Kalau slang orang Kuala Kangsar, sambe tempoyak kaco. Hehe. Peminat sambe tempoyak ni, jangan pula jiwanya jadi kaco sebab tak dapat makan. Meh buat.
Bahan-bahan:
Cabai masak ikut tahap kepedasan yang diinginkan. Taruh cili api sikit biar pedas lagi.
Serai dalam tiga batang hiris halus.
Kedua-dua bahan ni ditumbuk. Setelah itu masukkan dalam periuk. Masukkan air sikit dalam lesung batu tu. Ambil air batu tu. Orang tua-tua kata bagi sedap. Entahlah tapi sebenarnya tak nak membazir baki-baki cabai yang ditumbuk tu.
Masuk ikan bilis, tempoyak ikut suka banyak mana. Kalau tempoyak tu masam taruhla gula sikit. Masuk air agak-agak macam sebati semua. Taruh garam sikit. Daun kunyit carik-carik. Ok setelah selesai bahan-bahan tersebut, masak atas dapur hingga jadi likat.
Dah likat tutup api. Bolehlah mencari segala ulam-ulam untuk cicah sambal ni.
Saya sebenarnya tak makan tempoyak mentah. Kalau jenis masak gini baru makan.
3 comments:
Mcm mana nak order melalui pos??Respond plz...Tq
Tak jual, ni untuk makan sendiri sahaja. Tapi saya macam ada nampak orang menjual dalam bekas jem tu. Maybe cik boleh google.
asalkan tempoyak, pasti terangkkat :)
Post a Comment