Wednesday, June 29, 2011

Masak Hati

Tak ada nama glamour sebab kalau kat rumah ni masak hati memang gaya ni saja. Kalau kat kedai biasanya goreng je, kan? Masak dengan sambal baru best. Hati digaul dengan garam dan kunyit untuk elak bau. Goreng dulu hati ni dan diketepikan dulu tapi jangan goreng lama sangat nanti jadi keras. Untuk sambalnya, bawang merah, bawang putih, jintan manis, ketumbar, halia dan cili kering. Tumbuk sehingga lumat kesemuanya dan tumis. Bila dah naik bau, masuk hati tadi dan perisakan dengan sos tomato dan kicap. Masuk daun kari bagi sedap baunya.

Dalam peribahasa Melayu banyak perkara negatif yang bersangkut paut dengan hati:

Keras hati-degil, tak mahu dengar nasihat orang

Makan hati-terlalu sangat berdukacita atau menderita

Busuk hati-suka berdengki

Jangan selalu makan hati ya, makan masak hati ni takpe sekurang-kurangnya ada gak zatnya :)

2 comments:

Mummy Eda said...

Nakkkkkkkk!!!

zarina said...

Burp! Kenyang makan..hahaha lambat :)