Mak Ngah dan sepupu ni(pengantin) memang pandai mengait so bunga telurnya pun dikait dan guna benang yang ada kat rumah.
Orang sekarang ni kebanyakannya bagi gula-gula untuk tetamu tetapi Mak Ngah masih kekal cara tradisional, bagi telur. Banyaknya, jenuh ni nak rebus esok dah kenduri. Tetapi bila semua saling tolong-menolong semuanya beres!Isi air dalam plastik ni, ikat dan cucuk plastik ni bagi keluar udara. Guna api kecil.
Untuk mempastikan telur ni betul-betul dah masak, kitaorang pun buat ujian (tengok video kat bawah). Pusing telur tu, tengok kalau telur tu berpusing ligat je maksudnya dah masak(mungkin sebab dah masak bawahnya jadi berat). Cuba bandingkan dengan telur mentah, bila pusing dia tak boleh berdiri. Bukanlah semua telur yang diuji. Uji sebiji je untuk nak tengok berapa minit dah masak.
Untuk mempastikan telur ni betul-betul dah masak, kitaorang pun buat ujian (tengok video kat bawah). Pusing telur tu, tengok kalau telur tu berpusing ligat je maksudnya dah masak(mungkin sebab dah masak bawahnya jadi berat). Cuba bandingkan dengan telur mentah, bila pusing dia tak boleh berdiri. Bukanlah semua telur yang diuji. Uji sebiji je untuk nak tengok berapa minit dah masak.
Menggunakan kertas dari majalah terpakai untuk buat rangka bekas telur ni.
Next kenduri ... di Bukit Antarabangsa
Next kenduri ... di Bukit Antarabangsa
1 comment:
as salam, bekas bunga telor mengait tue dah lama x tengok.. macam dulu2...cantik
Post a Comment