Wednesday, March 13, 2013

Tip Jalan Sendiri (Melbourne) – Bahagian 5

Stesen kereta api Flinders

Federation Square hari Sabtu ada jual buku second hand. Sesiapa yang minat kesusasteraan Inggeris boleh cari buku kat sini

Ada banyak cawangan, dan setiap cawangan tu pulak mesti ada je buku yang berbeza-beza.

1.Kat sana barang-barang murah je $1, $2, $5 opps janganlah convert, potong stim nak membeli barang tu. Kan kita dah bajet dari awal nak bawa duit berapa so belilah apa yang suka. Kedai buku ni semua buku separuh harga untuk minggu tu saja. Rugi kalau tak beli.

Kedai yang ni paling kemas dan teratur berbanding kedai yang pernah masuk sebelum ni.
2.Hari tu takut nak bawa barang-barang makan bila baca banyak benar larangannya. Masa jalan-jalan nak cari roti (rumah ada toaster) terjumpa Asian Shop. Dekat je dengan apartmen. Kat sini pun ada 3 kedai macam ni. Barang dikategorikan mengikut negara seperti Jepun, Korea, Malaysia, Indonesia, Singapore dan dijual makanan-makanan biasa yang ada kat negara tu. Akhirnya jumpa Maggi. Memandangkan itu yang boleh dikira murah AUS$0.69 satu (RM2.30) akhirnya beli tu dan biskut. Fuh mahal giler. Makan nasi kenyang-kenyang tengah hari, malam boleh la makan biskut, roti, maggi atau buah je. Belanja kena berhemah.


Kongsi-kongsi ni

Beria tu beli pan, belum cuba lagi, tengah tunggu mood datang. Tengok yang merah tu.. macaroon weh..hehe cutenya  timer. Sukanya tengok gajet-gajet ni. Tu yang hijau, tempat letak teh jadi takde la terkeluar serbuk-serbuk teh tu, kiranya macam uncang yang besar. Merepek je kan? selama ni pakai tapis teh no hal je. Comel, tak boleh tahan.

3.Setiap orang mempunyai minat berbeza. Jadi walaupun datang berkumpulan tapi akhirnya kami shopping sendirian. Antara kelebihan duduk di tengah-tengah bandar, senang. Saya menuju ke kedai barang-barang kuih. Seronok tengok benda-benda baru. Mulalah nak beli benda-benda mengarut yang sebenarnya tak guna pun tapi sebab barang tu comel. Ini pun ada dua kedai yang tahu tapi tak pergi. Kopak.


4.Pejalan kaki dihormati. Kadang-kadang walaupun lampu isyarat hijau, lampu isyarat pejalan kaki juga hijau tapi memang pemandu biar  pejalan kaki lepas dahulu. Yang kita ni punyalah berlari-lari bila nampak trafik light pejalan kaki tetiba tukar warna merah tapi derang relax je tunggu. Oh kita tak perlu guna power of hand untuk stopkan kereta tu ya..hehe

5.Masa pergi ni panas tapi boleh jadi sejuk sangat waktu pagi dan malam bila angin bertiup tu. Bawa sun block, krim dan lip balm. Kulit jadi kering dan mengelupas.

No comments:

Related Posts with Thumbnails