Wednesday, July 9, 2014

Selamat Hari Raya eh??!!

Majalah Rasa dah rumah terbuka dah..pantas..sejak bulan 6 haritu dah beli. Semua majalah pun bumper, penuh resipi dan fesyen. Kalau masa sekolah dulu memang tukang buat senarai biskut raya. Boleh menjangkau hingga 20 jenis resipi..dah dekat nak raya, cancel, cancel dan akhirnya buat biskut yang biasa juga sebab lebih banyak permintaan.

Setelah dibuat kajian tak berapa ilmiah, berikut meupakan biskut yang biasa ada di meja setiap rumah. Salah satu ni mesti ada lah:

1. Almond london/london bridge- legend biskut ni. Walaupun dah ada sejak 90-an tetap popular hingga sekarang. Kiranya ikon bagi biskut-biskut baru.

2.Tart-nenas,blueberi,strawberi,gulung,bunga. Setiap rumah mesti ada ni.

3.Florentine/caramelo-kepingan kekacang yang rangup seakab bepang kacang tapi lebih nipis. Tahun lepas lagi dah popular.

4.Drop cookies-biskut yang main jemput-jemput ni.Memang senang buat sebab tak payah terap, popularnya coklat chip la tapi rasanya tahun ni mesti red velvet cookies mencuri tumpuan.

5.Suji brunei/biskut arab-biskut yang jenis pakai minyak sapi. Ianya cair di mulut.

6.Semperit-ada bentuk panjang,bentuk bunga, ada warna hijau ada warna kuning tapi namanya tetap semperit.

7.Cornflakes-ohh yang ni paling mudah. rasanya rumah yang ada anak-anak kecik mesti buat ni sebab mak2nya tak ada masa nak buat kuih terap. Lebih mudah lagi yang salut dengan coklat aje.

8.Lidah kucing/rainbow cookies/keju- ada juga yang bentuk love dan bunga. Popular ni. siapa yang banyak putih telur sesuai buat ni.

9.Kuih tradisional mesti adalah juga satu jenis. Raya,kan mestilah nak tradisi sikit, agar-agar kering,bahulu,putu kacang dan kuih bangkit.

10.Muruku- jarangkan tengok orang hidang kerepek pisang time raya. Hehe..muruku ni sedap dihidang bagi rasa pedas-pedas maklumlah kuih laib manis-manis. Kena balance sikit.


Selamat membuat biskut raya!.
Related Posts with Thumbnails