Kalau tengok buku resipi BI kadang-kadang bahan-bahannya tak
tahu apa bendanya sedangkan bahan tu mungkin biasa dengan kita. Dia punya
translate memang lain teruslah. Berikut
merupakan bahan-bahan masakan dalam BI yang saya salin dalam buku nota saya. Tak
ingat ambil dari mana sebelum ni. Lama dah ni rasanya dari buku resipi Cina.
Small limes – limau kasturi
Wild ginger buds and
flower – bunga kantan
Galangale – lengkuas
Spring Onion – daun bawang
Water Convolvulus – kangkung
Polyganum – daun kesum
Basil – daun selasih
Lemon grass – serai
Chives / koo chye or kau choi – kucai
Screwpine leaves – daun pandan
Cumin – jintan putih
Fennel – jintan manis
Coriander leaves – daun ketumbar
Sour starfruit – belimbing buluh
Kaffir lime leaves – daun limau purut
Candlenuts – buah keras
Tumeric root – kunyit
Fermented durian – tempoyak
Cloves – bunga cengkih
Star anise – bunga lawang
Cardamom – buah pelaga
Fenugreek – halba
Chow paeng – ragi (ni takde dalam BI kot)
3 comments:
Cinnamon stick - Kulit kayu manis
Nutmeg - Buah pala
Mace - Serbuk buah pala
Oh, ya.. ada jugak orang panggil buah keras, buah kemiri.
rasanya bahasa indonesia, kan buah kemiri
Post a Comment