Tuesday, April 30, 2019

Biskut Kapal : Makanan poket nipis.


Orang dulu-dulu kalau makan petangnya tak rumit. Kebanyakannya yang ada dekat rumah dan dipelbagaikan.

Contoh: Ni mak panggil biskut kapal, entah mana datangnya nama tu. Zaman 60-an dah ada lah gamaknya kalau mak pun masih teringat lagi. Saya pun ingat-ingat lupa biskut ni. Zaman sekolah rendah adalah makan. Biskut ni tawar je tapi sedap je makan.

Tekstur biskut ni macam lompong je.


Biskut ni boleh makan cicah ngan ayor kopi atau teh di waktu petang. Tapi kalau dah bosan boleh cuba begini:

Gaul-gaul sebati dah boleh makan.

Patah-patah, kan. Pastu tabur nyor dan gula sikit. Siap untuk dimakan. Dulu-dulu kan duduk kampung banyak rumah yang ada pokok kelapa. Belah, kukur dah boleh jadi makanan petang. Tu yang kuih-kuih kita banyak guna nyor ni, lepat pisang, tepek pisang, sagu, lempeng nyor, pulut nyor, lopes dan beraneka lagi. 

Resipi yang sama, biskut tu diganti dengan jagung rebus. Jadi pula satu makanan lain. Tak perlu banyak belanja. Itulah sebabnya dipanggil makanan poket nipis. Orang-orang dulu bahasanya berseni.


No comments: