Orang dulu-dulu kalau makan petangnya
tak rumit. Kebanyakannya yang ada dekat rumah dan dipelbagaikan.
Contoh: Ni mak panggil biskut kapal,
entah mana datangnya nama tu. Zaman 60-an dah ada lah gamaknya kalau mak pun
masih teringat lagi. Saya pun ingat-ingat lupa biskut ni. Zaman sekolah rendah
adalah makan. Biskut ni tawar je tapi sedap je makan.
Tekstur biskut ni macam lompong je. |
Biskut ni boleh makan cicah ngan ayor
kopi atau teh di waktu petang. Tapi kalau dah bosan boleh cuba begini:
Gaul-gaul sebati dah boleh makan. |
Patah-patah, kan. Pastu tabur nyor
dan gula sikit. Siap untuk dimakan. Dulu-dulu kan duduk kampung banyak rumah
yang ada pokok kelapa. Belah, kukur dah boleh jadi makanan petang. Tu yang kuih-kuih kita banyak guna nyor ni, lepat pisang, tepek pisang, sagu, lempeng nyor, pulut nyor, lopes dan beraneka lagi.
Resipi yang
sama, biskut tu diganti dengan jagung rebus. Jadi pula satu makanan lain. Tak
perlu banyak belanja. Itulah sebabnya dipanggil makanan poket nipis.
Orang-orang dulu bahasanya berseni.
No comments:
Post a Comment