Tajuk: Belajar Buat Kuih Melayu Langkah Demi Langkah
Penulis: Zaine Haji Putih
Penerbit: Grup Buku Karangkraf S/B Cetakan: Pertama
2012
Harga: RM22
Muka surat: 195 halaman
ISBN:
978-983-124-792-1
Sinopsis: Melalui buku ini, anda dapat mempelajari cara-cara
membuat kuih Melayu secara langkah demi langkah agar lebih mudah dan berkesan.
Terdapat 50 resepi kuih Melayu yang boleh anda cuba. Sebagai bonus kami turut
menyediakan info-info berguna untuk setiap resipi.
Komen: Di kalangan orang tua-tua dulu turut dikenali sebagai
kuih basah. Kuih yang biasanya ‘keluar’ masa bulan puasa. Sekarang ni dah
banyak terbit buku masakan langkah demi
langkah, sesuai sekali untuk orang yang tak pandai masak. Gambar-gambar dalam
ni pun jelas dan terang. Semua kuih ni pun memang dah biasa kita dengar. Barulah tahu kuih koci macam tu buatnya. Ada
juga cara buat karipap pusing, ohh memang berpusing-pusing buatnya,
dulu-dulu (80-an)rasanya mak buat pakai
pastry majerin tapi yang ni tak payah pakai pun tapi ada teknik pusingan. Walaupun
kuih tradisional tetapi cara masakannya dimodenkan. Misalnya kuih lopes yang
tidak menggunakan daun pisang tapi gunakan plastik. Nampak senang.
Teringat sewaktu kemunculan Puteri Ayu /Apam Ayu sekitar
80-an. Masa tu memang semua orang buat sehingga sekarang popular dan masih
kekal. Semua rumah (yang rajin masak le ya) mesti ada acu yang berwarna-warni
tu. Kalau kuih lain memang tak tau bila
wujudnya. Beruntung juga dapat jadi saksi kemunculan apam ini. Ohh kalau dulu-dulu
cara sesuatu kuih tu popular melalui rancangan masakan di tv atau majalah.
Takpun saudara-mara yang duduk KL lepas
tu balik kampung pulak mengajar, mulalah meluas popularitinya. Taklah macam
sekarang ni, dari dalam blog pastu seorang demi seorang buat,
jangkit-menjangkit di dalam laman maya ni kemudiannya baru keluar majalah.
2 comments:
ko nih...dh ngalahkn kedai buku
Abih nak beli handbag dr us atau jo-vi-an mcm kawan kita tak mampu, beli buku je la..hehe
Post a Comment