi takut tak balik plak tetamu tu nanti..hehehe...
alamak..semalam ke Yummies terlupa plak nk beli acuan pie tie ni..sblm ni aku buat dalam acuan tart tu jer..
camtu pun derang cakap best...lagi senang..
dah pakai acuan tart...camne plak ko gorengnya? tak dapat aku bayangkan
Post a Comment