Friday, May 3, 2019

Pulut Tanak Menjadi Tapai



Orang belah-belah Utara ni, kalau sarapan, biasa makan pulut tanak dengan gula kabung.

Tanak tu masak lah ya. Manalah tau, ada pula yang terpaksa membuka kamus. Pulut tu masak dalam periuk nasi aje pun senang. Kacau sesekali. Jangan tinggal terus macam masak nasi tu. Kalau rasa keras, masuk air lagi. Ikut sendiri nak teksturnya macam mana.  Siap untuk dimakan. Tabur kelapa yang ditaruh garam sikit atas pulut tu dan makan dengan gula kabung atau gula melaka atau gula merah. Kalau pulut jagung pula biasanya saya makan dengan gula putih tu.

Kalau tak habis makan, apa nak buat ya?

Ha senang je, jadikannya tapai. Ambil ragi dan hancur-hancurkan. Tapis dan tabur atas pulut tu. Simpan dalam almari untuk dua atau tiga hari.  Nanti dia akan keluar airnya. Kreatifkan orang dulu, dari sarapan ke minum petang.
Banyak keluar airnya. Manis.

Yang ni kita tabur dengan kelapa yang ditaruh garam sikit. Sedap.
Tapai ni boleh makan dengan aiskrim (sesuai yang vanilla). Ragi yang elok akan membuatkan hasil tapainya pun elok.


No comments: