Bila tengok mak masak kepak ayam goreng ni, teringat la pulak cerita tadi tu. Dulu-dulu mak masak ayam goreng, taruh bawang potong, cili potong dan kicap sikit. Lepas tu barulah guna tepung goreng cendawan nak goreng ayam. Bapak tanya, beli ke buat. Pujilah tu maknanya sebab setanding dengan kedai. Sejak hari tulah, setiap kali ada kepak ayam je, mesti mak masak macam gini. Tak pernahlah masak gaya lain dah. Hehehe. Dan hari ini tanya lagi, beli ke buat? Lagilah menggalakkan mak saya nak buat lagi. Tak apalah, janji bapak tak mengomen kata sama je masaknya. Maknanya sedaplah tu. Untuk memberi variasi kepada ayam goreng ni, kita cicah ngan air asam
Nampak tak ada tangkai cili api dalam tu? Petua untuk elak sakit perut bila makan ni. Tinggalkan 1 atau 2 biji cili api yang bertangkai.
3 comments:
ada tepung cendawan jual kat sana? sini jenuh mencari, takde pun..sepaket brapa?
oooo...itu petuanya yer..boleh la ikut :)
lor takkan kl takde.. kat pasar tani, dua hengget rasanya
petua tu selalu guna untuk masak lomak cili api
Kalau nak beli tepung goreng cendawan istimewa, boleh lihat di kedai online saya di http://mudah.my/sherrina
Post a Comment