Thursday, March 10, 2011

Jejari Coklat (Bitter Coklat)


Ada 2 jenis coklat yang biasa terdapat di pasaran,

1)Coklat kouvertur

-dikenali sebagai coklat tulen dan bermutu tinggi. Pengendalianya agak rumit dan perlu melalui proses tempering. Lebih mahal harganya.

2)Coklat kompaun

-lebih murah dan senang dikendalikan.

Sebelum ni saya ada beli coklat kouvertur konon-konon nak try buat. Memandangkan coklat kompaun lebih mudah nak buat, memang buat coklat kompaun je la. Sudahnya coklat kouvertur tu cair macam biasa dan masuk dalam kek. Tapi dalam buku resepi ni ada pula guna coklat hitam kouvertur tanpa perlu tempering. Campur dengan krim putar je. Macam ganache lepas tu salut dengan gula icing. Sedap juga rasanya, pahit-pahit manis dan cair di dalam mulut. Cara-cara nak buat sila cari buku ni ya. Kalau dah jemu makan yang macam ni...salut pula dengan coklat kompaun dan golekkannya dengan biskut oreo yang telah dihancurkan. Super sedap!!

No comments: